Regularne rozłączanie wszystkich urządzeń supli

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Też obstawiam, że router nie daje już rady.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
bono122b

Dzięki za sugestie, nie do konca rozumiem czemu akurat suple rozłącza i to wszystkie ale zrobię testy.
Macie może jakieś sugestie jak sobie poradzić z ta sytuacja we w miarę prosty sposób? Czy stworzenie np podsieci może pomoc czy tylko dodatkowy AP pomoze?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

bono122b wrote: Sat Jun 29, 2024 1:53 pm Dzięki za sugestie, nie do konca rozumiem czemu akurat suple rozłącza i to wszystkie ale zrobię testy.
Macie może jakieś sugestie jak sobie poradzić z ta sytuacja we w miarę prosty sposób? Czy stworzenie np podsieci może pomoc czy tylko dodatkowy AP pomoze?
Możesz spróbować zrobić osobną sieć na innym kanale. Może pomoże, może nie - taki test nic nie kosztuje poza czasem ;)
Wg mnie i tak z ilością urządzeń jesteś na granicy wydajności tego ap, więc modernizacja domowej sieci zbliża się nieuchronnie ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
woytas1

bono122b wrote: Sat Jun 29, 2024 10:46 am Witam.
Od pewnego czasu zauważyłem problem w swojej sieci, regularnie zacząłem mieć chwilowe spowolnienia wiec zacząłem przyglądać się sprawie.
Myśle ze znalazłem przyczynę spowolnień ale nie wiem jak ja wyeliminować.
Chodzi o to, ze co około 10-20 minut rozłączają się wszystkie urządzenia Supla jakie mam (a jest ich około 30) po czym od razu łączą się ponownie. Zanik w ich dostępności jest prawie niezauważalny, jednak na routerze widzę, że przykładowo urządzenia Shelly są w sieci od 16 godzin, a urządzenia supli (każde jedno i dotyczy to tylko supli) jest w sieci od np 3 minut.
Przed chwila znowu to obserwowałem jednocześnie oglądając streaming na tv i w momencie odłączenia urządzeń supli, sygnał w streamingu miał krótką przerwę.
Czy ktoś z tym sie już spotkał? Dlaczego ta przypadlosc dotyczy tylko urządzeń supli? Dodam ze korzystam z clouda
Masz w domu głośnik google home mini,albo chromecast'a?
bono122b

woytas1 wrote: Sat Jun 29, 2024 4:55 pm
bono122b wrote: Sat Jun 29, 2024 10:46 am Witam.
Od pewnego czasu zauważyłem problem w swojej sieci, regularnie zacząłem mieć chwilowe spowolnienia wiec zacząłem przyglądać się sprawie.
Myśle ze znalazłem przyczynę spowolnień ale nie wiem jak ja wyeliminować.
Chodzi o to, ze co około 10-20 minut rozłączają się wszystkie urządzenia Supla jakie mam (a jest ich około 30) po czym od razu łączą się ponownie. Zanik w ich dostępności jest prawie niezauważalny, jednak na routerze widzę, że przykładowo urządzenia Shelly są w sieci od 16 godzin, a urządzenia supli (każde jedno i dotyczy to tylko supli) jest w sieci od np 3 minut.
Przed chwila znowu to obserwowałem jednocześnie oglądając streaming na tv i w momencie odłączenia urządzeń supli, sygnał w streamingu miał krótką przerwę.
Czy ktoś z tym sie już spotkał? Dlaczego ta przypadlosc dotyczy tylko urządzeń supli? Dodam ze korzystam z clouda
Masz w domu głośnik google home mini,albo chromecast'a?
Tak, mam w sumie 3 glosniki Google home mini
woytas1

To tutaj może być problem.Ja doświadczyłem takiej sytuacji. Mam router Asusa.Jak uda Ci się zauważyć takie rozłączenie urządzeń,zobacz czy masz internet po wifi w telefonie.Sprawdź też czy w tym momencie nie pojawia się w eterze sieć o nazwie podobnej do nazwy twojego głośnika.Te małe gówna od googla potrafią zrobić niezły bałagan z wifi.U mnie czasem samo wszystko wracało do normy, ale czasem musiałem resetować router.
Last edited by woytas1 on Sun Jun 30, 2024 10:30 pm, edited 1 time in total.
bono122b

woytas1 wrote: Sat Jun 29, 2024 5:27 pm To tutaj może być problem.Ja doświadczyłem takiej sytuacji. Mam router Asusa.Jak uda Ci się zauważyć takie rozłączenie urządzeń,zobacz czy masz internet po wifi w telefonie.Sptawdź też czy w tym momencie nie pojawia się w eterze sieć o nazwie podobnej do nazwy twojego głośnika.Te małe gówna od googla potrafią zrobić niezły bałagan z wifi.
Cenna uwaga, miałem już w sumie po drodze problemy z powodu głośnika Google (ale JBL z obsługa asystenta). Odłączę wszystkie i poobserwuje.
misiolo

Witam,
Ja mam już 2 klientów, u których jest podobny problem z rozłączaniem urządzeń supla.
Przez 2lata wszystko chodziło, nic nowego do sieci nie jest dodane, a od jakiegoś czasu wszystko szaleje.
Mew-01 co chwilę dostaje z AP nowe IP.
Row-02 również.
Wemosy działają bez problemu.
Wszystko byłoby dla mnie bardziej zrozumiałe, gdyby sytuacja dotyczyła jednego klienta, bo coś podłączył do sieci co robi bałagan. Ale już u dwóch mam takie cyrki z siecią i suplą.
U pierwszego klienta zmieniłem router, postawiłem nową sieć WiFi, podłączone do tej sieci jedynie urządzenia Zamela, przez tydzień było ok, od dzisiaj znowu więcej nie działa niż działa.
Nie mam już pomysłów, a jeszcze muszę podjechać do drugiego klienta.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

misiolo wrote: Mon Jul 01, 2024 2:20 pm Witam,
Ja mam już 2 klientów, u których jest podobny problem z rozłączaniem urządzeń supla.
Przez 2lata wszystko chodziło, nic nowego do sieci nie jest dodane, a od jakiegoś czasu wszystko szaleje.
Mew-01 co chwilę dostaje z AP nowe IP.
Row-02 również.
Wemosy działają bez problemu.
Wszystko byłoby dla mnie bardziej zrozumiałe, gdyby sytuacja dotyczyła jednego klienta, bo coś podłączył do sieci co robi bałagan. Ale już u dwóch mam takie cyrki z siecią i suplą.
U pierwszego klienta zmieniłem router, postawiłem nową sieć WiFi, podłączone do tej sieci jedynie urządzenia Zamela, przez tydzień było ok, od dzisiaj znowu więcej nie działa niż działa.
Nie mam już pomysłów, a jeszcze muszę podjechać do drugiego klienta.
Nigdy nie jest tak, że do sieci nie jest nic dodawane. Ludzie kupują odkurzacze, lodówki, czajniki - wszystko na WiFi;)
Telefonów też często przybywa.
Druga rzecz to całe otoczenie - szczególnie w mieszkaniach. Wtedy trzeba patrzeć nie tylko na własną sieć, ale też wszystko dookoła.

Jeśli router przydzielał za każdym razem inne IP, to coś dziwnego się tam działo. Z reguły serwer DHCP rezerwuje adres dla urządzenia i przy ponownym połączeniu, daje ten sam adres.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Gdyby urządzenia w Supli działały w sieci Zigbee, jedno urządzenie przedlużaloby zasięg drugiego i nie zapychaloby tak sieci jak zwykle wi-fi

Return to “Ogólna dyskusja”