SATEL INTEGRA - Protokół Integracji z szyfrowaniem

Duch__

Hej.

Dzisiaj wrzucam coś dla chętnych zintegrować sobie centralę SATEL Integra w wersjach 24,32,64,128 lub 256, wyposażonych w moduł ETHM-1 lub ETHM-1 Plus z naszym systemem Supla.

Program ma możliwości:
1) Odczyt stanu całego systemu w tym:
-odczyt stanu wejść (naruszenia, alarmy, sabotaże);
-odczyt stanu wyjść;
-odczyt stanu stref (uzbrojenia, rozbrojenia, alarmy);
-odczyt stanu usterek w systemie;
-odczyt pamięci zdarzeń (wymaga jeszcze dopracowania);
-odczyt nazw wejść, wyjść, stref, użytkowników.
2) Wysyłanie poleceń do Integry:
- Uzbrajanie / rozbrajanie stref;
- Sterowanie wyjściami;
3) Program wspiera obsługę opcji "kodowanie integracji" tj. ESP może komunikować się szyfrowaną transmisją wykorzystując szyfr AES192 (ale wtedy transmisja jest dużo wolniejsza).

Program jest rozwojowy, już składa się z prawie 6000 wierszy kodu, prezentuje ideę komunikacji z centralą i jak to u mnie bywa, nie obsługuje Supli - to trzeba sobie dopisać samemu :lol: Temat jest bardzo złożony i wymaga indywidualnego podejścia. Nie da się napisać uniwersalnego gotowca.

Program testowałem na modelach I32, I64 i I128 i procesorze ESP32.

Program może zawierać błędy w działaniu, autor nie odpowiada za szkody powstałe w wyniku jego użytkowania.

Program w załączniku:
SSI_ESP32_ENCRYPT.7z
Enjoy!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image
Duch__

Ktoś może podzielić się nt. funkcjonowania programu? 19 pobrań i ani jednego komentarza w temacie.
Image
vajera

Duch__ wrote: Sat Jun 15, 2024 4:16 am Ktoś może podzielić się nt. funkcjonowania programu? 19 pobrań i ani jednego komentarza w temacie.
Znam to uczucie :( Może pobierają "na zapas"? :P
Duch__

Dwa tygodnie i nic? Odechciewa się cokolwiek publikować.
Image
Robert Błaszczak

@Duch__, robisz dobrą robotę. Jednak - moim zdaniem - taka integracja to raczej niszowy temat, więc pewnie z tego powodu nie ma zwrotnych informacji. Ja np. mam Versę+, więc tu ta integracja nie zadziała. A pewnie też spory odsetek użytkowników Integry nie posiada kodu instalatora i nie bardzo wie jak użyć choćby DLOADX.

Mo ja prośba, to publikuj swoje pomysły. Zostanie dla potomnych, a być może ktoś trafi na ten temat i zaadoptuje Twoje rozwiązanie u siebie. Pewnie jakby kod obsługiwał również Suplę, byłoby więcej chętnych.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan

A mnie się wydaje że powodem braku feedbacku jest konieczność dopisania "SUPLI". Niewielki % tego forum to potrafi i zbiory: umiejących w suple, mających integre i potrzebujących takiego rozwiązania pokrywają się w niewielkim stopniu
YoMan

Duchu nie poddawaj się, robisz kawał dobrej roboty, popatrz jaki show zrobił Twój pomysł z bramką do czujników Xiaomi 😉, ogólnie masz bardzo dobre pomysły które wdrażasz, zresztą mieliśmy chwilę żeby porozmawiać o tym na SOP2023 😉. Szkoda, że nie mam Satela, bo bym dorobił do tego obsługę Supli 😉. Ale jak wrócę z urlopu to spojrzę na Twój kod 😉
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005

Return to “Zagadnienia ogólne”