Problem z restartowaniem się SRW-01

Sterownik rolet
klimek13_13

Witam, postanowiłem zautomatyzować rolety wewnętrzne w domu przy pomocy sterownika SRW-01. W tym celu zakupiłem dwa sterowniki oraz silniki wolnoobrotowe 230V AC 14W ze zmianą kierunku obrotu (trzy przewodowe) oraz włączniki bistabilne. Wszystko podłączyłem wg schematu i teoretycznie działa tylko jest pewien problem ponieważ w momencie kiedy opuszczam roletę silnik normalnie się obraca do poziomu jaki zadam czy to z aplikacji czy fizycznie z łącznika po czym restartuje się SRW i kilka sekund nie ma możliwości sterowania roletą, często też po takiej sytuacji ma problem z odzwierciedleniem faktycznego procentowego poziomu zasłonięcia rolety (gdyby silniki były już połączone z napędem mogłyby coś urwać). Dziwne jest to że podnoszenie działa bez problemu, tylko przy opuszczaniu sterownik się zacina, czasami jest dobrze przez dłuższy czas a czasami dosłownie za każdym razem po opuszczeniu rolety o kilka procent czy do końca po zatrzymaniu silnika resetuje się cały moduł. Na odłączonym silniku tego problemu nie ma. Wygląda to na jakieś zakłócenia od strony silnika. Próbowałem podmieniać silniki i sterowniki, zmieniałem przewody, oprogramowanie aktualne, zamieniałem miejscami przewody fazowe od silnika i bez efektu. Znalazłem jakiś kondensator 0.22nF MPK X2 i podłączyłem go przy silniku pomiędzy jeden przewód fazowy i drugi wspólny i o dziwo po trzech dniach męczarni pomogło i moduł już się nie wyłącza jednak w jedną stronę silnik obraca się cicho tak jak wcześniej a w drugą (tam gdzie podłączony kondensator) trochę drży i hałasuje. Dodam jeszcze że przed tym pomysłem z kondensatorem czasami działo lepiej czasami gorzej i mam wrażenie że zależało to od ułożenia przewodów. Czy miał ktoś taki problem? Jak dla mnie wygląda to na jakieś zakłócenia tylko jak ich się pozbyć, a może to jednak coś innego. Proszę panowie o pomoc bo już rozkładam ręce. Przypominam że to są zwykłe silniki a nie profesjonalne markowe napędy do rolet zewnętrznych (jeśli to wgl robi różnicę)
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Kiedyś faktycznie był problem z restartującym się modułem z powodu zakłóceń generowanych przez silnik. Podaj proszę numer, który znajduje się na tyle obudowy. Spróbuj również ułożyć inaczej przewody w puszce lub sam moduł.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
klimek13_13

Numer z tyłu modułu: 202407040285

Moduł jeszcze nawet nie był zamontowany w puszce ponieważ na stole nie działa jak powinien więc nie widziałem sensu montażu. Ale faktycznie ich ułożenie coś tam zmienia bo są sytuacje gdzie kilkanaście razy zadziała bez restartu a innym razem przy każdym opuszczeniu (załączeniu silnika na sucho) moduł się restartuje (ale dopiero po zatrzymaniu silnika, nie na początku ruchu ani w trakcie.
Mirosław F.

To jest nowy moduł. Wymień go jak masz możliwość lub prześlij do mnie.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
klimek13_13

Mam dwa takie moduły i na obu dzieje się to samo więc raczej odpada że są uszkodzone
Mirosław F.

Prześlij. Postaram się je wymienić na mSRW.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
klimek13_13

mSRW nie ma takiego problemu? W jaki sposób mam wysłać i na jaki adres?
Mirosław F.

Wyślij na adres co mam w stopce z dopiskiem Mirosław Fulbiszewski.
Na obecną chwile nie mam pomysłu. Zobaczymy jak się będzie zachowywać przy mSRW-01
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
klimek13_13

Przyszło mi jeszcze do głowy teraz….. Czy powodem mogą być zbyt krótkie przewody do silnika? Obecnie podłączyłem przewody plus/minus około metra długości tak na sprawdzenie działania. Finalnie będą pewnie dłuższe. Jest sens to sprawdzać czy nawet się w to nie bawić?
Mirosław F.

klimek13_13 wrote: Fri Aug 09, 2024 10:34 am Przyszło mi jeszcze do głowy teraz….. Czy powodem mogą być zbyt krótkie przewody do silnika? Obecnie podłączyłem przewody plus/minus około metra długości tak na sprawdzenie działania. Finalnie będą pewnie dłuższe. Jest sens to sprawdzać czy nawet się w to nie bawić?
Nie mam pojęcia jak jest zrobiona filtracja w tych silnikach. Możesz sprawdzić na dłuższym przewodzie, a najlepiej gdyby silnik i SRW-01 były w docelowych miejscach.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27

Return to “ZAMEL SRW-01”