Rolety
-
Marcin970712
Jaki jest to model loratap z radiem ? I jeszcze jedno czy jest jakiś dobra alternatywa dla zamela ? Tańsza a bezawaryjną ? Loratap czy sonoff ? Przekonaliscie mnie będę to przerabiał i robił przyciski. Na tą chwilę robiłem puszki w rogach okien od strony wewnętrznej. Czy wystarczy że zdjade kablem 3x1.5 do przycisku a później dam kabel od rolety do przycisku ?
Daj 5x0,75 mm. Większego przekroju kabla nie potrzeba. Wystarczyłyby cztery przewody, ale są fajne kabelki roletowe, miękkie z pięcioma przewodami i niedrogie. Puszki pod wyłączniki daj co najmniej głębokie, a najlepiej kieszeniowe (podwójne). Nie rezygnuj z wyłączników, bo będziesz je miał zawsze na ścianie, a pilota przeważnie nie będzie pod ręką. 
...a, i najważniejsze - zasięg WiFi musisz mieć zapewniony dla każdego wyłącznika (modułu sterującego)!
edit;
To, co napisałem dotyczy sytuacji, gdy umieścisz sterownik w puszce z wyłącznikiem, bo jeżeli sterownik dasz do tej, już istniejącej puszki, to wystarczy kabelek z trzema przewodami.
...a, i najważniejsze - zasięg WiFi musisz mieć zapewniony dla każdego wyłącznika (modułu sterującego)!
edit;
To, co napisałem dotyczy sytuacji, gdy umieścisz sterownik w puszce z wyłącznikiem, bo jeżeli sterownik dasz do tej, już istniejącej puszki, to wystarczy kabelek z trzema przewodami.
-
lebos
Witam. Właśnie jestem w trakcie wymiany okien i rolet sterowanych sznurkiem. Zamówiłem rolety z najprostszymi silnikami 4 przewozowymi (ochronny, neutralny, góra, dół) i wyłącznikami krańcowym ustawianymi mechanicznie( pokrętłami). Koszt 1 silnika ok.150zl. Na Allegro są nawet za 120. Do tego na Ali kupiłem płytkę przekaźników 8ch na ESP 32 ( na każda rolete potrzebne 2 przekaźniki) koszt 63zl + dodatkową płytkę z 4 przekaźnikami za 12 zł do tego zasilacz za 20 zł skrzynka za 90zl (można mniejsza i tańsza ale ja
Mam tam jeszcze podlewanie), 70m kabla 4x 0,75 za 150zl. I gniazda i bezpieczniki szklane 24zl. Łącznie sterowanie dla 6 rolet ok 360zl. Nie mam przycisków tylko Supla.
Mam tam jeszcze podlewanie), 70m kabla 4x 0,75 za 150zl. I gniazda i bezpieczniki szklane 24zl. Łącznie sterowanie dla 6 rolet ok 360zl. Nie mam przycisków tylko Supla.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.