Mam kilka liczników działających na gniazdkach Gosund SP111/ EP2.
Przy próbie resetowania ich stanu ze strony Supli, ich wartości się zmniejszają, ale nie do zera.
Np:
Licznik 1: stan 127kWh -> reset sukces: 117,99 kWh
Licznik 2: stan 17.xx -> reset sukces: 7,xx kWh
Wydaje mi się, że stan zmienia się o 10 kWh w dół zamiast do zera.
Kolejne próby resetowania niczego nie zmieniają.
Edit: na chwilę wyłączyłem kanał ("zmień funkcję kanału") i ponownie włączyłem - wtedy pojawiło się 0,99 i 0,2 w drugim przypadku.
Ale ciągle nie zero. I kolejne próby zerowania niczego nie zmieniają...
Jak te liczniki skutecznie wyzerować?
Zerowanie liczników energii Gosund
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Zależy co i gdzie chcesz wyzerować.
Wskazanie licznika to jedno, a druga rzecz to historia poprzednich wskazań. Także pewnie nie widzisz 0, bo nie kasujesz też historii z Clouda
Wskazanie licznika to jedno, a druga rzecz to historia poprzednich wskazań. Także pewnie nie widzisz 0, bo nie kasujesz też historii z Clouda
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Patryk
-
iM@rek
Zeruję stan licznika na stronie Supli.klew wrote: Tue Jun 04, 2024 10:44 am Zależy co i gdzie chcesz wyzerować.
I widzę stan licznika różny od zera - w oknie "Stan", gdzie widać ikonę kanału/ licznika.
Nie usuwam historii pomiarów, ale to nie jest przecież konieczne.
Aktualnie mam na stronie w oknie "Stan": Energia czynna pobrana: 1 kWh
A w historii mam 9kWh za około miesiąc - nie usuwam historii.
-
klew
Zerknij co pokazuje apka. Na liście kanałów powinno być obecne wskazanie bezpośrednio z urządzenia. Natomaist Cloud może pokauzje tam całkowite zużycie (łącznie z historią)iM@rek wrote: Tue Jun 04, 2024 10:56 amZeruję stan licznika na stronie Supli.klew wrote: Tue Jun 04, 2024 10:44 am Zależy co i gdzie chcesz wyzerować.
I widzę stan licznika różny od zera - w oknie "Stan", gdzie widać ikonę kanału/ licznika.
Nie usuwam historii pomiarów, ale to nie jest przecież konieczne.
Aktualnie mam na stronie w oknie "Stan": Energia czynna pobrana: 1 kWh
A w historii mam 9kWh za około miesiąc - nie usuwam historii.
-
klew
Przy licznikach można pokazać dwie rzeczy:
- aktualne wskazanie "liczydła" na liczniku
- sumaryczne zużycie energii na podstawie całej historii
Dlatego ma znaczenie, co zerujesz. Jeśli Cloud pokazuje w "stanie" to sumaryczne zużycie, to bez usunięcia historii, tego nie wyzerujesz
Dlatego ma znaczenie, co zerujesz. Jeśli Cloud pokazuje w "stanie" to sumaryczne zużycie, to bez usunięcia historii, tego nie wyzerujesz
-
iM@rek
Rozumiem.klew wrote: Tue Jun 04, 2024 11:05 am Przy licznikach można pokazać dwie rzeczy:
W przeszłości niejednokrotnie resetowałem wskazania licznika przez "zerowanie" na stronie Supli, bez usuwania historii i działało.
W każdym razie nie pamiętam, żebym musiał usuwać historię.
Teraz wyzerowałem liczniki ze lokalnej strony konfiguracji modułu za radą Patryka (kilka postów wyżej) i, po reboocie, w oknie "Stan" są zera dla obu liczników.
Mam tylko nadzieję, że nie na stałe
W apce są "---" ale to chyba normalne bez zmiany wskazania po zerowaniu?
-
klew
Ok, możliwe, że Gosund nie ma zaimplementowanej tej metody zerowania z Clouda.iM@rek wrote: Tue Jun 04, 2024 11:27 am Rozumiem.
W przeszłości niejednokrotnie resetowałem wskazania licznika przez "zerowanie" na stronie Supli, bez usuwania historii i działało.
W każdym razie nie pamiętam, żebym musiał usuwać historię.
Teraz wyzerowałem liczniki ze lokalnej strony konfiguracji modułu za radą Patryka (kilka postów wyżej) i, po reboocie, w oknie "Stan" są zera dla obu liczników.
Mam tylko nadzieję, że nie na stałe
W apce są "---" ale to chyba normalne bez zmiany wskazania po zerowaniu?
Apki pokazują --- przy licznikach wskazujących 0, także to normalne.
-
iM@rek