radzik_r zapomniałeś o temacie, czy nie masz czasu. Daj znać jak sytuacja wygląda?radzik_r wrote: Wed Mar 27, 2024 8:58 pm ok, przyjrzę się temu jeszcze raz. Poszukam co w trawie piszczy![]()
Rolety + silnik krokowy 28BYJ-48 12V + ULN2003
-
Mirek5
Patrzyłem, faktycznie jest coś nie tak
Mam pewne podejrzenie
Do prawidłowego działania silnik sterowny jest 4ma gpio które są zmieniane co 1ms by silnik płynnie się kręcił. to dość bardzo często
Podejrzewam że SuplaDevice zaburza pracę zmiany pinów gpio na silnik bo lecą na serial dane i jeszcze inna praca wewnątrz biblioteki I zakłóca to zmianę gpio przez bibliotekę a czas uruchomienia kanału RS przez supladevice liczy cały czas. przy zwykłym RELAY/RS nie widać tego bo on jest włączany raz aż do momentu wyłączenie.
A przy tym silniku trzeba cały czas manewrować zmianami stanów tych gpio które sterują tym silnikiem. no i dzieje się to o czym piszecie, że są jakieś zaburzenia w pracy.
Tematu jeszcze nie rozwikłałem.
-
Mirek5
Rozumiem. Może jest możliwość dokonać zmian w programie i zastosować krańcówki a zwyczajnie pozbyć się kalibracji, wtedy nawet gubione kroki nie miały by wpływu na otwieranie i zamykanie ograniczone czasem działania?radzik_r wrote: Tue Apr 16, 2024 6:30 amPatrzyłem, faktycznie jest coś nie tak
Mam pewne podejrzenie
Do prawidłowego działania silnik sterowny jest 4ma gpio które są zmieniane co 1ms by silnik płynnie się kręcił. to dość bardzo często
Podejrzewam że SuplaDevice zaburza pracę zmiany pinów gpio na silnik bo lecą na serial dane i jeszcze inna praca wewnątrz biblioteki I zakłóca to zmianę gpio przez bibliotekę a czas uruchomienia kanału RS przez supladevice liczy cały czas. przy zwykłym RELAY/RS nie widać tego bo on jest włączany raz aż do momentu wyłączenie.
A przy tym silniku trzeba cały czas manewrować zmianami stanów tych gpio które sterują tym silnikiem. no i dzieje się to o czym piszecie, że są jakieś zaburzenia w pracy.
-
Mirek5
Mirek5 wrote: Wed Apr 17, 2024 9:28 pmPróbowałeś rozwikłać temat?radzik_r wrote: Tue Apr 16, 2024 6:30 amPatrzyłem, faktycznie jest coś nie takMirek5 wrote: Mon Apr 15, 2024 9:21 pm
radzik_r zapomniałeś o temacie, czy nie masz czasu. Daj znać jak sytuacja wygląda?
Mam pewne podejrzenie
-
Mirek5
@radzik_r
Pamiętasz jeszcze o problemie, którego nie mogę rozwiązać?
Pamiętasz jeszcze o problemie, którego nie mogę rozwiązać?
-
Mirek5
@radzik_r nadal walczy z tematem rolet. Może ktoś z Was jest w stanie pomóc w tym problemie?
-
Mirek5
-
LakiLuck
Ja miałem ten sam problem z gubieniem kroków i przesuwaniem rolety w apce, ale akurat stosuję tylko kanał silnika krokowego do otwierania bypass-u w rekuperatorze. Problem występuje w nowych bibliotekach supla, przy gotowcu który przedstawił kolega radzik_r j (na starych bibliotekach) jest wszystko ok.
Nawet wracając do programu żródłowego radzik_r nie byłem w stanie go skompilować, bo wyskakiwały błędy związane z biblioteką:
#include <supla/storage/littlefs_config.h>, więc jedyna opcja to skompilowany plik bin udostępniony przez kolegę.
Próbowałem znaleźć rozwiązanie dla nowych bibliotek ale póki co bezskutecznie.
Nawet wracając do programu żródłowego radzik_r nie byłem w stanie go skompilować, bo wyskakiwały błędy związane z biblioteką:
#include <supla/storage/littlefs_config.h>, więc jedyna opcja to skompilowany plik bin udostępniony przez kolegę.
Próbowałem znaleźć rozwiązanie dla nowych bibliotek ale póki co bezskutecznie.