Regularne rozłączanie wszystkich urządzeń supli

bono122b

Witam.
Od pewnego czasu zauważyłem problem w swojej sieci, regularnie zacząłem mieć chwilowe spowolnienia wiec zacząłem przyglądać się sprawie.
Myśle ze znalazłem przyczynę spowolnień ale nie wiem jak ja wyeliminować.
Chodzi o to, ze co około 10-20 minut rozłączają się wszystkie urządzenia Supla jakie mam (a jest ich około 30) po czym od razu łączą się ponownie. Zanik w ich dostępności jest prawie niezauważalny, jednak na routerze widzę, że przykładowo urządzenia Shelly są w sieci od 16 godzin, a urządzenia supli (każde jedno i dotyczy to tylko supli) jest w sieci od np 3 minut.
Przed chwila znowu to obserwowałem jednocześnie oglądając streaming na tv i w momencie odłączenia urządzeń supli, sygnał w streamingu miał krótką przerwę.
Czy ktoś z tym sie już spotkał? Dlaczego ta przypadlosc dotyczy tylko urządzeń supli? Dodam ze korzystam z clouda
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Pokaż co jest pod ikonką (i) w aplikacji.
Może coś u Ciebie resetuje połączenia. Możesz zacząć od dłuższego pinga do jakiegoś zdalnego hosta ale to może nic nie pokazać.
Generalnie takie objawy wymagają diagnostyki sieci.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
bono122b

Dodaje fotkę przykładowego modułu od światła.
Podejrzewałbym swój router ale dziwi mnie to ze rozłącza się tylko Supla i to tylko oryginalna bo mam też 2 urządzenia sonoff z wgranym oprogramowaniem supli i z tych nie rozłącza. Nie mam tych urządzeń dodanych do żadnych osobnych podsieci czy innych konfiguracji, jest najprościej jak się da.
Zauważyłem tez inną rzecz.
Na niektórych włącznikach mam ustawione sceny przy np podwójnym kliknięciu. Czasami przy próbie odpalenia takiej sceny, moduł który ma ją włączyć nagle idzie offline i wraca po kilkunastu sekundach.
Myślisz, że to czysty zbieg okoliczności ze akurat suple rozłącza?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jakie moduły tam masz ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
bono122b

Mam głównie row-02, srw-01, slw-02.
Pod ikonką (i) przy niektórych modułach jest czas połączenia praktycznie taki sam jak czas pracy a przy niektórych czas pracy jest np 1 godzinę dłuższy, to kolejna rzecz która zauważyłem ale nie wiem czy ma znaczenie
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Jak masz router?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bono122b

Router tp-link ax53, podłączonych jest obecnie w sumie około 60 urządzeń (wifi + lan)
kurus

Jeśli czas pracy jest taki sam jeśli połączenia to restartuje Ci się urządzenie, a nie połączenie, jeśli czas pracy jest dłuższy od czasu połączenie to samo połączenie się zrestartowało.

Taki przykład odemnie:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

kurus wrote: Sat Jun 29, 2024 12:01 pm Jeśli czas pracy jest taki sam jeśli połączenia to restartuje Ci się urządzenie, a nie połączenie, jeśli czas pracy jest dłuższy od czasu połączenie to samo połączenie się zrestartowało.

Taki przykład odemnie:
Urządzenia Srw,ROW itd mają dodany w wielu miejscach i sytuacjach soft reset. Szczególnie gdy są problemy z połączeniem z siecią, więc akurat tutaj na czas pracy bym tak podejrzliwie nie spoglądał ;)
klew

Obstawiam że Twój router nie daje rady z taką ilością urządzeń.
Co prawda nie znalazłem nigdzie informacji ile ten router może mieć klientów Wi-Fi, ale trafiłem gdzieś na info że model ax55 ma zalecane do 30 klientów Wi-Fi.
Zrób sobie test i przełącz jakieś urządzenie na wifi udostępnione z telefonu.

Return to “Ogólna dyskusja”