Sterowanie przyciskiem

Sebastian_W

Dzień dobry,
Wymieniłem sterowniki z SRM-10 na SRW-02m.
Ogólnie sterowanie poprzez WIFI (z harmonogramem etc.) pięknie działa, natomiast niestety nie mogę sterować rolety manualnie poprzez lokalne przyciski. Wydaje mi się że podłączyłem wszystko zgodnie z wytycznymi. Czy ktoś wie co jest nie tak?
Dziękuję i pozdrawiam,
Sebastian
rafalekkalwak@wp.pl

Jakieś fotki jak to podłączyłeś ? Bo inaczej to szklana kula śnieży 😉
Sebastian_W

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Aug 04, 2024 3:35 pm Jakieś fotki jak to podłączyłeś ? Bo inaczej to szklana kula śnieży 😉
Dziękuję za odpowiedź. Załączam tu schematy jednego i drugiego sterownika.
Zauważyłem że przy starym sterowniku (SRM-10) na punktach przy „LOCAL” (góra/dół) jest permanentnie podawany prąd (sprawdziłem to zwykłym próbnikiem - dioda od śrubokręta się lekko świeci) a przy nowym sterowniku przy punktach „Local1” i „Local2” tak nie jest.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
rafalekkalwak@wp.pl

Sebastian_W wrote: Sun Aug 04, 2024 4:17 pm
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Aug 04, 2024 3:35 pm Jakieś fotki jak to podłączyłeś ? Bo inaczej to szklana kula śnieży 😉
Zauważyłem że przy starym sterowniku (SRM-10) na punktach przy „LOCAL” (góra/dół) jest permanentnie podawany prąd (sprawdziłem to zwykłym próbnikiem - dioda od śrubokręta się lekko świeci) a przy nowym sterowniku przy punktach „Local1” i „Local2” tak nie jest.
A jakie masz przyciski ? Bi czy mono stabilne ? I ktore masz ustawione w srw ?
Sebastian_W

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Aug 04, 2024 4:35 pm
Sebastian_W wrote: Sun Aug 04, 2024 4:17 pm
A jakie masz przyciski ? Bi czy mono stabilne ? I ktore masz ustawione w srw ?
Przyciski są monostabilne. W ustawieniach SRW nigdzie nic nie ustawiałem pod tym kątem - a trzeba?
klew

SRM me przyciski sterowane z L lub N. Natomiast SRW-02m na wyłącznie z L.
Także sprawdź jak masz przyciski podłączane
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Sebastian_W

klew wrote: Sun Aug 04, 2024 5:06 pm SRM me przyciski sterowane z L lub N. Natomiast SRW-02m na wyłącznie z L.
Także sprawdź jak masz przyciski podłączane
Dziękuję bardzo za podpowiedź!

Sprawdziłem i przyciski mam podłączone na N (czyli nie przechodzi prąd przez nie). Rozumiem że trzeba je podpiąć do prądu?

Ważny aspekt - część rolet jest dalej podłączone pod stary sterownik SRM-10 a wszystkie przyciski w szafie są złączone do jednego kabla. Związku z tym że SRM-10 działa na L lub N mogę po prostu cały pęk podłączyć na L, prawda?
klew

SRM działa na N lub L, więc możesz wszystkie przepiąć na L.
Tylko upewnij się czy nie ma tam czegoś więcej podłączonego.
Najlepiej takie przeróbki zlecić elektrykowi
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “ZAMEL SRW-02m”