Żaluzje fasadowe - zaproszenie do testów

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Dodam jeszcze że dla przycisków monostabilnych można przytrzymać przycisk i po około 0,5s żaluzja ruszy i jak się puści przycisk to od razu się zatrzyma - ma to ułatwić sterowanie nachyleniem z przycisku
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Rem125

nie mam pozakładanych przycisków steruję aplikacją albo wyzwalaczami akcji z innych przycisków
Rem125

Zauważyłem mały problem przy sterowaniu grupami żaluzji oraz wyzwalaczami akci problem leży po stronie odsłoń częściowo - Zmień nachylenie do - nie zapisuje w tym polu zmiennej którą się poda. Jedyna alternatywa wprowadzenie zmiennej w polu - Zmień procent do -.
Podobny problem jest przy harmonogramach. Nie wykonuje go
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Rem125 wrote: Fri May 24, 2024 3:48 pm nie mam pozakładanych przycisków steruję aplikacją albo wyzwalaczami akcji z innych przycisków
I to wielki wielki błąd. Nie jesteś pierwszy i ostatni.
klew

Rem125 wrote: Fri May 24, 2024 6:21 pm Zauważyłem mały problem przy sterowaniu grupami żaluzji oraz wyzwalaczami akci problem leży po stronie odsłoń częściowo - Zmień nachylenie do - nie zapisuje w tym polu zmiennej którą się poda. Jedyna alternatywa wprowadzenie zmiennej w polu - Zmień procent do -.
Ustawiłem Wyzwalacz akcji na jedną fasadówkę i na grupę i u mnie zapisało oba ustawienia:
2024-05-24_22-31.png
Mógłbyś dokładniej opisać w jakiej sytuacji Tobie nie zapisuje? Może daj jakieś zdjęcia?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Rem125

klew wrote: Fri May 24, 2024 8:32 pm
Rem125 wrote: Fri May 24, 2024 6:21 pm Zauważyłem mały problem przy sterowaniu grupami żaluzji oraz wyzwalaczami akci problem leży po stronie odsłoń częściowo - Zmień nachylenie do - nie zapisuje w tym polu zmiennej którą się poda. Jedyna alternatywa wprowadzenie zmiennej w polu - Zmień procent do -.
Ustawiłem Wyzwalacz akcji na jedną fasadówkę i na grupę i u mnie zapisało oba ustawienia:
2024-05-24_22-31.png

Mógłbyś dokładniej opisać w jakiej sytuacji Tobie nie zapisuje? Może daj jakieś zdjęcia?
U mnie również w ten sposób zapisuje ale jak tylko podasz Zmień nachylenie do to już nie zapisze. A po zatym próbowałeś uruchomić ten wyzwalacz. Jak się zachowa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Rem125 wrote: Fri May 24, 2024 8:45 pm U mnie również w ten sposób zapisuje ale jak tylko podasz Zmień nachylenie do to już nie zapisze. A po zatym próbowałeś uruchomić ten wyzwalacz. Jak się zachowa.
Ok, rzeczywiście nie zapisuje się. Dzięki! Poprawimy
Rem125

klew wrote: Fri May 24, 2024 8:52 pm
Rem125 wrote: Fri May 24, 2024 8:45 pm U mnie również w ten sposób zapisuje ale jak tylko podasz Zmień nachylenie do to już nie zapisze. A po zatym próbowałeś uruchomić ten wyzwalacz. Jak się zachowa.
Ok, rzeczywiście nie zapisuje się. Dzięki! Poprawimy
wiesz co chyba jeszcze do końca tych ustawień nie rozumiem
Odsłoń częściowo
wpisałem tak jak ty na załączonym zdjęciu
zmień procent do: 1
Zmień nachylenie do: 2
i wyzwalacz akcji działa prawidłowo
chociaż nadal nie rozumiem dlaczego wpisuje się 1 oraz 2
ja wpisywałem
zmień procent do: 9 przy krótszych żaluzjach oraz 3 przy dłuższych żaluzjach.
Zmień nachylenie do: (tutaj nic nie wpisywałem)
no w sumie też działał ale do końca nie wiem czy poprawnie.
A odnośnie harmonogramów - próbowałeś je ustawić no i oczywiście czy zadziałały. U mnie na razie nic niby ma się wykonać ale się nie wykonuje. No chyba, że też coś źle ustawiam. Ustawiam tak jak do tej pory ustawiałem.
klew

Rem125 wrote: Fri May 24, 2024 9:01 pm wiesz co chyba jeszcze do końca tych ustawień nie rozumiem
Odsłoń częściowo
wpisałem tak jak ty na załączonym zdjęciu
zmień procent do: 1
Zmień nachylenie do: 2
i wyzwalacz akcji działa prawidłowo
chociaż nadal nie rozumiem dlaczego wpisuje się 1 oraz 2
ja wpisywałem
zmień procent do: 9
Zmień nachylenie do:
no w sumie też działał ale do końca nie wiem czy poprawnie.
Wpisałem 1 i 2, aby sprawdzić, czy się zapisze w formularzu, także nie doszukuj się w tym głęboszego sensu :).
Natomiast jak wpisujesz samo "zmień procent zamknięcia" albo samo "zamień nachylenie", to wtedy SRW ustawi zadany parametr, a rezultat tego drugiego zignoruje.
Przykładowo, jeśli żaluzja jest zamknięta (100%) i wyślesz:
% zamknięcia ustaw na 50% i nachylenie na 50%, to sterownik podjedzie trochę wyżej niż 50%, a potem zjedzie na dół tak, aby zamknięcie wynosiło 50% i nachylenie 50%.
Jak wyślesz "ustaw % zamknięcia na 50%" (bez podawania nachylenia), to po prostu podjedzie w górę i zatrzyma się na 50%, a nachylenie będzie tutaj najprawdopodobniej 0%. Itd.
Rem125 wrote: Fri May 24, 2024 9:01 pm A odnośnie harmonogramów - próbowałeś je ustawić no i oczywiście czy zadziałały. U mnie na razie nic niby ma się wykonać ale się nie wykonuje.
Nie testowałem wcześniej harmonogramów w Cloud z fasadówkami. Ale rzeczywiśce u mnie też się nie uruchamiają.

To Rem125 ma już 2:0 :P. Jak tam pozostali testerzy? :)
Rem125

klew wrote: Fri May 24, 2024 9:32 pm Wpisałem 1 i 2, aby sprawdzić, czy się zapisze w formularzu, także nie doszukuj się w tym głęboszego sensu :).
Natomiast jak wpisujesz samo "zmień procent zamknięcia" albo samo "zamień nachylenie", to wtedy SRW ustawi zadany parametr, a rezultat tego drugiego zignoruje.
Przykładowo, jeśli żaluzja jest zamknięta (100%) i wyślesz:
% zamknięcia ustaw na 50% i nachylenie na 50%, to sterownik podjedzie trochę wyżej niż 50%, a potem zjedzie na dół tak, aby zamknięcie wynosiło 50% i nachylenie 50%.
Jak wyślesz "ustaw % zamknięcia na 50%" (bez podawania nachylenia), to po prostu podjedzie w górę i zatrzyma się na 50%, a nachylenie będzie tutaj najprawdopodobniej 0%. Itd.
na początku podobnie to ustawiałem i dokładnie w taki sam sposób mi to działało jak opisujesz.

Szkoda tylko, że te harmonogramy nie działają. Są mi bardzo potrzebne. Szczególnie jak mnie nie ma w domu bo np. wyjadę na wakacje.

Return to “Nowości”