Dodatkowe API na LANie

piayer69

Czy można z urządzeń z suplą, odczytywać stan kanałów wysyłając zapytania bezpośrednio do urządzenia? Potrzebuje odczytywać stan co minute, a nie chce DOSować serwerów supli. Innym wyjściem byłaby prywatna supla, ale chciałbym tego uniknąć.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

piayer69 wrote: Tue Jun 25, 2024 4:32 pm Czy można z urządzeń z suplą, odczytywać stan kanałów wysyłając zapytania bezpośrednio do urządzenia? Potrzebuje odczytywać stan co minute, a nie chce DOSować serwerów supli. Innym wyjściem byłaby prywatna supla, ale chciałbym tego uniknąć.
Urządzenia nie mają wystawionego API lokalnie.
Do takiego odczytu stanu, najlepiej jest podłączyć się pod broker MQTT
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
piayer69

klew wrote: Tue Jun 25, 2024 4:42 pm
piayer69 wrote: Tue Jun 25, 2024 4:32 pm Czy można z urządzeń z suplą, odczytywać stan kanałów wysyłając zapytania bezpośrednio do urządzenia? Potrzebuje odczytywać stan co minute, a nie chce DOSować serwerów supli. Innym wyjściem byłaby prywatna supla, ale chciałbym tego uniknąć.
Urządzenia nie mają wystawionego API lokalnie.
Do takiego odczytu stanu, najlepiej jest podłączyć się pod broker MQTT
Udało mi się podłączyć pod MQTT za pomocą explorera i widze że tylko połączenie szyfrowane może zostać nawiązane. W jaki sposób mogę to zrobić manualnie, czy mam wygenerować swój certyfikat i użyć jego? MQTT explorer ma tylko switch na włączenie lub wyłączenie tls, nie do końca rozumiem jak to działa
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

piayer69 wrote: Tue Jun 25, 2024 6:50 pm
https://pl.wikipedia.org/wiki/MQTT
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”