ROLETY - SUPLA - SATEL INTEGRA

Walker

Zachciało mi się zrobić automatykę do rolet okiennych, a apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)
Na początku wydawało się prosto, ale Im więcej czytam na ten temat to mniej wiem...
Tym bardziej, że też chciałem podpiąć pod INTEGRĘ bramę na SBW-02, a także parę rzeczy z EWELINKA.

Podpowiedzcie albo poprawcie jak coś mieszam.

Zasilanie ciągnę do puszki przy oknie L+N+PE. W puszce montuje mSRW-01 oraz przełącznik do rolet i do silnika w rolecie idzie L+L+N+PE.
W tym momencie będę mógł sterować roletą z przełącznika przy oknie i z aplikacji SUPLA. Tak?

Teraz chciałem mieć możliwość operowania roletami z manipulatora SATEL INT-TSH2 i chyba to mnie przerasta.
Z tego co doczytałem to wyjście z centrali daje impuls, ale jak to dalej ogarnąć? Jakieś przekaźniki? Integracja Satel Integra 2.1.0?
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Do INTEGRY, jeżeli masz wyjście impulsowe możesz zamontować RNW-01, z tym że jest on na 230V AC. W niedalekiej przyszłości pojawi się INW-01 zasilany z napięcia 6 - 24V DC.
Urządzenia te działają na zasadzie "pilotów". W chmurze ustawiasz sobie reakcje co ma się zadziać np. po podaniu impulsu na wejście. W Twoim przypadku będzie to zamknięcie lub otwarcie rolet.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Pietras81
Been thanked: 1 time

Walker wrote: Wed May 22, 2024 10:18 pm Zachciało mi się zrobić automatykę do rolet okiennych, a apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)
Na początku wydawało się prosto, ale Im więcej czytam na ten temat to mniej wiem...
Tym bardziej, że też chciałem podpiąć pod INTEGRĘ bramę na SBW-02, a także parę rzeczy z EWELINKA.

Podpowiedzcie albo poprawcie jak coś mieszam.

Zasilanie ciągnę do puszki przy oknie L+N+PE. W puszce montuje mSRW-01 oraz przełącznik do rolet i do silnika w rolecie idzie L+L+N+PE.
W tym momencie będę mógł sterować roletą z przełącznika przy oknie i z aplikacji SUPLA. Tak?

Teraz chciałem mieć możliwość operowania roletami z manipulatora SATEL INT-TSH2 i chyba to mnie przerasta.
Z tego co doczytałem to wyjście z centrali daje impuls, ale jak to dalej ogarnąć? Jakieś przekaźniki? Integracja Satel Integra 2.1.0?
Po taniości możesz dać wemosa z wgranym softem z obsługą krańcówki i zrobisz to samo Co kolega Mirek napisał.
https://pietras-81.aqi.eco/
Walker

Mirosław F. wrote: Thu May 23, 2024 4:03 am Do INTEGRY, jeżeli masz wyjście impulsowe możesz zamontować RNW-01, z tym że jest on na 230V AC. W niedalekiej przyszłości pojawi się INW-01 zasilany z napięcia 6 - 24V DC.
Urządzenia te działają na zasadzie "pilotów". W chmurze ustawiasz sobie reakcje co ma się zadziać np. po podaniu impulsu na wejście. W Twoim przypadku będzie to zamknięcie lub otwarcie rolet.
A da się tak? - wolę się upewnić bo mam 23 wyjścia do wysterowania ;(
1. Osobna skrzynka z expanderem SATEL ABAX2 ACX-210 / ACX-220 z zasilaczem i do tego podłączone RNW-01 na 230V AC?
2. Czy zna ktoś może odpowiednik RNW-01 pod EWELINK - coś np. z SONOFF?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Walker wrote: Fri May 24, 2024 10:15 am
z tego co wiem to jest s-mate ale tylko jedno wejscie. Ewentualnie weź duala lite i nie korzystaj z przekaźników.
YoMan

Walker wrote: Fri May 24, 2024 10:15 am A da się tak? - wolę się upewnić bo mam 23 wyjścia do wysterowania ;(
Ja mam zrobione tak : akurat u mnie miałem tylko 4 wyjscia OUT (prądowe) bo plyta INTEGRA32 bez expanerów. Na kazdym takim wyjsciu prądowym pojawia sie 12V kiedy poda sie impuls na to wyjscie . Mozna :
1) albo podac krótki impuls (0,3 sek) na to wyjscie , czyli taki clik x 1
2) albo podac dłuzszy impuls np 1 sek , czli takie przytrzymanie przycisku
3) albo właczyc na stałe .....

I te wyjscia centrali OUT1 , 2, 3 i 4 podłączyłem do czterech przekazników ( cewka 12V ) . A wyjscia z przekażników podłączyłem do wejsc RNW-01. I teraz : ja skorzystałem tylko z 1) i 2) wiec kazde wejscie z RNW-01 obsluguje dwie sceny (na click x1 i przytrzymanie ). Razem 8 scen moge odpalać . Na manipulatorze z Satela porobiłem sobie ikonki do tych scen i moge je odpalac z tego manipulatora

Jesli ty masz 23 wyjscia to mozesz , w najprostszej konfiguracji (takiej jak u mnie) obsugiwac 2x23=46 scen

jesli dobrze pamietam to juz był taki temat na forum . Zaraz znajde i wkleje link
Last edited by wsosniak on Sat May 25, 2024 8:54 pm, edited 2 times in total.
wsosniak

Walker

to RNW-01 podłączamy bezpośrednio pod wyjście Integry czy po drodze ma być jeszcze jakiś przekaźnik?
Walker

YoMan wrote: Fri May 24, 2024 12:40 pm
z tego co wiem to jest s-mate ale tylko jedno wejscie. Ewentualnie weź duala lite i nie korzystaj z przekaźników.
S-MATE albo S-MATE2 ma trzy wejścia i to by mnie mocno urządzało.
Czy pod S1, S2, S3 podłączam tam bezpośrednio OUTy z Integry - tak 1 do 1?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Walker wrote: Wed May 29, 2024 10:20 pm
YoMan wrote: Fri May 24, 2024 12:40 pm
S-MATE albo S-MATE2 ma trzy wejścia i to by mnie mocno urządzało.
Czy pod S1, S2, S3 podłączam tam bezpośrednio OUTy z Integry - tak 1 do 1?
Raczej nie. Przez przekaźnik.
YoMan

Return to “Pomoc”