Arduino - v1.5 BETA

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8874
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lut 06, 2018 2:02 pm

Jakby ktoś był zainteresowany wersją v1.5 BETA dla Arduino to jest dostępna na github-ie.
Zawiera między innymi

- obsługę procentowego otwierania rolet
- obsługę przycisków dla rolet (wystarczy wskazać które pin-y)
- wewnętrzny timer i możliwość podpięcia się do niego
- bramka do rolet somfy (wkrótce pojawi się tutorial jak zbudować sobie taką bramkę)
- poprawione zarządzanie pamięcią (wyeleiminowany realloc)
- możliwość przeączenia przekaźnika z automatycznym wysłaniem informacji do serwera o zmianie stanu (metody relayOn/relayOff)
- możliwość zmiany nazwy urządzenia bez konieczności modfikacji klasy SuplaDevice (metoda setName)

Szczegóły
https://github.com/SUPLA/arduino/commits/master
kubayashi
Posty: 35
Rejestracja: śr gru 14, 2016 4:45 pm

wt lut 06, 2018 2:38 pm

Podziękował.
Czy możesz rozwinąć temat "bramka dla rolet somfy"?
Czy oznacza to że będę mógł gadać z sterowanymi radiowo roletami tej firmy?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8874
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lut 06, 2018 2:43 pm

Tak. Trzeba tylko odpowiednio zmodyfikować nadajnik/odbiornik ponieważ Somfy ma niestandardową częstotliwość.
Kolega Maciek się tym zajmuje tzn udało mu się zrobić działający sprzęt. Wkrótce wrzuci dokładny tutorial.
Jest tylko jeden warunek aby działało procentowe otwieranie. Nie można uzywać pilotów jak się wstawi Suple chyba, że pilot będzie obsługiwany przez to samo arduino na którym jest Supla.

Nadajnik.
https://botland.com.pl/moduly-radiowe/3 ... 3-mhz.html
kubayashi
Posty: 35
Rejestracja: śr gru 14, 2016 4:45 pm

wt lut 06, 2018 7:17 pm

Dzięki.

Jeszcze jedno pytanie.

Obecnie przy definiowaniu przekaźników korzystam z parametru "true" który odwraca stany wyzwalające.

Kod: Zaznacz cały

SuplaDevice.addRollerShutterRelays(23,     // 46 - Pin number where the 1st relay is connected
                                     25, true);    // 47 - Pin number where the 2nd relay is connected
W aktualnym przykładzie tego nie widzę a nie chciałbym spalić silników.

Czy parametr true nadal obowiązuje?
kubayashi
Posty: 35
Rejestracja: śr gru 14, 2016 4:45 pm

wt lut 06, 2018 7:31 pm

I jeszcze jedno.
Na starym kodzie nie działały przekaźniki w połączeniu z supła scripts. Czy zostało to dodane?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8874
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lut 07, 2018 8:27 am

kubayashi pisze:
wt lut 06, 2018 7:31 pm
I jeszcze jedno.
Na starym kodzie nie działały przekaźniki w połączeniu z supła scripts. Czy zostało to dodane?
Odnośnie 3-go parametru - tak, będzie to działać jak działało.
Supla scripts - powinny teraz działać. Sprawdź i daj znać ;)

.... tak swoją drogą to mam na dzieje, że uwzględniasz czas na uruchomienie się modułu przez, który na pinach sterujących przekaźnikami masz stan obojętny.
kubayashi
Posty: 35
Rejestracja: śr gru 14, 2016 4:45 pm

śr lut 07, 2018 9:19 am

Nie wiem czy dobrze się rozumiemy. Ale w obecnym rozwiązaniu oprócz kodu supli dodatkowo posiadam funkcję setup, w której ustalam na wszystkich pinach stan wysoki aby uniknąć pojawienia się na nich stanu niskiego co skutkowałoby załączeniem przekaźników.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8874
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lut 07, 2018 9:21 am

kubayashi pisze:
śr lut 07, 2018 9:19 am
Nie wiem czy dobrze się rozumiemy. Ale w obecnym rozwiązaniu oprócz kodu supli dodatkowo posiadam funkcję setup, w której ustalam na wszystkich pinach stan wysoki aby uniknąć pojawienia się na nich stanu niskiego co skutkowałoby załączeniem przekaźników.
Nie jest to idealne rozwiązanie. Zanim setup() się odpala to Arduino ma boot loadera i w tym czasie na pinach jest stan obojetny. Jak elektronicznie tego nie zabezpieczysz to możesz mieć kiedyś niespodziankę. Fakt, że potrwa to kilka ms ale jednak.
kubayashi
Posty: 35
Rejestracja: śr gru 14, 2016 4:45 pm

śr lut 07, 2018 9:32 am

Dzięki za info.
W tym momencie nic się nie dzieje.
Dziś postaram się wgrać soft i dam znać jak poszło.
MMarcin
Posty: 94
Rejestracja: pt wrz 08, 2017 6:38 am

śr lut 07, 2018 1:17 pm

Witam.
Podczas kompilacji przykładowych kodów mam taki błąd:

fatal error: espmissingincludes.h: No such file or directory
#include "espmissingincludes.h"

Nie ogarniam tego błędu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „supla-dev”