Tzn w treści kodu jest błąd? Ja ten kod skopiowałem z ostatniego aktualnego postu i nic nie zmieniałemklew wrote: Sat Jun 01, 2024 9:19 pm
Błąd jest opisany tutaj:Code: Select all
C:\Users\PC\Documents\Arduino\sketch_may31a\sketch_may31a.ino: In function 'void resetModule()': sketch_may31a:104:5: error: 'ets_printf' was not declared in this scope; did you mean 'vswprintf'? 104 | ets_printf("reboot\n"); | ^~~~~~~~~~
XIAOMI LYWSD03MMC - odczyt przez ESP32
-
Bartoni
@Bartoni ale dajesz... jak Ty nie wiesz że do integracji urządzenia z SUPLą potrzebna jest biblioteka SUPLA-DEVICE to się zaczyna rozmowę od słów... to będzie mój pierwszy raz
Wtedy każdy kto zechce ewentualnie pomóc wie z czym się może zderzyć
wskazówka od klewa to jedno a ja bym jeszcze doradził zrobić sobie w kodzie coś takiego co się nazywa prototypowanie funkcji. Zobacz w google co to znaczy. Bo inaczej zaraz będziesz miał kolejny taki sam problem, tym bardziej że pracujesz na wklejonym gotowym kodzie i nie koniecznie wiesz jak działa tak od "kuchni".
Autor kodu mógł mieć zrobiony oddzielny plik z deklaracją funkcji użytych w kodzie. Mówię mógł bo nie wiem. Ty żeby nie mieć tych błędów musisz zrobić to co Ci napisałem bo inaczej kodu nie ogarniesz.
wskazówka od klewa to jedno a ja bym jeszcze doradził zrobić sobie w kodzie coś takiego co się nazywa prototypowanie funkcji. Zobacz w google co to znaczy. Bo inaczej zaraz będziesz miał kolejny taki sam problem, tym bardziej że pracujesz na wklejonym gotowym kodzie i nie koniecznie wiesz jak działa tak od "kuchni".
Autor kodu mógł mieć zrobiony oddzielny plik z deklaracją funkcji użytych w kodzie. Mówię mógł bo nie wiem. Ty żeby nie mieć tych błędów musisz zrobić to co Ci napisałem bo inaczej kodu nie ogarniesz.
-
Bartoni
Przeglądałem ten temat kilka razy i jest wymieniona tylko biblioteka NimBLE jako potrzebna.
Jak się pojawił błąd SuplaDevice to przypuszczałem, że może biblioteki ale wolałem zapytać.
Pisałem kilka postów wyżej, co trzeba, żeby mieć wskazania z czujników xiaomi w supli... A z arduino IDE korzystałem może z raz, parę lat temu, a tak to GG
Jak się pojawił błąd SuplaDevice to przypuszczałem, że może biblioteki ale wolałem zapytać.
Pisałem kilka postów wyżej, co trzeba, żeby mieć wskazania z czujników xiaomi w supli... A z arduino IDE korzystałem może z raz, parę lat temu, a tak to GG
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Usuń tą linijkę, na której wyskakuje błąd.Bartoni wrote: Sun Jun 02, 2024 6:54 am Przeglądałem ten temat kilka razy i jest wymieniona tylko biblioteka NimBLE jako potrzebna.
Ta linia to zwykły log że płytka będzie się resetować, więc nie jest potrzebna. Z tego co piszesz, to kompilujesz teraz na innym boardzie (S3 a nie zwykle esp32, dla którego był ten kod). Pewnie na S3 w kodzie boarda nie ma tej metody do logowania, albo jest ona zdefiniowana w pliku nagłówkowym, którego to nie ma i dlatego masz błąd.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Bartoni
Myślałem, że skrypt jest dla ESP32 S3, bo jak pytałem jakie ESP kupić to takie polecono, że będzie najlepsze. Kupiłem ESP32 S3.
Usunąłem tą linie to pojawił mi się następny:
Arduino:1.8.12 (Windows 10), Płytka:"ESP32S3 Dev Module, Disabled, Disabled, QIO 80MHz, 4MB (32Mb), Core 1, Core 1, Hardware CDC and JTAG, Disabled, Disabled, Disabled, UART0 / Hardware CDC, Minimal SPIFFS (1.9MB APP with OTA/190KB SPIFFS), 240MHz (WiFi), 921600, None, Disabled, Disabled"
C:\Users\PC\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice\src\supla\control\dimmer_leds.cpp: In member function 'virtual void Supla::Control::DimmerLeds::onInit()':
C:\Users\PC\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice\src\supla\control\dimmer_leds.cpp:71:5: error: 'ledcSetup' was not declared in this scope
71 | ledcSetup(esp32PwmChannelCounter, 1000, 10);
| ^~~~~~~~~
C:\Users\PC\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice\src\supla\control\dimmer_leds.cpp:72:5: error: 'ledcAttachPin' was not declared in this scope; did you mean 'ledcAttach'?
72 | ledcAttachPin(brightnessPin, esp32PwmChannelCounter);
| ^~~~~~~~~~~~~
| ledcAttach
Znaleziono wiele bibliotek w "WiFi.h"
Wykorzystane: C:\Users\PC\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.0.0\libraries\WiFi
Niewykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\WiFi
exit status 1
Błąd kompilacji dla płytki ESP32S3 Dev Module.
Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"
Usunąłem tą linie to pojawił mi się następny:
Arduino:1.8.12 (Windows 10), Płytka:"ESP32S3 Dev Module, Disabled, Disabled, QIO 80MHz, 4MB (32Mb), Core 1, Core 1, Hardware CDC and JTAG, Disabled, Disabled, Disabled, UART0 / Hardware CDC, Minimal SPIFFS (1.9MB APP with OTA/190KB SPIFFS), 240MHz (WiFi), 921600, None, Disabled, Disabled"
C:\Users\PC\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice\src\supla\control\dimmer_leds.cpp: In member function 'virtual void Supla::Control::DimmerLeds::onInit()':
C:\Users\PC\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice\src\supla\control\dimmer_leds.cpp:71:5: error: 'ledcSetup' was not declared in this scope
71 | ledcSetup(esp32PwmChannelCounter, 1000, 10);
| ^~~~~~~~~
C:\Users\PC\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice\src\supla\control\dimmer_leds.cpp:72:5: error: 'ledcAttachPin' was not declared in this scope; did you mean 'ledcAttach'?
72 | ledcAttachPin(brightnessPin, esp32PwmChannelCounter);
| ^~~~~~~~~~~~~
| ledcAttach
Znaleziono wiele bibliotek w "WiFi.h"
Wykorzystane: C:\Users\PC\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.0.0\libraries\WiFi
Niewykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\WiFi
exit status 1
Błąd kompilacji dla płytki ESP32S3 Dev Module.
Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"
-
klew
Nie wiem kto polecał S3. Oczywiście nie mam nic przeciwko tej płytce, ale albo masz jakieś nowe lub stare boardy do esp32 dla Arduino, albo nikt tego jeszcze nie kompilował na S3.
Tutaj jest kolejna nieznana metoda, tym razem w bibliotece Supladevice. Możliwe że na S3 trzeba to inaczej zaimplementować.
Jutro spróbuję u siebie to skompilować na S3 i ewentualnie poprawię błędy.
U siebie możesz zakomentować te linie z błędami w bibliotece, bo ten program raczej nie używa dimmerów.
Tutaj jest kolejna nieznana metoda, tym razem w bibliotece Supladevice. Możliwe że na S3 trzeba to inaczej zaimplementować.
Jutro spróbuję u siebie to skompilować na S3 i ewentualnie poprawię błędy.
U siebie możesz zakomentować te linie z błędami w bibliotece, bo ten program raczej nie używa dimmerów.
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Hej, ja kompilowałem ten kod na S3 i wszystko poszło OK, jeśli nie możesz skompilować ostatniego kodu, to znajdź któryś mój, ja tylko na płytce S3 działam, bo nie pamiętam czy do tego najnowszego bodajże kolegi Adamusa nie musiałem jakichś dodatkowych bibliotek instalować.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
klew
Może to na nowych boardach nie działa. Ostatnio dla esp32 pojawiły się boardy 3.0.
Ja jeszcze ich nie sprawdzałem.
Możesz spróbować zejść z wersją na jakieś 2.x
Tak czy inaczej, jutro to sprawdzę i ogólnie polecam zawsze trzymanie się najnowszych wersji
Ja jeszcze ich nie sprawdzałem.
Możesz spróbować zejść z wersją na jakieś 2.x
Tak czy inaczej, jutro to sprawdzę i ogólnie polecam zawsze trzymanie się najnowszych wersji
-
Bartoni
Z tego co kojarzę to przynajmniej jeden z użytkowników polecał S3 i z niego korzystał. W takim razie dla kolejnych jakie ESP byłoby najlepsze do tego celu?
Mam najnowsze boardy 3.0.0
Ok, wielkie dzięki. Daj znać co udało się z tym zrobić
-
klew
Ogólnie każde ESP z wifi i Bluetooth się do tego nadaje. Ale niektóre się różnią od siebie a inne są na tyle nowe, że nie ma dla nich np boardow dla Arduino. GG też wspiera tylko kilka wariantów.Bartoni wrote: Sun Jun 02, 2024 11:23 am Z tego co kojarzę to przynajmniej jeden z użytkowników polecał S3 i z niego korzystał. W takim razie dla kolejnych jakie ESP byłoby najlepsze do tego celu?
Także nie potrafię powiedzieć które jest najlepsze, bo każde zostało stworzone w jakimś celu i ma swoje cechy.
Spróbuj zainstalować wersję boardow 2.x i zobacz czy na niej ruszy. veeroos pisał że kompilował to na S3, więc pewnie na starszych boardach to będzie działać.
Te nowe pojawiły się niedawno, więc veeroos kiedyś musiał używać wersji 2.x