Zamykanie bramy garażowej na Sonoff R2 basic

wlodek_82

Witam wszystkich.
Planuje podłączyć do bramy garażowej przekaźnik Sonoff R2 basic oraz wyposażyć go w kontaktron aby wiedzieć czy brama jest otwarta czy zamknięta. Z uwagi, że nie miałem jeszcze do czynienia z suplą, chciałem dopytać zanim dokonam zakupu całego sprzętu jaki soft mam wgrać do przekaźnika oraz pod jakie wejścia podpiąć kontaktron aby uruchomić przekaźnik wraz z obsługą konkaktronu. Wiem, że muszę przerobić Sonofa na beznapięciowy ale nie do końca wiem czy ze strony supla jest gotowy soft do wgrania czy wymaga własnej konfiguracji ze strony gui generic. Będę wdzięczy za wskazówki i informację.
Pozdrawiam
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Sonoff Basic to nie jest dobre rozwiązanie ze względu na napięcie 230V. Do tego celu zastosuj moduł na napięcie bezpieczne z zakresu 12-24VDC, np Zamel SBW-01/02 lub tańsza alternatywa np Sonoff SV lub inne podobne "wynalazki"
Gitman

wlodek_82 wrote: Sun Apr 21, 2024 10:33 am Witam wszystkich.
Planuje podłączyć do bramy garażowej przekaźnik Sonoff R2 basic oraz wyposażyć go w kontaktron aby wiedzieć czy brama jest otwarta czy zamknięta. Z uwagi, że nie miałem jeszcze do czynienia z suplą, chciałem dopytać zanim dokonam zakupu całego sprzętu jaki soft mam wgrać do przekaźnika oraz pod jakie wejścia podpiąć kontaktron aby uruchomić przekaźnik wraz z obsługą konkaktronu. Wiem, że muszę przerobić Sonofa na beznapięciowy ale nie do końca wiem czy ze strony supla jest gotowy soft do wgrania czy wymaga własnej konfiguracji ze strony gui generic. Będę wdzięczy za wskazówki i informację.
Pozdrawiam
Ja polecam to
viewtopic.php?p=157386#p157386
Patryk

Ja Ci radzę, tylko i wyłącznie SBW-02.
Raz kupisz, raz podłączysz i Masz na zawsze "święty spokuj".

To tak jak z tanią "wiertarką".
Kupisz "tanio" - cieszysz się.
Za chwilę się popsuje, raz, drugi ...
Wreszcie i tak kupisz "firmową" i masz ją na lata.
wlodek_82

Dziękuje za wskazówki. Poczytam na ten zamela i mam nadzieję, że w końcu zrealizuje ten projekt.
Pozdrawiam :)
Pietras81
Been thanked: 1 time

wlodek_82 wrote: Tue Apr 23, 2024 9:46 am Dziękuje za wskazówki. Poczytam na ten zamela i mam nadzieję, że w końcu zrealizuje ten projekt.
Pozdrawiam :)
Wszystko co będzie zasilane napięciem bezpiecznym będzie oki. Jeśli kasa nie gra roli kup Zamela jeśli ma być taniej to Youshan czy Sonof SV też będzie działał. Oby nie pchać 230V do bramy.
https://pietras-81.aqi.eco/
wlodek_82

Zdecyduje się na Zamela. Trochę większe koszty ale bezpieczniej dla napędu. Dobrze, że podłączenie jest proste i najważniejsze, że można wykorzystać kontaktron. Jeszcze raz wielkie dzięki za wsparcie

Return to “Pomoc”