Odwzorowanie pozycji rolety w aplikacji w SRW
-
lebos
Witam. Mam pytanie odnoście programu sterowania rolet. Czy sterowanie jest realizowane liniowo tzn.że 20s-100% zamknięcia to 10s -50%. Czy może jest uwzględnione to że przy stałych obrotach silnika średnica osi się zmienia zależnie od poziomu nawinięcia rolety na oś i co za tym idzie w początkowej fazie rozwijania szybciej zasłania się okno a w końcowej wolniej ze względu na mniejsza średnicę osi? Rozumiecie;)?
-
Stratos37!
Wartości % nie pokrywają się z fizycznym otwarciem/zamknięciem. rolety. W związku z powyższym myślę nad zmiana jeszcze jednego parametru tj. dodatkowy margines czasu - mam aktualnie domyślny, co będzie w sytuacji zmiany na wyłączony lub niestandardowy. Ponadto, podejrzewam, że będzie trudno skalibrować tak, żeby % pokrywały się z pozycją fizyczną rolety - dlaczego, zauważyłem, że klikając a dokładnie szybko naciskam i puszczam lewy przycisk to słychać styk przekaźnika, procent zmienia się za każdym kliknięciem o 1% - ale roleta nawet nie drgnie - najwyraźniej jest minimalne opóźnienie zadziałania silnika. Oczywiście przy dłuższym kolejnym naciśnięciu roleta działa ale % się rozjeżdżają. Takie cuda Pany.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Roleta to nie apteka.Stratos37! wrote: Tue Apr 29, 2025 5:22 am Wartości % nie pokrywają się z fizycznym otwarciem/zamknięciem. rolety. W związku z powyższym myślę nad zmiana jeszcze jednego parametru tj. dodatkowy margines czasu - mam aktualnie domyślny, co będzie w sytuacji zmiany na wyłączony lub niestandardowy. Ponadto, podejrzewam, że będzie trudno skalibrować tak, żeby % pokrywały się z pozycją fizyczną rolety - dlaczego, zauważyłem, że klikając a dokładnie szybko naciskam i puszczam lewy przycisk to słychać styk przekaźnika, procent zmienia się za każdym kliknięciem o 1% - ale roleta nawet nie drgnie - najwyraźniej jest minimalne opóźnienie zadziałania silnika. Oczywiście przy dłuższym kolejnym naciśnięciu roleta działa ale % się rozjeżdżają. Takie cuda Pany.
Ten problem z krótkim wciśnięciem przycisku jest lepiej ogarnięty na mSRW, bo on wykrywa pobór prądu i kompensuje takie opóźnione starty.
Nie są to żadne cuda. Temat od czasu do czasu pojawia się na forum (poruszany przez nowych użytkowników rolet;) )
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Stratos37!
Lepiej ogarniety czy całkowicie wyeliminowany?