Przyciski

User avatar
lukfud
Posts: 2110
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

karolplach wrote: Mon Apr 12, 2021 1:23 pm Ok to rozumiem że ustawiając przycisk i przekażnik w GUI jest to tak przypisywane. Generalnie chodzi mi o to że w szafie mam NODE z 6 przekaźnikami. W pokojach w puszkach włączników chciałbym postawić kolejne node czy ESP w którym zdefiniowałbym sobie przyciski do sterowa przekaźnikami z rozdzielni. Wciskając przycisk w pokoju wysyłany jest link bezpośredni do przekaźników z rozdzielni. Moje pytanie czy jest możliwość dorobienia opcji że do przycisku można przypisać możliwość wysyłania linku bezpośredniego.
Czy te przekaźniki mają coś wspólnego z włączaniem urządzeń w pokojach, gdzie są włączniki?
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

karolplach wrote: Mon Apr 12, 2021 1:23 pm Moje pytanie czy jest możliwość dorobienia opcji że do przycisku można przypisać możliwość wysyłania linku bezpośredniego.
O ile dobrze kojarzę do przekaźnika można, więc jeśli masz przycisk przypięty do przekaźnika, to przyciskiem możesz starować linkiem bezpośrednim podpiętym pod ten przekaźnik.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
slawek
Posts: 2466
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Post

W module w pokoju masz zdefiniowany przekaźnik i przycisk, przekaźnika fizycznie możesz nie mieć, potrzebny ci jest tylko "kanał wirtualny" - podpinasz przycisk, który steruje kanałem przekaźnika i w konfiguracji tegoż przekaźnika podajesz link, który ma się wykonać.
Wtedy naciśnięcie przycisku ---> załączenie przekaźnika --->wysłanie linka--->załączenie przekaźnika w szafie.
Jaśniej nie potrafię...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
automaciek
Posts: 26
Joined: Sat Apr 10, 2021 12:17 pm

Post

Pico wrote: Mon Apr 12, 2021 8:46 am Najpierw ustaw ilość przekaźników która Cię interesuje. Zapisz i później przejdz do opcji przycisków i ustaw tą samą ilość co przekaźników. I dopiero wtedy pojawią się opcje do przypisania GPIO
Przycisk nr 1 będzie odpowiadał przekaźnikowi nr1 . Przycisk nr 2 przekaźników nr 2 itd
I to jest to o co chodziło.
Dzięki
karolplach
Posts: 4
Joined: Fri Feb 03, 2017 8:06 pm

Post

slawek wrote: Mon Apr 12, 2021 1:37 pm W module w pokoju masz zdefiniowany przekaźnik i przycisk, przekaźnika fizycznie możesz nie mieć, potrzebny ci jest tylko "kanał wirtualny" - podpinasz przycisk, który steruje kanałem przekaźnika i w konfiguracji tegoż przekaźnika podajesz link, który ma się wykonać.
Wtedy naciśnięcie przycisku ---> załączenie przekaźnika --->wysłanie linka--->załączenie przekaźnika w szafie.
Jaśniej nie potrafię...
OK Dzięki
User avatar
paco52327
Posts: 85
Joined: Tue Apr 02, 2019 12:57 pm

Post

U mnie jest roletka, dodaję jeden przycisk mając dwa przekaźniki góra, dół. Jak dodam jeden przycisk bo mam włącznik monostabilny (dzwonkowy) to w supli pojawia mi się wyzwalacz akcji, a przycisk działa tak: wciśnięcie otwiera roletę, podwójne wciśnięcie ją zamyka. Chciałem żeby jedno wciśnięcie powodowało otwarcie jeśli zamknięta, zamknięcie jeśli otwarta, czy zatrzymanie pracy jeśli wcisnę podczas pracy. Wyzwalacz jak próbuję tak tak ustawić to na jedno wciśnięcie wyskakuję "error external settings czy coś podobnego, podwójne już idzie ale nie ma możliwości wybrać, że podwójne ma zamykać i otwierać, jest to lub tamto.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “GUI Generic”