Zamel , Elmes i rolety...

pzygmunt

Przy łącznikach monostabilnych można spróbować ominąć elmesa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
uchor

Bardzo dziekuje, w weekend sprawdze polaczenia i dam znac. Pozdrawiam wszystkich
djalex

pzygmunt wrote: Fri May 24, 2024 7:21 pm Przy łącznikach monostabilnych można spróbować ominąć elmesa.
To chyba nie przejdzie bo elmes na wyjsciu nie daje impulsu więc wejścia w SRW musza być ustawione jako bistabilne. W tej sytuacji nie wien jak się zachowa w połączeniu z łącznikiem monostabilnym. Twój pierwszy schemat jak najbardziej ale ten z probą ominięcia elmesa chyba nie bardzo.
RomanG

Sterownik elmesa można zaprogramować na odpowiedni czas (od 0,5 sekundy do 4 godzin), więc też można jego sygnał wyjściowy - po przeprogramowaniu - potraktować jako wyłącznik monostabilny. Pytanie, czy @uchor chce się "bawić" z tym sterownikiem skoro już ma to ustawione
Druga sprawa - po co - skoro elmes też jest sterowany wyłącznikiem monostabilnym i autor posta już ma kilka wyłączników podłączonych.
Wydaje mi się, że wystarczy SRW podłączyć według pierwszego schematu i ustawić wyłączniki dla niego (wyjścia z elmesa) jako bistabilne.
Jeżeli się pomyliłem, to poprawcie mnie.
edit;
Należałoby też uwzględnić (hipotetycznie) sytuację, gdzie sygnał sterujący może pochodzić z conajmniej dwóch różnych źródeł jednocześnie; wyłacznik, apka i pilot.
djalex

RomanG wrote: Fri May 24, 2024 9:24 pm Sterownik elmesa można zaprogramować na odpowiedni czas (od 0,5 sekundy do 4 godzin), więc też można jego sygnał wyjściowy - po przeprogramowaniu - potraktować jako wyłącznik monostabilny.
Faktycznie, teraz doczytalem że jest taka możliwość żeby użyć elmesa jako łącznik mono. Są 2 wersje tych sterowników i myslalem że oprócz różnicy w stykach różnią się funkcjami.
RomanG wrote: Fri May 24, 2024 9:24 pm Należałoby też uwzględnić (hipotetycznie) sytuację, gdzie sygnał sterujący może pochodzić z conajmniej dwóch różnych źródeł jednocześnie; wyłacznik, apka i pilot.
A w jakim celu to uwzględniać? Zawsze się wykona czynność której rozkaz poszedl do sterownika jako ostatni.
Robert Błaszczak

Koledze @RomanG zapewne chodzi o to, jak ktoś w tym samym momencie poda rozkaz otwierania z Supli i zamykania z pilota. Nic się nie stanie, na SBW można podać fazę na oba wejścia.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
RomanG

Chodziło mi o przeanalizowanie różnych opcji podłączenia tego układu i wyeliminowanie tych niepotrzebnych lub nawet niebezpiecznych. W przypadku rolet sytuacja niebezpieczna jest raczej mało prawdopodobna, chociaż jej nie wykluczałbym.
Raczej wykluczyłbym podłączenie wyłączników bistabilnych bezpośrednio do SRW, bo np. załączając roletę wyłącznikiem nie zatrzymam jej pilotem (ten sam kierunek), a jednak powinno to zadziałać w normalnej sytuacji.
I właśnie chodziło mi o to, żeby wszystkie podłączone urządzenia miały swoją pierwotną funkcjonalność i wzajemnie się nie zakłócały.
edit;
według mnie (ale mogę się mylić) pierwsza propozycja P. Zygmunta jest najlepsza.
Chodzi o to, żebyśmy wspólnie dobrze doradzili koledze. :)

Return to “ZAMEL RNW-01”