Problem z połączeniem wifi

Phemo89

Witam, mam problem z połączeniem, na firmie z uwagi że mamy naprawdę wiele urządzeń i zabezpieczeń nie chce mnie puścić. Miga powoli zielona dioda.. co najciekawsze za pierwszym razem udało się połączyć i wszystko skonfigurować. Działało 2 dni i rozłączyło się i cały czas noe chce się połączyć. Danymi kom. Działa poprawnie i się łączy... jak to zrobić żeby podpiąć to np na stałe IP? Próbowałem już podpiąć inny router ale to samo coś go blokuje i coś go trzyma

Od czego zacząć?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jakie urządzenie?

Co widzisz w LAST STATE (trzeba przełączyć urządzenie w tryb konfiguracyjny, połączyć się z jego wifi, wejść na http://192.168.4.1) ?

Jaka sieć/routery?

Ogólnie wszystkie urządzenia działają na WiFi na paśmie 2,4 GHz w trybach b/g/n.
Wymagają sieci WiFi zabezpieczonej hasłem.

Stałe IP możesz przypisać na serwerze DHCP Twojej sieci (z reguły będzie to router).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Phemo89

Last state : wiFi Connecting...

SBW-02/ANT - podłączone do przycisku zeby bramę otwierać

Routery- unifi - po drodze firewalle i inne zabezpieczenia...
klew

Phemo89 wrote: Wed Jun 05, 2024 6:36 am Last state : wiFi Connecting...

SBW-02/ANT - podłączone do przycisku zeby bramę otwierać

Routery- unifi - po drodze firewalle i inne zabezpieczenia...
Jeśli jest "wifi conecting" to on utyka gdzieś na połączeniu z WiFi, także firewalle i wiele innych zabezpieczeń pewnie jeszcze nie ma tutaj znaczenia.

Sprawdź konfigurację WiFi na Unify. Ja mam dla urządzeń wydzieloną osobną sieć, którą mam tak skonfigurowaną:
2024-06-05_09-44.png
Większość rzeczy jest tutaj wyłączona, to "domowe IoT" to proste układy, które większości nowych funkcji WiFi nie wspierają.

Można ewentualnie wyłączyć "hide wifi name", aby sieć była normalnie rozgłaszana, choć nie jest to konieczne.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Phemo89

A czy można jakoś przypisać stały adres IP tego urządzenia? Czy w trybie konfiguracyjnym takie opcje są? ( bo tryb konfiguracyjny nie działa jak urządzenie nie jest podłączone) - szkoda że nie ma możliwości podjęcia kabelka do sieci po RJtce:D
klew

Phemo89 wrote: Wed Jun 05, 2024 8:35 am A czy można jakoś przypisać stały adres IP tego urządzenia? Czy w trybie konfiguracyjnym takie opcje są? ( bo tryb konfiguracyjny nie działa jak urządzenie nie jest podłączone) - szkoda że nie ma możliwości podjęcia kabelka do sieci po RJtce:D
Tu wygląda, jakby urządzenie miało problem z połączeniem Wi-Fi.
Nadanie adresu IP do dopiero kolejny krok, do którego chyba tutaj nie dochodzimy.
Nie ma możliwości przypisania adresu IP na urządzeniu. Możesz adres IP skonfigurować na stałe dla sbw na routerze

Return to “Pomoc”