A jakbyś wydział sterowanie przyciskami w ten sposób?
Np mam całkowicie zasłonięte, a kąt ustawiony na 90 stopni.
Teraz klikam przycisk w górę, kąt całkowicie się zasłania i jedzie w górę. Klikam jeszcze raz przycisk w górę, aby zatrzymać. Co wtedy powinno się stać?
Obecnie żaluzja robi po prostu stop.
Czy chodzi Ci i to, że ona powinna się zatrzymać, a następnie pojechać nieco w dół, aby przywrócić kąt sprzed pierwszego wciśnięcia przycisku?
A może powinna jeszcze pojechać trochę w górę i cofnąć się aby ustawiła % zamknięcia taki jak w momencie drugiego wciśnięcia przycisku i jednocześnie kąt sprzed pierwszego wciśnięcia?
Żaluzje fasadowe - zaproszenie do testów
-
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
-
Chmm... Miałem na myśli przyciski w aplikacji. I to co napisałem poniżej dotyczy tego. Ale Tobie może chodzi o fizyczne przyciski? To, to dopiszę na końcu.
W przypadku moich fasadówek, regulacja kąta położenia lameli odbywa się w trakcie opuszczania (wtedy się zamykają) lub podnoszenia (wtedy otwierają się do poziomu).
Zawsze chciałem mieć możliwość opuszczenia żaluzji np. na sam dół i aby ustawiły się poziomo. Mój mechanizm umożliwiał jedynie opuszczenie ich do końca i pozostawiał zamknięte. Więc aby je otworzyć musi wrócić nieco do góry ( w moim przypadku 1,5 s co można ustawić).
Jak to widzę na przyciskach w aplikacji? Np. ustawić suwak położenia lameli przed lub w trakcie opuszczania. Jeśli się ustawi na poziomo, to po wykonaniu opuszczenia, same się podniosą ustawiając lamele w poziomie. Jeśli tego się nie zrobi, to pozostaną zamknięte.
Przy czym mam na myśli przyciski z podtrzymaniem ( nie chwilowe)
Przyciski fizyczne.
Tu trzeba by zdecydować czy monostabilne czy bistabilne. W moim przypadku mam BI i póki co nie mam pomysłu.
Przy monostabilnych, może długość lub wielokrotność wciśnięcia przycisku decydowałaby czy żaluzja się zamknie lub otworzy czy opuści albo podniesie. I działanie widziałbym tak: Np. dowolna pozycja żaluzji, w celu podniesienia dłuższe przytrzymanie przycisku, a w celu otwarcia krótkie. Jeśli otwarta, krótkie przyciśniecie nie powinno spowodować reakcji. I analogicznie z opuszczaniem i zamykaniem. Zaś aby całkowicie opuścić i otworzyć - np. długie wciśnięcie i krótkie tego samego przycisku. Przy podnoszeniu analogicznie, oczywiście nie w skrajnym górnym położeniu
Soki, że się tak rozpisałem
W przypadku moich fasadówek, regulacja kąta położenia lameli odbywa się w trakcie opuszczania (wtedy się zamykają) lub podnoszenia (wtedy otwierają się do poziomu).
Zawsze chciałem mieć możliwość opuszczenia żaluzji np. na sam dół i aby ustawiły się poziomo. Mój mechanizm umożliwiał jedynie opuszczenie ich do końca i pozostawiał zamknięte. Więc aby je otworzyć musi wrócić nieco do góry ( w moim przypadku 1,5 s co można ustawić).
Jak to widzę na przyciskach w aplikacji? Np. ustawić suwak położenia lameli przed lub w trakcie opuszczania. Jeśli się ustawi na poziomo, to po wykonaniu opuszczenia, same się podniosą ustawiając lamele w poziomie. Jeśli tego się nie zrobi, to pozostaną zamknięte.
Przyciski fizyczne.
Tu trzeba by zdecydować czy monostabilne czy bistabilne. W moim przypadku mam BI i póki co nie mam pomysłu.
Przy monostabilnych, może długość lub wielokrotność wciśnięcia przycisku decydowałaby czy żaluzja się zamknie lub otworzy czy opuści albo podniesie. I działanie widziałbym tak: Np. dowolna pozycja żaluzji, w celu podniesienia dłuższe przytrzymanie przycisku, a w celu otwarcia krótkie. Jeśli otwarta, krótkie przyciśniecie nie powinno spowodować reakcji. I analogicznie z opuszczaniem i zamykaniem. Zaś aby całkowicie opuścić i otworzyć - np. długie wciśnięcie i krótkie tego samego przycisku. Przy podnoszeniu analogicznie, oczywiście nie w skrajnym górnym położeniu
-
Obecnie w apce możesz kliknąć przycisk "zamknij całkowicie" i potem (w trakcie ruchu też) ustawić suwak od nachylenia. Żaluzja powinna dojechać na sam dół, a potem cofnąć, aby ustawić kąt.jacekc wrote: ↑Tue May 28, 2024 9:02 am Jak to widzę na przyciskach w aplikacji? Np. ustawić suwak położenia lameli przed lub w trakcie opuszczania. Jeśli się ustawi na poziomo, to po wykonaniu opuszczenia, same się podniosą ustawiając lamele w poziomie. Jeśli tego się nie zrobi, to pozostaną zamknięte.
To samo jednym gestem można ustawić palcem na oknie
Takiego zachowania w przyciskach nie będziemy wprowadzać, bo poza sterowaniem roletami, przyciski można też używać do "Wyzwalaczy Akcji" (na przytrzymanie, wielokliki itp.)jacekc wrote: ↑Tue May 28, 2024 9:02 am Przy monostabilnych, może długość lub wielokrotność wciśnięcia przycisku decydowałaby czy żaluzja się zamknie lub otworzy czy opuści albo podniesie. I działanie widziałbym tak: Np. dowolna pozycja żaluzji, w celu podniesienia dłuższe przytrzymanie przycisku, a w celu otwarcia krótkie. Jeśli otwarta, krótkie przyciśniecie nie powinno spowodować reakcji. I analogicznie z opuszczaniem i zamykaniem. Zaś aby całkowicie opuścić i otworzyć - np. długie wciśnięcie i krótkie tego samego przycisku. Przy podnoszeniu analogicznie, oczywiście nie w skrajnym górnym położeniu
Obecnie żaluzje z przyciskami monostabilnymi mogą być sterowane poprzez przytrzymanie przycisku, lub przez klikknięcie.
Przytrzymanie, po około 0,5 s, uruchomi napęd i pusczenei przycisku natychmiast go zatrzyma (to jest głównie z zamysłem sterowania nachyleniem, gdzie te czasy są krótkie).
Kliknięcie powoduje całkowite zamknięcie (lub otwarcie) (albo stop gdy silnik jest w ruchu).
-
OK. dzięki za info w kwestii przycisków w aplikacji. Teko nie wychwyciłem
O fizycznych przyciskach prawdę mówiąc nie myślałem.
Ale działa to przepięknie!
O fizycznych przyciskach prawdę mówiąc nie myślałem.
Ale działa to przepięknie!
-
Już teraz masz taką możliwość sterowania żaluzjami o jakiej piszesz. Wszystko ustawiasz sobie na wyzwalaczach akcji. I tak np Przytrzymanie przycisku powoduje całkowite zamknięcie żaluzji. Krótkie kliknięcie spowoduje zamknięcie żaluzji oraz otwarcie lameli o dany kąt w dowolnym położeniu i ruchu żaluzji. Przy bistabilnychzrobisz to samo tylko chyba nie będziesz miał przy trzymania przycisku.jacekc wrote: ↑Tue May 28, 2024 9:02 am Przyciski fizyczne.
Last edited by Rem125 on Wed May 29, 2024 11:29 am, edited 1 time in total.
-
Chyba się przeproszę z wyzwalaczami akcjiRem125 wrote: ↑Wed May 29, 2024 5:03 amJuż teraz masz taką możliwość sterowania żaluzjami o jakiej piszew. Wszystko ustawiasz sobie na wyzwalaczach akcji. I tak np Przytrzymanie przycisku powoduje całkowite zamknięcie żaluzji. Krótkie kliknięcie spowoduje zamknięcie żaluzji oraz otwarcie lameli o dany kąt w dowolnym położeniu i ruchu żaluzji. Przy bistabilnychzrobisz to samo tylko chyba nie będziesz miał przy trzymania przycisku.jacekc wrote: ↑Tue May 28, 2024 9:02 am Przyciski fizyczne.
Dzięki za podpowiedź
-
-
Super dzięki!Rem125 wrote: ↑Wed May 29, 2024 9:13 am https://youtu.be/9q3iQIxWPOg?feature=shared
Przykładowe ustawienia żaluzji oraz położenia lameli.
-
Po dłuższym testowaniu nowega softu 2.8.61 ze wsparciem dla żaluzjifasadowych. Wielki szacun Panowie po ustawieniu scen i przypisaniu do nich harmonogramówn lamele pięknie zmieniają kąt nachylenia dokładnie tak jak chcę ażeby się ustawiły i osłoniły przed słońcem. Z racji tego, że mam ogromne przeszklenia precycja ta jest wręcz niezbędna aby za bardzo nie zaciemnić sobie pomieszczenia a osłonić się przed słońcem. Do tej pory to sterowanie ustawieniem lameli to było bardziej losowe i niezbyt precyzyjne. Jeszcze raz wielkie dzięki.
-
Dzięki za feedback i testy oby inni użytkownicy byli równie zadowoleni.Rem125 wrote: ↑Thu May 30, 2024 6:40 am Po dłuższym testowaniu nowega softu 2.8.61 ze wsparciem dla żaluzjifasadowych. Wielki szacun Panowie po ustawieniu scen i przypisaniu do nich harmonogramówn lamele pięknie zmieniają kąt nachylenia dokładnie tak jak chcę ażeby się ustawiły i osłoniły przed słońcem. Z racji tego, że mam ogromne przeszklenia precycja ta jest wręcz niezbędna aby za bardzo nie zaciemnić sobie pomieszczenia a osłonić się przed słońcem. Do tej pory to sterowanie ustawieniem lameli to było bardziej losowe i niezbyt precyzyjne. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Soft 2.8.61 na wszystkie SRW jest już dostępny jako zwykły update. Także jeśli ktoś jeszcze ma fasadówki, a się nie zgłosił do testów, to można śmiało aktualizować