Nieprawidłowa historia pomiarów zużycia energii

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

krycha88 wrote: Tue Jul 02, 2024 8:22 am Masz rację, ale jest to jedyna wartość pamiętana przez cloud więc nawet jeżeli inne są błędne to nic nie szkodzi bo są pomiarami chwilowymi. Na inne rozwiązanie nie mam czasu ani ochoty :)
Serwery pamiętają też napięcie, moce, prąd itd - wystarczy to włączyć na Cloud. Wykresy są widoczne w Cloud. Apki jeszcze tego nie mają, ale kiedys będą mieć.

Odnośnie reszty: j/w ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
extrememario

Jeśli jednak problem jest trudny do zreprodukowania i pojawia się rzadko, może warto rozważyć tymczasowe rozwiązanie, jak sugeruje krycha88. Dodanie zabezpieczenia, które filtruje nielogiczne wartości, mogłoby być skuteczne. Kluczowa wartość zużycia energii może być chroniona tym workaroundem. Myślę, że to rozwiązanie może być dobrą opcją na teraz, aby zmniejszyć wpływ błędnych danych, nawet jeśli jest to tylko tymczasowe zabezpieczenie.
Mogę przetestować ewentualne poprawki na produkcji i dać feedback odnośnie wprowadzonych zmian.
Zauważyłem że to się dzieje jak zużycie jest 0W przez dłuższy okres około 24h
klew

extrememario wrote: Tue Jul 02, 2024 9:05 am Mogę przetestować ewentualne poprawki na produkcji i dać feedback odnośnie wprowadzonych zmian.
Sprawdź jeszcze czy po tej szpilce, pomiary wróciły do normy, czy się zresetowały do zera. Możesz sobie w Cloud pobrać historię "tak jak na liczniku" i tam sprawdzić.
extrememario

klew wrote: Tue Jul 02, 2024 9:21 am
extrememario wrote: Tue Jul 02, 2024 9:05 am Mogę przetestować ewentualne poprawki na produkcji i dać feedback odnośnie wprowadzonych zmian.
Sprawdź jeszcze czy po tej szpilce, pomiary wróciły do normy, czy się zresetowały do zera. Możesz sobie w Cloud pobrać historię "tak jak na liczniku" i tam sprawdzić.
Po tej szpilce pomiary wróciły do normy.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Moim zdaniem to jest skumulowane zużycie z tych około/ponad 24 godzin. Czy jesteś pewien, że nie masz żadnego poboru prądu przez tak długi czas?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew

Robert Błaszczak wrote: Tue Jul 02, 2024 10:22 am Moim zdaniem to jest skumulowane zużycie z tych około/ponad 24 godzin. Czy jesteś pewien, że nie masz żadnego poboru prądu przez tak długi czas?
Tam wbiło ~ 24 000 kWh ;). O ile nie hostuje chatGPT u siebie w domu, to raczej mało możliwe
extrememario

Robert Błaszczak wrote: Tue Jul 02, 2024 10:22 am Moim zdaniem to jest skumulowane zużycie z tych około/ponad 24 godzin. Czy jesteś pewien, że nie masz żadnego poboru prądu przez tak długi czas?
Tak, jestem pewien, że w danym pokoju nie ma zużycia energii, ponieważ energia jest zużywana tylko wtedy, gdy karta jest włożona, podobnie jak w pokojach hotelowych. Po wyjęciu karty, gdy nikt tam nie przebywa, zużycie jest na poziomie 0W. Jeśli chodzi o te jednorazowe skoki, to są to wartości czasami sięgające nawet milionów, co jest nierealne dla obciążenia fazy w danym czasie.
Robert Błaszczak

A chyba że to aż takie zwariowane wartości. Może być, że sam PZEM świruje po braku poboru prądu po dłuższym (~24h) czasie. Temat do zdiagnozowania bez udziału Supli. Należałoby podłączyć takiego PRZEM do PC przez RS232 i zweryfikować, czy sam PZEM nie robi takich cyrków.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Robert Błaszczak

extrememario wrote: Tue Jul 02, 2024 10:34 am
Tak, jestem pewien, że w danym pokoju nie ma zużycia energii, ponieważ energia jest zużywana tylko wtedy, gdy karta jest włożona, podobnie jak w pokojach hotelowych. Po wyjęciu karty, gdy nikt tam nie przebywa, zużycie jest na poziomie 0W. Jeśli chodzi o te jednorazowe skoki, to są to wartości czasami sięgające nawet milionów, co jest nierealne dla obciążenia fazy w danym czasie.
A włożenie karty załącza zasilanie pokoju przez stycznik? Może załączenie stycznika powoduje jakieś zakłócenia i wpływa na PZEM?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

extrememario

Robert Błaszczak wrote: Tue Jul 02, 2024 10:39 am
extrememario wrote: Tue Jul 02, 2024 10:34 am
A włożenie karty załącza zasilanie pokoju przez stycznik? Może załączenie stycznika powoduje jakieś zakłócenia i wpływa na PZEM?
Wartości rzędu 24 000 kWh są absolutnie nierealne. Nawet krótkotrwałe zakłócenia czy skoki nie mogą generować takich wyników. Zgadzam się, że problem wymaga dalszej analizy i diagnozy, ale tymczasem możemy rozważyć workaround, który pomoże ograniczyć wpływ tych błędnych odczytów.
Dokładne zrozumienie przyczyny problemu jest kluczowe, zastosowanie prostego workaroundu może być praktycznym i szybkim rozwiązaniem, które przyniesie korzyści na teraz. Zachęcam do rozważenia tej opcji jako tymczasowego środka zaradczego, podczas gdy prace diagnostyczne będą kontynuowane.

Return to “Pomoc”