Supla Scripts Powiadomienia 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Post Reply
User avatar
fracz
Posts: 1530
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Feb 05, 2018 8:55 pm

Na https://supla.fracz.com pojawiła się nowa magiczna karta Powiadomienia.

Filmik: https://youtu.be/cTxzOcThwqU

Należy pobrać zaktualizowany flow SUPLA Notifications w Automate i skonfigurować sobie swoje powiadomienia wg instrukcji w GUI.

Po każdej zmianie w powiadomieniach wymagany jest restart flow SUPLA Notifications w Automate.

Moja koncepcja tych powiadomień od początku jest taka, że służą one do powiadamiania o nieoczekiwanym stanie kanału. Np. brama jest otwarta, a powinna zazwyczaj być zamknięta - ustawiam takie powiadomienie na interwał co 15 minut. Jak zapomnę zamknąć bramę, dostanę powiadomienie i będę wiedział że mam bramę zamknąć. Dopóki jest otwarta, nawet ukryte powiadomienie będzie wracać. Jak zamknę bramę, samo powinno zniknąć. Takie powiadomienie można także oznaczyć jako "trwające", tzn będzie się wyświetlać na samej górze listy powiadomień i nie będzie się dało go wywalić dopóki bramy nie zamknę. Co więcej, pomimo tego że powiadomienie sprawdza stan bramy co 15 minut to gdy warunek jest spełniony - robi to częściej żeby jak najszybciej wykryć że w końcu bramę zamknięto.

Inny przykład: w nocy drzwi powinny być zamknięte. Ustalam więc */15 22-23,0-6 * * * czyli: między 22 a 6 rano co 15 minut sprawdzaj czy drzwi są zamknięte i powiadamiaj.

Kolejny: rano chcę wiedzieć jaka jest temperatura. Ustawiam powiadomienie bez warunku z czasem 30 6 * * * i w wiadomości wpisuję stan wybranego termometru i rano mam od razu powiadomienie jaka jest temperatura.
Last edited by fracz on Thu Feb 22, 2018 8:04 am, edited 4 times in total.
andrzejano
Posts: 242
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Mon Feb 05, 2018 9:44 pm

nie istnieje SUPLA Notifications w Automate
nie znajduje,może coś dzialasz?
User avatar
fracz
Posts: 1530
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Feb 05, 2018 10:07 pm

Powinno byc: https://llamalab.com/automate/community/flows/12861

Jeśli nie widać go w aplikacji, trzeba sobie pobrać najnowszą aktualizację Automate.
andrzejano
Posts: 242
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Mon Feb 05, 2018 10:20 pm

Nie daje sie uruchomic
Last edited by andrzejano on Mon Feb 05, 2018 10:30 pm, edited 1 time in total.
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Feb 05, 2018 10:20 pm

Zaktualizuj Automate
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
andrzejano
Posts: 242
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Mon Feb 05, 2018 10:38 pm

Już ok .Dziękuję.Testujemy
User avatar
Lector
Posts: 453
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Mon Feb 05, 2018 10:44 pm

U mnie działa wszystko OK.
Wcześniej w Automate nie miałem tego skryptu dopiero teraz pobrałem.

Tak informacyjnie, jeżeli na stronie Supla Script nie ma dodanego żadnego powiadomienia to w Automate nie idzie uruchomić tego skryptu.

Ta ikona ma się gdzieś pojawiać? Teksty są ale ikonki chyba nie było.
User avatar
fracz
Posts: 1530
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Feb 05, 2018 11:29 pm

Ikonki w zależności od wersji androida powinny się pokazywać, choć wyglądają różnie. Testowałem na 6, 7 i 8.
User avatar
Lector
Posts: 453
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Mon Feb 05, 2018 11:53 pm

Mam androida 7 - Xiaomi Mi Note 2, no ale tu MiUi i może być namieszane :P
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Feb 06, 2018 12:12 am

U mnie wygląda to tak:
Attachments
powiadomienie.png
powiadomienie.png (2.01 MiB) Viewed 11774 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply