Jednorazowe powiadomienie o np. deszczu

iM@rek

Mam licznik deszczu na IC, zaraz będzie na KLOP.
Ustawiłem reakcję na zmianę stanu licznika - czyli, kiedy zaczyna padać, dostaję powiadomienie, no i fajnie ;-)
Ale chciałbym je dostać np. 1 raz na ustalony czas "t", np. godzinę, a nie co parę minut.
Czyli taki scenariusz:
1. zaczyna padać -> stan licznika się zmienia -> powiadomienie
2. dalej pada lub nie pada - ale przez ustalony czas "t", np. godz. nie ma powiadomień
3. mija np. czas "t" -> dalej pada -> znowu powiadomienie.
4. i dalej jak w pkt. 2
Jak to ustawić?
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

iM@rek wrote: Wed May 29, 2024 9:01 am Mam licznik deszczu na IC, zaraz będzie na KLOP....
...
3. mija np. czas "t" -> dalej pada -> znowu powiadomienie.
Jak to ustawić?
Masz możliwość edycji kodu? Ja takie czasowe powiadomienie danych przesyłanych do KPOP też patrzyłem jak w reakcjach ustawić i nie znalazłem sposobu. Z poziomu kodu jak najbardziej.
iM@rek

Jeśli masz na myśli edycję kodu reakcji - to nie mam takiej możliwości.

Ale przyszedł mi do głowy inny pomysł z wykorzystaniem kolejnej instancji Klopa:
Byłby Klop od liczenia impulsów z deszczu: Kl1
i Klop od powiadomień o deszczu: Kl2

I teraz:
1. Kl2 wykrywa zmianę stanu klopa Kl1 (od deszczu) -> zmienia stan klopa Kl2 (od powiadomień) -> w Reakcji Supli generowałoby się powiadomienie: "Gdy wartość zmieni się": "Deszcz zaczął padać",
2. potem przez określony czas Kl2 by tylko aktualizował stan z Kl1, bez wysyłania powiadomień
3. po tym czasie znowu Kl2 porównywałby zaktualizowany stan do nowego odczytu właściwego klopa Kl1 (tego od deszczu)
4. jeśli wystąpi różnica lb. impulsów na Kl1, (czyli dalej/ znowu pada) GOTO 1

Całkiem na około, ale raczej do zrobienia...
Nawet można by ustawić próg działania - np. 2 impulsy, żeby nie było przypadków.

Ale pewnie da się jakoś bardziej elegancko to zrobić.
Last edited by iM@rek on Wed May 29, 2024 11:23 am, edited 1 time in total.
zzrr

A jest możliwość blokowania na określony czas? Bo jeśli jest to może uwzględnij harmonogram tygodniowy ustawiony codziennie co drugą godzinę. Może jakoś tak. Ja się przyznam że to co wcześniej napisałeś to nie kapuję z tymi dwoma KPOPami i tym blokowaniem. Ale to raczej dlatego że nie mam wystarczającej wiedzy co do możliwości ustawień w cloudzie. Bo jeśli da się blokować to blokada na 50min tego pierwszego i masz odczyt nie częściej niż co 50 min. I'm in the dark 8-)
iM@rek

zzrr wrote: Wed May 29, 2024 9:53 am A jest możliwość blokowania na określony czas? Bo jeśli jest to może uwzględnij harmonogram tygodniowy ustawiony codziennie co drugą godzinę. Może jakoś tak. Ja się przyznam że to co wcześniej napisałeś to nie kapuję z tymi dwoma KPOPAMI. Ale to raczej dlatego że nie mam wystarczającej wiedzy co do możliwości ustawień w cloudzie.
To, co opisałem, dotyczy możliwości w wypadku tworzenia własnego kodu od strony urządzenia. To robię.
Taki zmodyfikowany program wgrywa się jak każdy inny do modułu i działa (albo nie) wg założeń twórcy.
Harmonogramy raczej odpadają, bo trudno załatwić u góry, żeby padało o określonych godzinach ;-)
Może da się to jakoś zrobić w Cloudzie, ale nie widzę takich opcji.

Jeśli jakiś Guru nie podpowie czegoś mądrego, zrobię to mniej więcej wg improwizacji w poprzednim poście.
zzrr

Chwila... Napisałeś że to co napisałeś to że dotyczy kodu od strony urządzenia i że to robisz. Czyli możesz edytować kod...
Pytałem czy możesz edytować kod bo w kodzie ustawisz powiadomienia jak sobie tylko wymarzysz... co godzinę, co dwie.. co godzinę jeżeli.. itd
iM@rek

Napisałem warunkowo,
że nie mam możliwości edycji kodu reakcji po stronie Supli. Nie mogę np. rozbudować harmonogramu.
Ale mogę modyfikować kod po stronie urządzenia.
I właśnie tej drugiej możliwości dotyczy mój pomysł.
zzrr

No to jesli możesz edytować kod po stronie urządzenia to mogę sie podzielić tym co robiłem gdzieś tydzień temu. Czyli powiadamianie push do aplikacji co okreslony czas. Co prawda skończyło sie na pushover bo doszły inne powiadomienia i rózne rodzaje dzwonków. Ale push SUPLA przerobiłem. Można buttona dodać też w urządzeniu z wieloklikiem i sobie nim ustawiać różne czasy w razie czego. Z klas SUPLI na wieloklik albo np biblioteki jakiejś do wieloklików. ale button to tylko tak alternatywnie oczywiście
iM@rek

zzrr wrote: Wed May 29, 2024 10:13 am
Dzięki.
To proponowane przeze mnie "rozwiązanie" wydaje mi się prostsze i bez angażowania dodatkowych usług.
Ale jeszcze patrzyłem na sceny i tam też są powiadomienia.
Może coś z pomocą scen, pisał o tym Klew:
viewtopic.php?t=15322
zzrr

W trakcie naszej rozmowy zajrzałem w sceny. Ale nie widzę żeby można było scenę przypisać do kanału KPOP
Ale... faktycznie. Trzeba najpierw widze zrobić scenę. A później reakcję w KPOP na zmianę wartości i w reakcji wywołać scenę. A w scenie jakieś widze ustawienia opóźnień są... Hmm... 8-)

Return to “Pomoc”