Zawieszające się odczyty ds1820

dawidd

Hej, od jakiegoś czasu w 2 modułach z esp8266 mam problem z zawieszającymi się czujnikami temperatur ds1820. Jest tych czujnikow łącznie 7. Raz na dobę odczyt się zamraża i pokazuje stała temperaturę. Soft GG najnowszy. Urządzenia działają ok roku, wcześniej tego problemu nie było, ale nie jestem w stanie stwierdzić czy to aktualizacja GG tak namieszała czy coś innego. W momencie kiedy odczyty temperatur się zawiesza przekaźniki na tych samych ESP działają i można nimi sterować. Na screenie widać jak temperatura na końcu się zatrzymała. Co mogę z tym zrobić? Oba moduly mają po ok 20 kB wolnej pamięci
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

dawidd wrote: Wed Jul 10, 2024 4:51 am Hej, od jakiegoś czasu w 2 modułach z esp8266 mam problem z zawieszającymi się czujnikami temperatur ds1820. Jest tych czujnikow łącznie 7. Raz na dobę odczyt się zamraża i pokazuje stała temperaturę. Soft GG najnowszy. Urządzenia działają ok roku, wcześniej tego problemu nie było, ale nie jestem w stanie stwierdzić czy to aktualizacja GG tak namieszała czy coś innego. W momencie kiedy odczyty temperatur się zawiesza przekaźniki na tych samych ESP działają i można nimi sterować. Na screenie widać jak temperatura na końcu się zatrzymała. Co mogę z tym zrobić? Oba moduly mają po ok 20 kB wolnej pamięci
Przywroc poprzednia wersje GG I obserwuj żeby zdiagnozować przyczyne
YoMan

Nie mam poprzedniej wersji
YoMan

no to ciężko mi pomóc w inny sposób. SOA #1
możesz pokombinować z sensorami, nie wiem czy oryginały czy klony, jakie przewody, jakie urządzenie .... etc. Tak w zasadzie nie wiadomo nic.
(przy okazji .... miej dobry zwyczaj - zostawiaj kopie jeżeli coś upgradujesz)
YoMan

no właśnie uaktualniłem ze 2 tyg temu wszystkie moje moduły (z 15 sztuk) i dzis posprawdzałem ze z ds1820 na innych tez się tak zachowuje. Wygląda na to ze GG cos nie śmiga prawidłowo

Return to “Pomoc”