ESP32 i problem z połączeniem z WI FI na sieci domowej

Mario78
Been thanked: 1 time

Witam,
Mam problem z połączeniem się esp32 z moją siecią wi fi.
Sytuacja wygląda następująco.
Posiadm 3szt. ESP32-DevKitC-32 ESP-WROOM-32.
Do każdego wgrana bez problem supla przez GUI-Generic. Dodatkowo wczoraj kupiłem Sonoff duale r3 lite (on też jest na esp32)
Płytki działają prawidłowo, łącznie z sonoffem (łączą się z wi fi i logują do clouda) ale nie w mojej sieci domowej :( .
W mojej sieci co nie ustawie na routerze a mam Router EXTRALINK Dynamite ustawiony na sieć mesh to za nic nie chce się żaden esp 32 połączyć z siecią wi fi. Diody na esp32 migają wolno. Dodam, że łączenie przez aplikację w telefonie przebiega prawidłowo aż do końca procesu ale esp32 i tak się nie chce połączyć z wi fi.
Wystarczy, że włączę access point w telefonie albo zabiorę te płytki pod inny router, a esp32 łączą się od strzału i to w kilka chwil.
Dodam, że w sieci domowej ibez najmniejszego problemu działają wszystkie układy oparte na 8266 czy 8285. Mam ich lekko z 15 + kilka zamelów.

Jakieś pomysły co mogę zrobić lub sprawdzić?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Mario78 wrote: Wed Jun 19, 2024 6:02 am Witam,
(...)
Dodam, że w sieci domowej ibez najmniejszego problemu działają wszystkie układy oparte na 8266 czy 8285. Mam ich lekko z 15 + kilka zamelów.

Może problem leży w nadmiernej liczbie urządzeń? Próbowałeś wyłączyć cześć tych 8266?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Mario78

vajera wrote: Wed Jun 19, 2024 6:10 am
(...)

Może problem leży w nadmiernej liczbie urządzeń? Próbowałeś wyłączyć cześć tych 8266?
Tak, robiłem taką próbę. Sieć domowa działa mi bardzo stabilnie i jest dobre pokrycie całego domu i podwórka dzięki sieci mesh
tomkowski
Has thanked: 2 times

Sytuacja wygląda następująco.
Posiadm 3szt. ESP32-DevKitC-32 ESP-WROOM-32.
Do każdego wgrana bez problem supla przez GUI-Generic. Dodatkowo wczoraj kupiłem Sonoff duale r3 lite (on też jest na esp32)
Płytki działają prawidłowo, łącznie z sonoffem (łączą się z wi fi i logują do clouda) ale nie w mojej sieci domowej :( .
W mojej sieci co nie ustawie na routerze a mam Router EXTRALINK Dynamite ustawiony na sieć mesh to za nic nie chce się żaden esp 32 połączyć z siecią wi fi. Diody na esp32 migają wolno. Dodam, że łączenie przez aplikację w telefonie przebiega prawidłowo aż do końca procesu ale esp32 i tak się nie chce połączyć z wi fi.
Wystarczy, że włączę access point w telefonie albo zabiorę te płytki pod inny router, a esp32 łączą się od strzału i to w kilka chwil.

Nie pomogę, ale dodam, że mam podobny problem (choć pewnie przyczyna inna) - Mikrotik, cAP'y, CAPSMAN i cztery moduły ZAMEL'a, które od kilku dni po prostu się "odbijają" od sieci. Dziwne o tyle, że nowy ESP8266 z wrzuconym ESP Home też nie chce się połączyć.
Cała reszta urządzeń łączy się bez problemu (Shelly, Sonoffy, telefony, HA, itd.)
W logach tylko assigned / deassigned dla poszczególnych MAC adresów.
Założę osobny wątek, ale może jakieś odpowiedzi tutaj naprowadzą mnie na rozwiązanie.
Mario78

Widząc, że nie ma sugestii co może być przyczyną, więc wczoraj postanowiłem znów pomęczyć to esp32 przy piwku :D .
Oczywiście jak w 1 poście nic co wygeneruje na GUI generic nie łączy się z moją siecią ale...
Wgrałem od kolegi krycha88 soft z pierwszego postu
viewtopic.php?t=9137&hilit=wsparcie+gui ... +dla+esp32
Wynik był taki, że esp32 połączyło się na chwilę (używając konfiguratora w telefonie na apce), dodało do cloud-a i znow przechodzi w tryb łączenia. Jak to wytłumaczyć?
Brak już mi pomysłów.
kurus

Też miałem ostatnio problemy z esp32s2 jak w opisanym poście
viewtopic.php?p=180615#p180615

Finalnie moduł podziała 2 tygodnie i potrafił się rozłączyć i już nie połączyć było trzeba restartować go fizycznie, wydaje mi się że, płytki z esp mogą być jakieś wadliwe i czasami takie są problemy.. wymieniłem na inną i teraz obserwuje.
Mario78

kurus wrote: Thu Jun 20, 2024 7:49 pm Też miałem ostatnio problemy z esp32s2 jak w opisanym poście
viewtopic.php?p=180615#p180615

Finalnie moduł podziała 2 tygodnie i potrafił się rozłączyć i już nie połączyć było trzeba restartować go fizycznie, wydaje mi się że, płytki z esp mogą być jakieś wadliwe i czasami takie są problemy.. wymieniłem na inną i teraz obserwuje.
Ja testowałem 3 esp32 a ostatnio sonoff dual r3. Objawy zawsze takie same więc to raczej nie jest to co u Ciebie.
iM@rek

Mario78 wrote: Thu Jun 20, 2024 5:09 am Wynik był taki, że esp32 połączyło się na chwilę (używając konfiguratora w telefonie na apce), dodało do cloud-a i znow przechodzi w tryb łączenia. Jak to wytłumaczyć?
Brak już mi pomysłów.
A możesz pokazać logi przy uruchomieniu ESP32?
Adamo28

Return to “Pomoc”