Dzień dobry,
Wymieniłem sterowniki z SRM-10 na SRW-02m.
Ogólnie sterowanie poprzez WIFI (z harmonogramem etc.) pięknie działa, natomiast niestety nie mogę sterować rolety manualnie poprzez lokalne przyciski. Wydaje mi się że podłączyłem wszystko zgodnie z wytycznymi. Czy ktoś wie co jest nie tak?
Dziękuję i pozdrawiam,
Sebastian
Sterowanie przyciskiem
-
Jakieś fotki jak to podłączyłeś ? Bo inaczej to szklana kula śnieży
-
Dziękuję za odpowiedź. Załączam tu schematy jednego i drugiego sterownika.rafalekkalwak@wp.pl wrote: ↑Sun Aug 04, 2024 3:35 pm Jakieś fotki jak to podłączyłeś ? Bo inaczej to szklana kula śnieży
Zauważyłem że przy starym sterowniku (SRM-10) na punktach przy „LOCAL” (góra/dół) jest permanentnie podawany prąd (sprawdziłem to zwykłym próbnikiem - dioda od śrubokręta się lekko świeci) a przy nowym sterowniku przy punktach „Local1” i „Local2” tak nie jest.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
A jakie masz przyciski ? Bi czy mono stabilne ? I ktore masz ustawione w srw ?Sebastian_W wrote: ↑Sun Aug 04, 2024 4:17 pmDziękuję za odpowiedź. Załączam tu schematy jednego i drugiego sterownika.rafalekkalwak@wp.pl wrote: ↑Sun Aug 04, 2024 3:35 pm Jakieś fotki jak to podłączyłeś ? Bo inaczej to szklana kula śnieży
Zauważyłem że przy starym sterowniku (SRM-10) na punktach przy „LOCAL” (góra/dół) jest permanentnie podawany prąd (sprawdziłem to zwykłym próbnikiem - dioda od śrubokręta się lekko świeci) a przy nowym sterowniku przy punktach „Local1” i „Local2” tak nie jest.
-
Przyciski są monostabilne. W ustawieniach SRW nigdzie nic nie ustawiałem pod tym kątem - a trzeba?rafalekkalwak@wp.pl wrote: ↑Sun Aug 04, 2024 4:35 pmA jakie masz przyciski ? Bi czy mono stabilne ? I ktore masz ustawione w srw ?Sebastian_W wrote: ↑Sun Aug 04, 2024 4:17 pmDziękuję za odpowiedź. Załączam tu schematy jednego i drugiego sterownika.rafalekkalwak@wp.pl wrote: ↑Sun Aug 04, 2024 3:35 pm Jakieś fotki jak to podłączyłeś ? Bo inaczej to szklana kula śnieży
-
SRM me przyciski sterowane z L lub N. Natomiast SRW-02m na wyłącznie z L.
Także sprawdź jak masz przyciski podłączane
Także sprawdź jak masz przyciski podłączane
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2
-
Dziękuję bardzo za podpowiedź!
Sprawdziłem i przyciski mam podłączone na N (czyli nie przechodzi prąd przez nie). Rozumiem że trzeba je podpiąć do prądu?
Ważny aspekt - część rolet jest dalej podłączone pod stary sterownik SRM-10 a wszystkie przyciski w szafie są złączone do jednego kabla. Związku z tym że SRM-10 działa na L lub N mogę po prostu cały pęk podłączyć na L, prawda?
-
SRM działa na N lub L, więc możesz wszystkie przepiąć na L.
Tylko upewnij się czy nie ma tam czegoś więcej podłączonego.
Najlepiej takie przeróbki zlecić elektrykowi
Tylko upewnij się czy nie ma tam czegoś więcej podłączonego.
Najlepiej takie przeróbki zlecić elektrykowi
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2