Szklarnia

kuba8174@vp.pl

Cześć wszystkim
Przypomnialem sobie ostatnio, że mam w domu rpi b+ i chciałbym go wykorzystać jako sterownik do szklarni.
Moje wymagania nie są bardzo skomplikowane; chciałbym, żeby rpi:
-odczytywało temperaturę oraz wilgotność powietrza i gleby,
-umożliwiało włączenie 2-3 wentylatorów (wydmuchiwanie gorącego powietrza na zewnątrz) ręcznie lub w zależności od temperatury,
-kontrolowało pompkę do podlewania roślin.
Miło by było, gdyby odczyty z czujników pojawiały sie w aplikacji Google Home, ale nie jest to warunek.
Obecnie z modułów posiadam termometr DS18B20 i płytkę z 4 przekaźnikami (działa z rpi, zostało z poprzednich zabaw).
Pytanie brzmi: czy jest możliwe stworzenie czegoś takiego na Supli i jeśli tak, to co jeszcze muszę dokupić i jak to wszystko podłączyć i skonfigurować?
Sam nie dam rady, a z Waszą pomocą prędzej się czegokolwiek nauczę :)
+100 w inteligencji, +10 w wiedzy
klew

Malinka to trochę duża armata jak na takie proste zadania. Zwykły ESP8266, ESP32 spokojnie by to ogarnął.
Natomiast jeśli sprzęt się kurzy, to czemu by nie ;).

Ja nie jestem ekspertem od malinek, więc nie wiem jak tam robi się różne rzeczy. Ale jeśli sam ogarniesz i przygotujesz następujące tematy, to z resztą nie będzie problemu:
1. Zainstaluj jakiegoś aktualnego Linuxa
2. Poszukaj w sieci tutoriali jak na malinie z linii poleceń sterować przekaźnikiem
3. Poszukaj w sieci tutoriali jak na malinie z linii poleceń odczytywać czujniki, które masz (DS18B20 itd.) - pewnie są do tego jakieś proste apki/skrypty.

Gdy będziesz miał powyższe, to wtedy możemy zaisntalować sd4linux ( https://github.com/SUPLA/supla-device/t ... ples/linux ) i te wszystkie komendy z 2 i 3 wykorzystamy, aby to połączyć z Suplą.

Spięcie wentylatorów z termometrami bym zrobił jako kanał termostatu.
Nie wiem jak chcesz sterować nawadnianiem, ale Supla tutaj oferuje takie rzeczy jak harmongramy (sterowane z serwera) oraz reakcje (też sterowane z serwera).

Supla nie publikuje kanałów pomiarowych (termometry, wilgotność) do Google Home, także tego nie będziesz miał
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
kuba8174@vp.pl

Obecnie mam podpiety i termometr i 3 przekazniki do Supli, wszystko działa. Kwestia dodania odczytow wilgotności i ogarnięcie warunkowego odpalania tego
kuba8174@vp.pl

Obecnie mam podpiety i termometr i 3 przekazniki do Supli, wszystko działa. Kwestia dodania odczytow wilgotności i ogarnięcie warunkowego odpalania tego
veeroos

Hmmm na ESP32 spokojnie to ogarniesz nawet jakbyś miał mierzyć wilgotność gleby, możesz oprogramowanie wygenerować w GG, warunkowanie też na tym zrobisz, nawet w webserwerze. No chyba że byś chciał dodać jakieś czujniki nie wspierane przez GG to musisz kawałek kodu napisać sam. Jak byś chciał mierzyć wilgotność gleby to weź czujniki takie z 2 elektrodami w postaci drutów, te tańsze ulegają degradacji z czasem. No chyba że się uprzesz jednak na malinę, to zrób tak jak kolega @klew napisał
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
SOYER

Return to “Pomoc”