Arduino - v1.5 BETA

kubayashi
Posty: 34
Rejestracja: śr gru 14, 2016 4:45 pm

śr lut 07, 2018 9:11 pm

Po zakomentowaniu linii

Kod: Zaznacz cały

SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings)
Łączy bez problemu.
Procentowe otwieranie działa tylko z aplikacji.
Nie działają buttony.
MMarcin
Posty: 85
Rejestracja: pt wrz 08, 2017 6:38 am

czw lut 08, 2018 9:10 am

Teraz kompilacja przebiega bezproblemowo. Rolet nie próbowałem .Dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7408
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 08, 2018 10:16 am

kubayashi pisze:
śr lut 07, 2018 9:11 pm
Po zakomentowaniu linii

Kod: Zaznacz cały

SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings)
Łączy bez problemu.
Procentowe otwieranie działa tylko z aplikacji.
Nie działają buttony.
Bez zakomentowania masz jakieś błędy?
Na buttonach masz pullup-a więc inicjacja zachodzi po zwarciu z GND, a następnie rozwarciu.
Musisz wcześniej ustawić odpowiednie PIN-y za pomocą metody
MMarcin
Posty: 85
Rejestracja: pt wrz 08, 2017 6:38 am

czw lut 08, 2018 11:46 am

Zauważyłem że nie pokazuje mi jednej temperatury (2xDs18b20). W terminalu przesyła 2 temp. a w aplikacji i w cloud tylko jedną.
kubayashi
Posty: 34
Rejestracja: śr gru 14, 2016 4:45 pm

czw lut 08, 2018 11:58 am

Ok. Nowe informacje.
Cały czas zakomentowana linia:

Kod: Zaznacz cały

SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings);
Buttony działają w ten sposób że jedno wciśnięcie silnik pracuje, drugie wciśnięcie silnik zatrzymuje.
Wygląda na to że wszystko ok.
W takim razie co dzieje się w zakomentowanej linii kodu?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7408
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 08, 2018 12:49 pm

setRollerShutterFuncImpl ustawia funkcje, które mają być odpowiedzialne za zapisanie gdzieś w pamięci aktualnej pozycji rolety i czasów otrzymanych z serwera. Jest to potrzebne aby po restarcie/resecie nie trzeba było ponownie kalibrować rolety.
Zapisywanie w EEPROM-ie nie jest zalecane z uwagi na limit zapisów ~100 000. Jest to dość mało ponieważ przy ruchu rolety każde przesunięcie generuje zapis. Przy 100% przesunięcia może być > 100 zapisów.
MMarcin
Posty: 85
Rejestracja: pt wrz 08, 2017 6:38 am

czw lut 08, 2018 12:49 pm

Temperatury już działają.
kubayashi
Posty: 34
Rejestracja: śr gru 14, 2016 4:45 pm

czw lut 08, 2018 1:09 pm

pzygmunt pisze:
czw lut 08, 2018 12:49 pm
setRollerShutterFuncImpl ustawia funkcje, które mają być odpowiedzialne za zapisanie gdzieś w pamięci aktualnej pozycji rolety i czasów otrzymanych z serwera. Jest to potrzebne aby po restarcie/resecie nie trzeba było ponownie kalibrować rolety.
Zapisywanie w EEPROM-ie nie jest zalecane z uwagi na limit zapisów ~100 000. Jest to dość mało ponieważ przy ruchu rolety każde przesunięcie generuje zapis. Przy 100% przesunięcia może być > 100 zapisów.
Dzięki za info.
W takim razie jak to zdebugować.
Po odkomentowaniu tel linii logi w serialu urywają się na wyświetlaniu maski sieci.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7408
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 08, 2018 1:18 pm

"Po odkomentowaniu tel linii logi w serialu urywają się na wyświetlaniu maski sieci." ?
kubayashi
Posty: 34
Rejestracja: śr gru 14, 2016 4:45 pm

czw lut 08, 2018 1:42 pm

pzygmunt pisze:
czw lut 08, 2018 1:18 pm
"Po odkomentowaniu tel linii logi w serialu urywają się na wyświetlaniu maski sieci." ?
Gdy linia:

Kod: Zaznacz cały

SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings);
znajduje się w kodzie
to gdy obserwuję logi na serialu arduino urywają się one tak:

Kod: Zaznacz cały

localIP: 192.168.0.16
subnetMask: 25


Po jej zakomentowaniu, tak:

Kod: Zaznacz cały

localIP: 192.168.0.16
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 192.168.0.1
dnsServerIP: 62.179.1.61
SuplaDevice initialized
Not connected
Register in progress
Registered and ready.
ODPOWIEDZ