licznik impulsów - raz jeszcze.

amprsun

Witam Mam 3x podliczniki zamel LEM-03 który to posiada wyjście impulsowe.

I zastanawiam się nad tym aby nie kupować 3x Supla LIW-01 bo kwota się zrobi nie mała. Tylko GG wygenerować i po problemie.

Ale mam kilka pytań na forum znalazłem dawny post kolegi Błaszczaka mega pomocny. ale w owym zamelu LEM-03 mamy napięcie zasilania
DC12-27V. I zastanawiam się nad zasilaniem właśnie 12V a na GPIO podać 3v3 z konwertera stanów logicznych który ma zakres działania 1,5V-18V. Czy to się sprawdzi ?

A drugie pytanie, to jak dodać kolejny wirtualny licznik impulsów w konfiguracji GG ? czy tam poprotu pojawi się opcja "dodatkowy kanał" ?
Pietras81

Daj zasilanie 12v do tego jakas płytka która na wemosa poda 5v a sygnał na wemosa puść przez optoizolacje. Całość na 1 wemosie będzie smigac aż miło. Poniżej fotka elementów jak ja to robiłem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
amprsun

Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem ale taki bym to podpiął:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pietras81

Hej. Od strony wemosa tylko impuls i ewentualnie masa żadne 5v
https://pietras-81.aqi.eco/
amprsun

Witam dzięki za szybką odpowiedz.

Rozumiem to tak że by nie podawać 5V na GPIO bo mogę uszkodzić wemosa okej. Idąc dalej rozumiem to tak jak poniżej, że gdy mam masę podłączoną i drugie wejście bezpośrednio do GPIO to w chwili podania impulsu od strony wejścia 12V transoptor to wykryje i zacznie "przewodzić" na wyjściu czyli na chwilę impulsu będę na wyjściu miał masę na GPIO czyli takie wejście OC ? czy dobrze to rozumiem ?
Jeżeli tak to zamiast masy mogę podać przez rezystor pull up 3,3V ?

Return to “ZAMEL LIW-01”