Witam
W kontekście parametru "wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie "...
Zakładając że mam dwie reakcje do sterowania klimą poprzez Sonoff Basic R2 i jego wbudowany czujnik temperatury
Reakcja włączenia (zwarcia przekaźnika):
Kiedy temperatura będzie: >= 25C
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: < X
Reakcja wyłączenia (rozwarcia przekaźnika):
Kiedy temperatura będzie: <= 23C
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: > Y
Zakładając że chcę aby klima włączała się przy 25C i wyłączała po zbiciu temperatury do 23C
to jakie wartości X i Y najlepiej ustawić ?
- 24C dla obu (środek)
- 24.9C dla X i 23.1C dla Y
- 23.1 dla X i 24.9 dla Y
Sprawa 2:
Zakładając że chcę ograniczyć włączanie się klimy w weekendy, rozumiem że wystarczy
"zaptaszyć na zielono" w warunkach aktywności wszystkie godziny od poniedziałku do piątku
tylko po stronie "reakcji włączenia" ?
Temperatura - reakcje
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli nie zamierzasz ręcznie wyłączać/włączać klimy, to każdez tych ustawień będzie sensownie działać. Osobiście bym ustawił np. te 24 stopnie w obu miejscachronpaul wrote: Tue Jun 18, 2024 8:40 am Zakładając że chcę aby klima włączała się przy 25C i wyłączała po zbiciu temperatury do 23C
to jakie wartości X i Y najlepiej ustawić ?
- 24C dla obu (środek)
- 24.9C dla X i 23.1C dla Y
- 23.1 dla X i 24.9 dla Y
Tak, to wystarczy, ale reakcje to nie termostat. Więc jeśli będziesz miał reakcje wyłączone, a w niedzielę temperatura wskoczy na 30 stopni i rano w poniedziałek nadal będzie 28, to reakcja nie włączy Ci klimy, bo reakcja odpala się tylko w momencie przekroczenia zadanego progu i ten warunek nie jest sprawdzany w momencie aktywowania reakcji.ronpaul wrote: Tue Jun 18, 2024 8:40 am Sprawa 2:
Zakładając że chcę ograniczyć włączanie się klimy w weekendy, rozumiem że wystarczy
"zaptaszyć na zielono" w warunkach aktywności wszystkie godziny od poniedziałku do piątku
tylko po stronie "reakcji włączenia" ?
Wg mnie najprościej jest wgrać sobie soft z obsługą termostatu i to wszystko dużo łatiwej sobie poustawiasz i będziesz miał dostęp do ustawień z poziomu apki.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
ronpaul
Reakcja włączenia (zwarcia przekaźnika):
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: < 50
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: > -10
Takie ustawienie powinno chyba całkowicie zdeaktywować drugi parametr (tak jakby go w ogóle nie było) ?
W sumie to on nie jest mi do niczego potrzebny skoro mam dwie niezależne reakcje....
EDIT: widzę że nie da się ustawić tak jak wyżej przynajmniej po stronie interfejsu web (a szkoda).
Myślę że ten drugi parametr nie powinien być obligatoryjny, a jest bo wymusza wartość co najmniej taką samą
lub niższą (wł) / wyższą (wył)
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: < 50
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: > -10
Takie ustawienie powinno chyba całkowicie zdeaktywować drugi parametr (tak jakby go w ogóle nie było) ?
W sumie to on nie jest mi do niczego potrzebny skoro mam dwie niezależne reakcje....
EDIT: widzę że nie da się ustawić tak jak wyżej przynajmniej po stronie interfejsu web (a szkoda).
Myślę że ten drugi parametr nie powinien być obligatoryjny, a jest bo wymusza wartość co najmniej taką samą
lub niższą (wł) / wyższą (wył)
Last edited by ronpaul on Tue Jun 18, 2024 9:22 am, edited 1 time in total.
-
klew
Takich reakcji nie ustawisz. Ten warunek "wtedy nie wykonuj", zawsze musi być mniejszy niż temperatura reakcji gdy >=ronpaul wrote: Tue Jun 18, 2024 9:14 am Reakcja włączenia (zwarcia przekaźnika):
-
ronpaul
Myślę że ten drugi parametr nie powinien być obligatoryjny a teraz jest. Mógłby być aktywowany ekstra "checkboxem"Takich reakcji nie ustawisz. Ten warunek "wtedy nie wykonuj", zawsze musi być mniejszy niż temperatura reakcji gdy >=
tak jak funkcja harmonogramu. Ostatecznie ustawiłem X i Y tak samo jak warunki aktywacji co powinno dać efekt najbliższy
temu jakby ich nie było.
Last edited by ronpaul on Tue Jun 18, 2024 9:30 am, edited 1 time in total.
-
klew
Nie da się go wyłączyć. Jeśli myślisz inaczej, to chyba nie do końca rozumiesz jego znaczenie. Co najwyżej możnaby go ukryć i przyjmować jakąś wartość domyślnąronpaul wrote: Tue Jun 18, 2024 9:27 amMyślę że ten drugi parametr nie powinien być obligatoryjny a teraz jest. Mógłby być aktywowany ekstra "checkboxem"Takich reakcji nie ustawisz. Ten warunek "wtedy nie wykonuj", zawsze musi być mniejszy niż temperatura reakcji gdy >=
tak jak funkcja harmonogramu.
-
ronpaul
Code: Select all
Nie da się go wyłączyć. Jeśli myślisz inaczej, to chyba nie do końca rozumiesz jego znaczenie. Co najwyżej możnaby go ukryć i przyjmować jakąś wartość domyślnąNo to ciekawe. Tu chyba jest pole do ulepszeń aby tego typu zachowanie ograniczyć zakładając że klienta interesuje mimo wszystkoWięc jeśli będziesz miał reakcje wyłączone, a w niedzielę temperatura wskoczy na 30 stopni i rano w poniedziałek nadal będzie 28, to reakcja nie włączy Ci klimy, bo reakcja odpala się tylko w momencie przekroczenia zadanego progu i ten warunek nie jest sprawdzany w momencie aktywowania reakcji
stan spełnienia warunku głównego niekoniecznie jako "zdarzenie przekroczenia" ale w ogóle przekroczenia.
Czyli wychodziło by że póki co w/w problem można by obejść dokładając po kilka reakcji wł/wył oddalonych od siebie o kilka stopni, gdzie
te najbliższe siebie wł-wył były by tymi docelowymi...
-
klew
"Reakcje" są reakcjami na zmianę stanu. Reakcje są uruchamiane tylko w momencie zmiany stanu warunku rekacji.ronpaul wrote: Tue Jun 18, 2024 9:57 amRozumiem że celem istnienia X i Y jest przede wszystkim ograniczenie zbyt częstego wzbudzania reakcji za każdym razem gdy pomiar "waha się" w okolicach głównego parametru aktywacji. OK.Code: Select all
Nie da się go wyłączyć. Jeśli myślisz inaczej, to chyba nie do końca rozumiesz jego znaczenie. Co najwyżej możnaby go ukryć i przyjmować jakąś wartość domyślną
No to ciekawe. Tu chyba jest pole do ulepszeń aby tego typu zachowanie ograniczyć zakładając że klienta interesuje mimo wszystkoWięc jeśli będziesz miał reakcje wyłączone, a w niedzielę temperatura wskoczy na 30 stopni i rano w poniedziałek nadal będzie 28, to reakcja nie włączy Ci klimy, bo reakcja odpala się tylko w momencie przekroczenia zadanego progu i ten warunek nie jest sprawdzany w momencie aktywowania reakcji
stan spełnienia warunku głównego niekoniecznie jako "zdarzenie przekroczenia" ale w ogóle przekroczenia.
Czyli wychodziło by że póki co w/w problem można by obejść dokładając po kilka reakcji wł/wył oddalonych od siebie o kilka stopni, gdzie
te najbliższe siebie wł-wył były by tymi docelowymi...
Weź pod uwagę, że rekację można ustawić również na każdą zmianę stanu kanału.
Tu nie ma pola do poprawy, tylko próbujesz zrobić termostat na Reakcjach, zamiast użyć do tego kanału termostatu, który jest do tego przeznaczony.
-
ronpaul
W sumie tak, masz rację. Uproszczony termostat przy pomocy funkcji dostępnych w Supli.
Ostatecznie wygląda to tak, i chyba powinno wystarczyć, mimo że jest to w pewnym sensie "proteza"
funkcjonalności termostatu.
Reguły włączenia:
1) Kiedy temperatura będzie: >=31
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: < 31
2) Kiedy temperatura będzie: >=28
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: < 28
3) Kiedy temperatura będzie: >=25
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: < 25
Reguły wyłączenia:
1) Kiedy temperatura będzie: <=23
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: > 23
2) Kiedy temperatura będzie: <=20
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: > 20
3) Kiedy temperatura będzie: <=17
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: > 17
Ostatecznie wygląda to tak, i chyba powinno wystarczyć, mimo że jest to w pewnym sensie "proteza"
funkcjonalności termostatu.
Reguły włączenia:
1) Kiedy temperatura będzie: >=31
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: < 31
2) Kiedy temperatura będzie: >=28
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: < 28
3) Kiedy temperatura będzie: >=25
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: < 25
Reguły wyłączenia:
1) Kiedy temperatura będzie: <=23
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: > 23
2) Kiedy temperatura będzie: <=20
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: > 20
3) Kiedy temperatura będzie: <=17
wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie: > 17
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Nie chcę tworzyć nowego wątku a pytania dotyczą termostatu.
1. Minimalna wartość dla grzania to 0st. Czy jeżeli termostat ustawię w przedziale 0 - 12st. a temperatura spanie poniżej 0 to termostat będzie włączony?
2. W skryptach Wojciecha Fracz możliwy był wspólny kanał dla termostatu, np sterujący pompa obiegowa. Jeżeli przynajmniej w jednym z pomieszczeń granie było aktywowany wspólny kanał również się włączał. Czy taki scenariusz można uzyskać bez dodatkowych warunków w nowych termostatach?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
1. Minimalna wartość dla grzania to 0st. Czy jeżeli termostat ustawię w przedziale 0 - 12st. a temperatura spanie poniżej 0 to termostat będzie włączony?
2. W skryptach Wojciecha Fracz możliwy był wspólny kanał dla termostatu, np sterujący pompa obiegowa. Jeżeli przynajmniej w jednym z pomieszczeń granie było aktywowany wspólny kanał również się włączał. Czy taki scenariusz można uzyskać bez dodatkowych warunków w nowych termostatach?
Z góry dziękuję za odpowiedź.