Problem z polaczeniem SONOFF BASIC R2 i SONOF 4CHF CHR

lwalukie

Witajce,
mam ponizszy problem:

1. Mam prywatny serwer supla (wersja 23.05.01) postawiony na Raspberry PI (supla-cloud, supla-server i mariadb)
2. Z racji tego, ze nie mam publicznego IP musialem zrobic tunelowanie mojego polaczenia i robie to przez SSH i udostepniam usluge za pomoca konta na AWSie
3. Rozwiazalem to tak, ze mam skrypcik, ktory odpala zasadniczo 2 komendy:

Code: Select all

ssh -i supla.pem  -Nf -R 3000:localhost:443 ec2-user@aws_ip
ssh -i supla.pem  -Nf -R 2016:localhost:2016 ec2-user@aws_ip
w konsekwencji w przgladarce jak wpisze aws_ip:3000 to mam wystawiona swoja prywatna suple gdzie moge sie zalogowac i normalnie jej uzywac. Mam nie skonfigurowany zaufany certyfikat, wiec przegladarka traktuje to jako niezaufane polaczenie i musze zaakceptowac polaczenie, ale nie wiem, czy ma to jakikowiek wplyw na moj problem.
Natomiast w apce mobilnej skonfigurowalem polaczenie za pomoca maila i aws_ip i tutaj wszystko wydaje sie dzialac
4. Jakis czas temu dokupilem dedykowany sterownik ZAMEL ROW-04 m i dodalem go do supli bez wiekszego problemu
5. Kilka dni temu zakupilem SONOFF BASIC R2 (do sterowania brama) i SONOF 4CHF CHR (do jeszcze nie wiem czego) i probowalem dodac oba urzadzenia do supli za pomoca trybu recznego:
5.1 ustawilem na supli rejestracje urzadzen na aktywna
5.2 ustawilem urzadzenie w stan konfiguracji (diodka szybko miga na niebieski)
5.2 lacze smarthone z siecia SUPLA...
5.3 w smartphonie wchodze na 192.168.4.1
5.4 ustawian nazwe sieci (2.4 Ghz) i haslo
5.5 ustawian ip na aws_ip i email (ten sam co w apce mobilnej)
5.6 zapisuje, resetuje i odlaczam i podlaczem zasilanie ponownie do urzadzenia
5.7 dioda caly czas miga na niebiesko
5.8 sprawdzilem na routerze i urzadzenie do sieci sie podlaczylo
5.9 urzadzenie nie jest widoczne na supli
6. SONOFF BASIC R2 probowalem dodac w kreatorze dodawania urzadzen z poziomu apki mobilnej i tam wszystko wygladalo ok -> dostalem komunikat ''Ustawienia zostaly przeslane do urzadzenia' i poprzedni status byl ustawiony jak 'Rozlaczony'
7. Natomiast nadal nic sie na suple nie dodalo
8. Gdy probowalem to samo zrobic z urzadzeniem SONOF 4CHF CHR to dostalem informacje, ze soft na tym urzadzeniu nie obsluguje tego trybu dodawania

W konsekwencji obecnie troche utknalem - nie moge dodac obu urzadzen do supli i nie rozumiem czemu.

Macie jakies rady?

Pozdrawiam
Łukasz
lwalukie

Hmm..
dziwna rzecz - pogrzebalem sobie troche w konfiguracji podczas manualnego podlaczenia sterownika i wlaczylem SSL i wtedy zatrybilo.

Return to “Pomoc”