Mini AP

mareks6

Nie wiem jakie wymagania co do prędkości tego AP masz oraz jak wielki masz ogród ani jaki zasięg ma ten mały AP ale kiedyś kupowałem na aliexpress AP nie wiele większy od pudełka zapałek. Nazywa się NEXX WT3020F. Nie ma POE ale jest zasilany z pierwszej lepszej ładowarki do telefonu (wejście zasilania to microUSB). Ma prędkość 300mbit ale do przeglądania internetu powinien wystarczyć. Ja na niego nie narzekałem. Może wypuścili jakiś nowszy model równie mały.

Tutaj jest jakiś opis i zdjęcia tego AP:

https://openwrt.org/toh/nexx/wt3020
alvaro

lesny8 wrote: Mon Aug 05, 2024 9:47 pm
alvaro wrote: Mon Aug 05, 2024 2:40 pm Zrobiłem test i kamera nie odbiera jak podłącze ja po pasywnym Poe 12V.
Źle to podłączyłeś :lol: dlatego Ci nie działa.
Kamerę możesz zasilić na dwa sposoby. Albo podajesz 12V przez gniazdo DC 5.5/2.5 używając adapterów z obu stron skrętki mającej połączyć kamerę z segmentem sieci, albo wykorzystujesz tego switcha, którego masz i wpinasz drugi koniec skrętki bezpośrednio w gniazdo RJ-45 kamery.

Co do mAP to ...
Jeśli do mAP mikrotika na ether1 wepniesz patchcord z tego switcha, który masz, czyli podasz napięcie 52V na niego, to go już zasilisz. Zasilacz z zestawu jest wtedy zbędny.
Nigdzie w dokumentacji tego teraz nie mogę znaleźć, ale sprawdzone mam to doświadczalnie, że na drugim porcie występuje odpowiednie napięcie by zasilić kamerę z aktywnym PoE. U mnie to była akurat Dahua HDW2831T
No faktycznie źle podłączone. Zrobiłem jeszcze raz tak jak powinno być i działa. Z drugiej strony zamówiłem kiedyś takie coś, podłączam przez to i nie działa, a powinno?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
alvaro

Kolejne ustrojstwo, to jest pasywny Poe. Tak działa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
alvaro

dar3cz3k_ wrote: Mon Aug 05, 2024 6:55 pm Są jeszcze rozdzielacze Poe
https://allegro.pl/oferta/extender-poe- ... 1806527565

Ja stosuję coś takiego do kamer jak mam poprowadzony tylko jeden kabel, a dwie kamery po PoE w 802.3

Wejście PoE IN zgodne ze standardem IEEE802.3af/at
Wyjścia PoE OUT1/2 zgodne ze standardem IEEE802.3af
Wyjście PoE OUT3 - pasywne
Zacząłem oglądać filmiki z konfiguracji Mikrotika i ręce mi opadły, nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem będzie ten TP-Link EAP110 bo ma prostą konfigurację i 2 zewnętrzne anteny. Mam taki aktywny rozdzielacz POE i się zastanawiam czy mógłbym z tego aktywnego POE zasilić tego TP-linka który jest pasywny? I czy mi nie popali TP-Linka z aktywnego POE, bo na kamerę muszę dać 24V, a z PoE aktywnego dostanę ponad 50V.
Duch__

Przy konfiguracji pierwszego mikrotika też płakałem :lol: Teraz nie wyobrażam sobie innego sprzętu.
Image
alvaro

alvaro wrote: Tue Aug 06, 2024 3:10 pm
dar3cz3k_ wrote: Mon Aug 05, 2024 6:55 pm Są jeszcze rozdzielacze Poe
https://allegro.pl/oferta/extender-poe- ... 1806527565

Ja stosuję coś takiego do kamer jak mam poprowadzony tylko jeden kabel, a dwie kamery po PoE w 802.3

Wejście PoE IN zgodne ze standardem IEEE802.3af/at
Wyjścia PoE OUT1/2 zgodne ze standardem IEEE802.3af
Wyjście PoE OUT3 - pasywne
Zacząłem oglądać filmiki z konfiguracji Mikrotika i ręce mi opadły, nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem będzie ten TP-Link EAP110 bo ma prostą konfigurację i 2 zewnętrzne anteny. Mam taki aktywny rozdzielacz POE i się zastanawiam czy mógłbym z tego aktywnego POE zasilić tego TP-linka który jest pasywny? I czy mi nie popali TP-Linka z aktywnego POE, bo na kamerę muszę dać 24V, a z PoE aktywnego dostanę ponad 50V.
Niby proste, bo dodaję wlan, eth1, eth2 do jednego bridga np. LAN i wszystkie urządzenia dostają dynamicznie adresy DHCP z "góry", a jak ustawić żeby mikrotik miał jakiś stały fizyczny adres np 192.168.1.40 za pomocą mógłbym go spingować czy dostać się do niego? Czy jest to w ogóle potrzebne skoro dostęp do niego mam za pomocą winboxa i zawsze mi go znajdzie?

Return to “Ogólna dyskusja”