Własna chmura... ale na XCP-NG

marekm72

Da się? Przyznam że dotychczas nie robiłem nic i nie mam doświadczenia z Dockerem, za to mam całą infrastrukturę pod XCP-NG (dawnej XenServer) i coś kojarzę że gdzieś znalazłem bardzo stary obraz VM serwera Supla ale nic aktualnego. Nie ma innego wyjścia i trzeba się nauczyć Dockera, czy da się to jakoś łatwo i szybko postawić pod XCP-NG najlepiej pod Debianem bo to też najlepiej znam (używam 30 lat). Na razie MEW-01 łączy się z ogólnodostępną chmurą i wszystko działa a Internet raczej u mnie zawsze jest (jestem miśotem) ale chciałbym też przechowywać pełną historię napięć/prądów/mocy nie obciążając serwera w chmurze jeśli można w miarę łatwo postawić własny (u mnie nie wymagający żadnego dodatkowego sprzętu bo istniejący fizyczny serwer ma jeszcze sporo wolnych zasobów).

Niestety przyznaję że nie jestem na bieżąco z najnowszymi technologiami jeśli chodzi o oprogramowanie - sam zrobiłem 20 lat temu cały własny system (sterowanie ogrzewaniem elektrycznym podłogowym akumulacyjnym w taryfie G12r) rzeźbiąc wszystko w C i działało to przez 20 lat na wiekowym Pentium Pro 200MHz i jedynie ostatnio by zaoszczędzić 50W pozbywając się tej maszynki, niemal żywcem przeniosłem cały ten muzealny ale działający soft do VM zamieniając Modbus RTU na TCP za pomocą MikroTik KNOT - bo w VM nie mam fizycznych portów szeregowych a tylko sieć). Wszystko działa choć przyznaję że po tylu latach przydałoby się napisać od nowa no ale to w wolnej chwili a ciągle same szybkie, wypadałoby się pewnie nauczyć jakiegoś Pythona zamiast nadal rzeźbić w C.

Return to “Ogólna dyskusja”