Kolejność faz (kierunek wirowania)

marekm72

Nie, nie chodzi o zamianę faz między wejściami napięciowymi i prądowymi - to oczywiste że wtedy nie mierzy poprawnie mocy.
Pytanie innego rodzaju - czy byłaby możliwość dodania w firmware by MEW-01 wykrywał kierunek wirowania (lewo/prawo/ nie wiadomo bo nie ma wszystkich 3 faz albo napięcia nie są co 120 stopni bo np. monitorujemy 3 obwody 1-fazowe) i przesyłał tę informację na serwer. Tak by od razu wiedzieć czy ZE po naprawie jakieś awarii albo wymianie licznika nie zamienił kolejności.

Są oczywiście gotowe przekaźniki do kontroli kolejności faz, ale może hardware w MEW-01 też to umożliwia (pomiar przesunięć fazowych między napięciami) i tylko w firmware wystarczy dodać wysyłanie tego? Czy to są 3 osobne liczniki 1-fazowe i fazy między nimi nie da się określić (też możliwe sądząc po oddzielnych odczytach częstotliwości z każdej fazy)?

A może i asymetrię by się dało wykrywać - nie wystarczy mierzyć L1-N, L2-N, L3-N ale trzeba by również L1-L2, L2-L3, L3-L1. Bo jak wszystkie 3 wejścia podłączymy pod tę samą fazę to pierwsze 3 wyniki będą jak trzeba 230V a międzyfazowe 0V zamiast 400V - to oczywiście skrajny przypadek. W bardzo starym analizatorze DOSSENA MV3DL (ma ponad 20 lat, odczyt RS485 prawie jak MODBUS RTU, prawie bo zrobili dziwne 3-bajtowe rejestry) mam właśnie też odczyty napięć międzyfazowych.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

W MEW-02 będzie dodany kierunek wirowania przebiegów napięcia oraz prądów, także kąt między przebiegami napięcia faz 1-2 oraz 1-3.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

W MEW-01 też to będzie dodane, tylko nieco później
marekm72

Dziękuję za odpowiedź. Fajnie że jest już MEW-02 ETH choć cena lekko zaporowa (dużo taniej wychodzi MEW-01 LITE + dodatkowy AP tuż obok, a już zwłaszcza jak tych MEW-02 jest kilka a AP wystarczy jeden dla wszystkich).
klew

marekm72 wrote: Mon Aug 12, 2024 7:28 am Dziękuję za odpowiedź. Fajnie że jest już MEW-02 ETH choć cena lekko zaporowa (dużo taniej wychodzi MEW-01 LITE + dodatkowy AP tuż obok, a już zwłaszcza jak tych MEW-02 jest kilka a AP wystarczy jeden dla wszystkich).
MEW-02 ma też kilka innych bajerów ;)
- kolorwe diodki i możliwość sygnalizowania nimi nie tylko obecności faz, ale też poziomu napięcia, poboru/oddawania energii
- jednoczesna praca na lokalnym MQTT oraz na Supli (w MEW-01 może być albo lokalne MQTT, albo Supla)
- Ethernet to nie tylko kwestia zasięgu Wi-Fi - ja mam w rodzielni z 15x SRW-02m oraz 15x ROW-04m - każdy z anteną ;). Wolałbym nie mieć w rozdzielni 30 nadajników Wi-Fi. Ethernet to krok w tym kierunku, aby to trochę posprzątać.
- możliwość pełnej konifguracji przez Clouda (co prawda czekamy na aktualizację Clouda, ale to niedługo będzie)

MEW-01 też powinien dostać kofniguraowanie przez Clouda, ale nie wiem, kiedy na to znajdę trochę czasu.
marekm72

Aktualnie powoli rozpoznaję temat stawiania własnego serwera więc i MQTT będzie lokalne.
Cena za ten Ethernet mimo wszystko trochę wysoka, no i mam pewne obawy (sprzęt nowy więc dopiero czas pokaże czy słuszne) jak to będzie wytrzymywać burze - bo to jednak dodatkowa droga którą może zamknąć się obwód wyładowania (i przy okazji spalić port na drugim końcu kabla), a dzięki WiFi mamy separację galwaniczną.
klew

marekm72 wrote: Mon Aug 12, 2024 9:00 am Aktualnie powoli rozpoznaję temat stawiania własnego serwera więc i MQTT będzie lokalne.
Cena za ten Ethernet mimo wszystko trochę wysoka, no i mam pewne obawy (sprzęt nowy więc dopiero czas pokaże czy słuszne) jak to będzie wytrzymywać burze - bo to jednak dodatkowa droga którą może zamknąć się obwód wyładowania (i przy okazji spalić port na drugim końcu kabla), a dzięki WiFi mamy separację galwaniczną.
Ethernet też jest izolowany galwanicznie. Nie wiem na jakie przepięcia, ale na pewno jakaś izolacja jest ;).
Wi-Fi na MEW-02 też jest i nie trzeba z Ethernetu korzystać.
Na MEW-01 też jest lokalne MQTT, ale wtedy bez połączenia z serwerem Supli. MQTT można też włączyć przez serwer Supli i wtedy mieć oba "interfejsy".

Cena, jak cena - z tym nie dyskutuję i każdy sobie sam decyzję podejmie, czy chce kupić, czy nie.

Return to “ZAMEL MEW-01”