Czujnik DIY bateryjny

Tomek3561

Wrzuć też schemat. W płytkach RST jest połączone z GPIO16. Czy nie przeszkadza to w programowaniu?
veeroos

Oki wrzucę też i schemat, to połączenie nie przeszkadza, bo i tak przy boocie wprowadzasz ESP w tryb programowania, na nowej płytce są wyprowadzone + 3, 3v, Gnd, RX i TX, przycisk podpiąłem pod GPIO0, w pierwszej płytce z tego co pamiętam jest GPIO13, albo 12, musiałbym w schemat spojrzeć 😉
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
veeroos

Uwaga zaktualizowałem link do repozytorium. Jest on w pierwszym poście. Wrzuciłem Gerbery zaktualizowane i program pod nową płytkę. PCB jest pod inny typ gniazda, jest pod gniazdo z wąsami do wlutowania w PCB nie tak jak wcześniej gniazdo z przewodami, wyprowadzony port pod 1wire i port na czujnik na przykład zalaniowy, lub kontaktron, ale tego portu raczej odradzam używać, bo nie do końca to działało jak bym chciał, znaczy się ten port pod dodatkowy sensor, bo 1wire działa 😉
Edit.
Jakby ktoś chciał program pod DS, albo AHT+DS to mogę taki wrzucić na GH ;)
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

radzik_r

veeroos wrote: Tue Apr 23, 2024 5:25 pm Uwaga zaktualizowałem link do repozytorium. Jest on w pierwszym poście. Wrzuciłem Gerbery zaktualizowane i program pod nową płytkę. PCB jest pod inny typ gniazda, jest pod gniazdo z wąsami do wlutowania w PCB nie tak jak wcześniej gniazdo z przewodami, wyprowadzony port pod 1wire i port na czujnik na przykład zalaniowy, lub kontaktron, ale tego portu raczej odradzam używać, bo nie do końca to działało jak bym chciał, znaczy się ten port pod dodatkowy sensor, bo 1wire działa 😉
Edit.
Jakby ktoś chciał program pod DS, albo AHT+DS to mogę taki wrzucić na GH ;)
a wrzuć proszę
Leszekbialy

Jak wprowadza się ten czujnik w konfigurację?
veeroos

Leszekbialy wrote: Thu May 09, 2024 2:18 am Jak wprowadza się ten czujnik w konfigurację?
Wyłączasz go, włączasz i jak dioda mignie wciskasz przycisk i trzymasz 5 sekund aż zacznie dioda migać ;-)

Leszekbialy

Dzięki 👍
Leszekbialy

I jeszcze dwa pytania czy masz schemat do tych nowych płytek i czy nie miałeś problemu z wydajnością prądową stabilizatorów? Trafiła mi się partia ESP, gdzie przy starcie potrzebują więcej niż daje stabilizator zmieniłem go na AM111⁷ bodajże i ESP startuje ale ich prąd spoczynkowy to 10mA i jakoś nie mogę znaleźć zamiennika
veeroos

Hmmm, no nie miałem problemów z prądami, może musiałbyś zastosować HT ale w obudowie TO92, one mają lepszą wydajność prądową. Kurcze schemat nowych płytek, hmmm no w sumie nie mam bo ja schematów nie rysuje, bo one mi siedzą w głowie tylko od razu płytki rysuję, na nowej płytce jest tylko ta zmiana, że jest złącze i przycisk pod GPIO0, w starej chyba GPIO13 było, a DS i wyjście pod sensor zalania to musiałbym na PCB sprawdzić, jak nie zapomnę to jutro napiszę jakie wejścia zastosowałem.

mmiikk

Super projekt i realizacja.
Sam tez kombinowałem z aku i czujnikami na wemosach ale trzmaly tak slabo ze zrezygnowalem i mam na kablach a te co nie musza być niezawodne mam na xiami LYWS i bramce.

Ale przydały by mi się 3 takie czujniki tyle ze nadające co 5 max10 minut całą dobę, da się to ustawić w konfiguracji czy hardkodowanie w sofcie?

Chętnie kupiłbym komplet części na 2 lub 3 takie czujniki, polutować mogę sam. Ktoś cos?
Czy jest możliwość ze ktoś w Kielcach mogły wydrukować mi obudowy?

Return to “Projekty użytkowników”