Rolety
-
Marcin970712
Witam. Czy jest możliwość na supli zrobić sterowanie roletami przez aplikację i radiowo przed pilot ? Jestem na etapie zamawiania rolet i proponowane mam sterowanie tylko pilotem. Nie będę miał w domu przycisków do rolet. Kable do rolet są dane 3x1.5. Chcialem połączyć to z suplą oraz pilotem. Czy jest taka możliwość ?
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Pierwsze pytanie jakie masz silniki ?Marcin970712 wrote: Mon Apr 29, 2024 2:58 pm Witam. Czy jest możliwość na supli zrobić sterowanie roletami przez aplikację i radiowo przed pilot ? Jestem na etapie zamawiania rolet i proponowane mam sterowanie tylko pilotem. Nie będę miał w domu przycisków do rolet. Kable do rolet są dane 3x1.5. Chcialem połączyć to z suplą oraz pilotem. Czy jest taka możliwość ?
Jeśli chcesz mieć i pilota i suple to można dać loratap z obsługą pilotów - mam i powiem tak działa ale pilotów niestety nie używam. Już lepiej zamiast pilota dać jakiś centralny przycisk z doświadczenia będzie bardziej przydatny.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Marcin970712
Jestem na etapie zamawiania rolet. Jeszcze nie mam nic wybranego. Tylko sprzedać chce mi już z zamontowanym sterownikiem tylko pod pilot. Mam porobione puszki przy oknach podtynkowe w rogach okien od wewnętrzna. Do nich będzie wchodził kabel od rolet. Czy ten Loratap łączy się z aplikacją supli czy trzeba zmieniać softa ?
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Jeśli chcesz radio i supla to silniki ze sterowaniem przewodowym. Do tego możesz wtedy dołożyć moduł z suplą i drugi moduł radio bądź tak jak przedmowca już powiedział to zastosować odpowiedni LoraTap
-
djalex
A sprzedawca będzie ci wciskał te zinyegrowane ze sterownikiem bo są po prostu droższe. Dodatkowo mocno ograniczą ewentualne modygikacje. Aha, i brak sterowania lokalnego może się kiedyś odbić czkawką także proponuje jednak je uwzglednić
-
shimano73
To się nie uda , w supli nie ma , na te chwile, zaimplementowanego żadnego systemu który współpracowałby z systemami radiowymi . Chociaż pojawiały się układy DIY które współpracowały z Somfy ale nikt tego nie rozwijał . Czasem niektóre systemy radiowe mają bramkę WiFi i może z jej pomocą dałoby się to zrobić z wykorzystaniem jakiegoś domowego serwerka np raspberry pi , ale tu trzeba dobrze ogarniać techniki informatyczne . Tak więc na te chwile nie ma produktu komercyjnego , który mógłby kupić zwykły kowalski i zaimplantować go w swoim domu
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Pietras81
Ja też polecam silniki bez sterowania. Dasz moduły radiowe będzie pilot. Dasz modul zamela czy jakiś tańszy zamiennik będzie supla. Kiedyś Ci się odwidzi zawsze można zmienić. Jak przedawca wciśnie ci radio to masz tylko radio i nic tym później nie zrobisz. Co do loratap to trzeba zmienić soft.
-
Marcin970712
Który to loratap jest ? Jaki model ? Uważacie że robię błąd nie robić sterowania przyciskami ? Chodzi o to że jak sam sam moduł zamela a zabraknie internetu to nie otworze rolet. A pilotem będę mogła o zrobić. Chyba dobrze myśle ?
-
djalex
Jak będziesz mial suple i braknie neta to wtedy wystarczy przycisk - radio będzie droższym alternatywnym rozwiazaniem "na wypadek...."Marcin970712 wrote: Mon Apr 29, 2024 4:08 pm Który to loratap jest ? Jaki model ? Uważacie że robię błąd nie robić sterowania przyciskami ? Chodzi o to że jak sam sam moduł zamela a zabraknie internetu to nie otworze rolet. A pilotem będę mogła o zrobić. Chyba dobrze myśle ?
-
Pietras81
Radio będzie działać ale osobiście uważam że szkoda dopłacać do opcji z radiem. Kupilem za dobrych czasów loratap z radiem bo też chciałem mieć. Najgorsze to że nawet nie wiem gdzie one są. Przyciski lokalne się przydają nie zawsze trzeba sięgać po tel.