[PROBLEM] Połączenie z Supla Cloud po flashowaniu GG

319603
Posts: 10
Joined: Wed Mar 16, 2022 9:40 pm

Post

Hej,
Mam nadzieję, że to nie skill issue, ale po jakimś czasie wróciłem do zabaw z Suplą, próbując wygenerować i flashować ESP32C3 za pomocą GG, no i się nie udało, tj. wgranie binarki i połączenie do mojej sieci wifi, natomiast od tego momentu ESP32 w ogóle nie chce podpiąć się do chmury, oczywiście jest ustawiony kanał DHT11, w GG odczyty są poprawne (jak na DHT11 :lol: ), rejestracja urządzeń w Supla Cloud jest aktywna, natomiast po serial porcie, tuż przed połączeniem wyrzuca mi błąd:

```

E (740415) wifi:sta is connecting, return error

[740365][E][WiFiSTA.cpp:278] begin(): connect failed!

```

Na razie korzystam z hotspota przez telefon, natomiast o ile kojarzę parę miesięcy temu podobnie konfigurowałem GG i wszystko było w porządku
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Czy sieć wifi pracuje na 2,4 GHz?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
319603
Posts: 10
Joined: Wed Mar 16, 2022 9:40 pm

Post

klew wrote: Sun Apr 21, 2024 8:15 pm Czy sieć wifi pracuje na 2,4 GHz?
To jest w sumie dobre pytanie, wydaje mi się, że hotspot z telefonu raczej powinien pracować na 2,4GHz, zwłaszcza, że pracowałem na nim na 10 letnim laptopie, więc ten raczej nie wspierał 5GHz. Natomiast ESP bez problemu łączy się do WiFi, tu wygląda jakby był problem w połączeniu ESP-Chmura, bo jestem w stanie normalnie modyfikować wartości poprzez połączenie się na lokalny adres czujnika. Oczywiście połączenie hotspot-internet też jest

Co ciekawe jak ESP rozgłaszał swoją sieć na 192.168.4.1 to była ona mega niestabilna, ale po podłączeniu się do hotspota wszystko było OK.

Zastanawiam się czy przypadkiem nie ubiłem w jakiś sposób ESPa, chociaż dziwi mnie to, że nie ma wyjścia na świat. Dodatkowo przypuszczam, że może jest jakiś dziwny firewall na hotspocie, ale wcześniej nie miałem z tym problemu, choć korzystałem z innego telefonu jako hotspot.

Spróbuję znaleźć inny "router", z tym, że na razie jestem dosyć mocno ograniczony w tym temacie :(
Tiser
Posts: 7
Joined: Tue May 19, 2020 12:21 pm

Post

Czy udało Ci się rozwiązać problem?
Kilka dni temu bez problemu mogłem zarejestrować urządzenie w cloud. Wczoraj wgrywałem nowy soft z GG i pomimo usunięcia urządzenia z cloud, nie chce się zarejestrować. Komunikat na stronie konfiguracji: "Rejestracja w toku" po chwili :Rozłączony" i tak w kółko. Próbowałem inne urządzenie i ten sam efekt. Próbowałem na wemos d1 mini i na esp32 wroom.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

@Tiser rejestrujesz w publicznym Cloud, czy w prywatnym? Bo jeśli w prywatnym, to pewnie jest problem wersji protokołu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Tiser
Posts: 7
Joined: Tue May 19, 2020 12:21 pm

Post

Publiczny cloud.
Edit: teraz (dla testu) z GG wygenerowałem tylko przyciski i przekaźniki. Zarejestrował się bez problemu.
Wcześniej miałem jeszcze termostat, wyświetlacz i2c HD44780, DS18B20 i linki bezpośrednie w innych.
Edit2: w nowej wersji GG jest OK.

Return to “GUI Generic”