Supla Device i Kaisai
-
ktsurma
Czy próbował ktoś podłączyć Suplę do pompy ciepła Kaisai (rodzina MIDEA) w celu czytania parametrów z pompy ciepła i prezentacji w SUPLA. Nie chodzi o sterowanie.
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Próbuje ale do LG Therma V, komunikacja po MODBUS jest możliwa i nawet zadziałała od strzała, może też tedy droga do Kaisai?ktsurma wrote: Mon Mar 11, 2024 2:07 pm Czy próbował ktoś podłączyć Suplę do pompy ciepła Kaisai (rodzina MIDEA) w celu czytania parametrów z pompy ciepła i prezentacji w SUPLA. Nie chodzi o sterowanie.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Midea też ma modbusa. Czeka to u mnie już od kilku lat na zrobienie[email protected] wrote: Tue Aug 13, 2024 11:38 am Próbuje ale do LG Therma V, komunikacja po MODBUS jest możliwa i nawet zadziałała od strzała, może też tedy droga do Kaisai?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
[email protected]
To jak mi podpowiesz to może ten czas się skróciklew wrote: Tue Aug 13, 2024 11:45 amMidea też ma modbusa. Czeka to u mnie już od kilku lat na zrobienie[email protected] wrote: Tue Aug 13, 2024 11:38 am Próbuje ale do LG Therma V, komunikacja po MODBUS jest możliwa i nawet zadziałała od strzała, może też tedy droga do Kaisai?![]()
Przeglądam źródła supla-device i zgłupiałem czego mam użyć aby osiągnąć taką funkcjonalność - pewnie termostat, ale wydaje mi się to przerost formy nad treścią i nie będę miał żadnego hardware'u po za ESP gadającym po MODBUS z pompą a z tego co widzę trzeba podawać piny podpiętych czujników temperatury.
- chcę przełączać stan urządzenia włącz/wyłącz grzanie w aplikacji i mieć podgląd aktualnego stanu - podoba mi się jak jest rozwiązane oświetlenie w ROW-02 w aplikacji
- chcę przełączać stan urządzenia włącz/wyłącz CWU w aplikacji i mieć możliwość zrobienia timera co by było przydatne jeśli chce włączyć grzanie CWU na określony czas na żądanie - pompa ma harmonogram z którego korzystam na co dzień
- pokazać w aplikację stan: włączony/wyłączony bez możliwości zmiany - domyślam się, że to może być jakiś czujnik binarny z odpowiednimi ikonami
-
klew
Ja chciałem to zrobić na kanale termostatu, ale proste on/off można też na kanale przekaźnika zrobić.[email protected] wrote: Tue Aug 13, 2024 12:17 pm To jak mi podpowiesz to może ten czas się skróci
Przeglądam źródła supla-device i zgłupiałem czego mam użyć aby osiągnąć taką funkcjonalność - pewnie termostat, ale wydaje mi się to przerost formy nad treścią i nie będę miał żadnego hardware'u po za ESP gadającym po MODBUS z pompą a z tego co widzę trzeba podawać piny podpiętych czujników temperatury.
Podgląd wartości liczbowych przemilczę bo to jest jasne.
- chcę przełączać stan urządzenia włącz/wyłącz grzanie w aplikacji i mieć podgląd aktualnego stanu - podoba mi się jak jest rozwiązane oświetlenie w ROW-02 w aplikacji
- chcę przełączać stan urządzenia włącz/wyłącz CWU w aplikacji i mieć możliwość zrobienia timera co by było przydatne jeśli chce włączyć grzanie CWU na określony czas na żądanie - pompa ma harmonogram z którego korzystam na co dzień
- pokazać w aplikację stan: włączony/wyłączony bez możliwości zmiany - domyślam się, że to może być jakiś czujnik binarny z odpowiednimi ikonami
Termometry można zrobić, jeśli umiesz odczytać z pompy temperatury. Wtedy ich nie ustawiasz na "gpio", tylko odczytujesz wartość po modbus i ustawiasz na kanale tą wartość.
Podobnie stan pracy można pokazać na termostacie.
Umiesz te wszystkie rzeczy zrobić bez Supli? Tzn. wysyłasz odpowiednie polecenia do klimy i reaguje poprawnie? Umiesz odcyztać wszystkie parametry, które chcesz znać?
-
[email protected]
Odczytać umiem wszystkie udokumentowane rejestry, zapisywać nie próbowałem, ale skoro komunikacja jest to powinno zadziałać.klew wrote: Tue Aug 13, 2024 12:42 pmJa chciałem to zrobić na kanale termostatu, ale proste on/off można też na kanale przekaźnika zrobić.[email protected] wrote: Tue Aug 13, 2024 12:17 pm To jak mi podpowiesz to może ten czas się skróci
Podgląd wartości liczbowych przemilczę bo to jest jasne.
Termometry można zrobić, jeśli umiesz odczytać z pompy temperatury. Wtedy ich nie ustawiasz na "gpio", tylko odczytujesz wartość po modbus i ustawiasz na kanale tą wartość.
Podobnie stan pracy można pokazać na termostacie.
Umiesz te wszystkie rzeczy zrobić bez Supli? Tzn. wysyłasz odpowiednie polecenia do klimy i reaguje poprawnie? Umiesz odcyztać wszystkie parametry, które chcesz znać?
Z tego co czytałem instrukcję to da się wystawić na innym adresie dane o zużytej energii co mnie bardziej interesuje ale do tego też dojdę
Czyli stworzyć sobie wirtualny termometr na podstawie odczytu z MODBUS i je wykorzystać w termostacie? I dla ogrzewania i CWU osobne termostaty?
-
klew
Każdy termostat osobno.
Może zacznij od termometrów i jakiegoś wirtualnego przekaźnika.
Termostat jest trochę bardziej złożony i tego tak w kilku zdaniach nie opiszę
-
[email protected]
Już sobie uruchomiłem termostat na ESPklew wrote: Tue Aug 13, 2024 2:32 pm Każdy termostat osobno.
-
klew
Tam jest kilka elementów do połapania:
- najprostsze to termometry (wirtualny termometr i wrzucanie odczytu do termometru)
- stan wyjścia termostatu - tutaj trzeba zrobić klasę, która czyta stan z klimy//pompy (0/1 lub 0..100%) i ignoruje sterowane z termostatu Supli
- trzeba dopisać coś co monitoruje tryb pracy termostatu supli wraz z nastawą temperatury i przesyła to do klimy/pompy
- trzeba też odczytywać tryb pracy klimy i ustawiać do na termostacie (aby dobry tryb pokazywał)
Kilka prostych
kroków i mamy pełne sterowanie wraz z harmonogramami itp;)
- najprostsze to termometry (wirtualny termometr i wrzucanie odczytu do termometru)
- stan wyjścia termostatu - tutaj trzeba zrobić klasę, która czyta stan z klimy//pompy (0/1 lub 0..100%) i ignoruje sterowane z termostatu Supli
- trzeba dopisać coś co monitoruje tryb pracy termostatu supli wraz z nastawą temperatury i przesyła to do klimy/pompy
- trzeba też odczytywać tryb pracy klimy i ustawiać do na termostacie (aby dobry tryb pokazywał)
Kilka prostych
-
[email protected]
Pogrzebałem w kodzie i o ile mam pomysł jak to zrobić, tak czytam ten Twój opis i mam wątpliwościklew wrote: Tue Aug 13, 2024 3:10 pm Tam jest kilka elementów do połapania:
Kilka prostychkroków i mamy pełne sterowanie wraz z harmonogramami itp;)
Przypadek użycia, który chce zaimplementować: grzanie CWU - opcja na żądanie bo harmonogram mam w pompie
Bo jak bym to robił nie patrząc na Suplę, to zrobił bym tak:
1. Czytał stan z urządzenia i pokazywał na aplikacji zarówno ON/OFF jak i aktualną temp.
2. On/Off - brałbym z aplikacji patrząc na ostatni stan, sprawdzając czy stan urządzenia pozwala akcję wykonać
3. Zadaj temperaturę - aplikacja wie lepiej niż urządzenie, oczywiście w ustalonych granicach - i tu w przypadku pompy nie chciałbym, żeby termostat trzymał ją włączoną aż nie osiągnie temperatury widocznej dla termostatu bo pompa o tym doskonale wie, że tak ma zrobić i będzie pracować aż to osiągnie (lub wyłączy tryb grzania CWU sama jeśli ma zadany harmonogram).
Patrząc na Suplę:
1. Zaimplementował bym akcję w celu złapania zdarzenia ON/OFF i przed Modbus przesyłał co trzeba - pierwszy pomysł poszedłem za opisem i zaimplementowałem OutputInterface ale nie wywołuje mi metod nadpisanych, jak włączam/wyłączam
2. Sprawdzał bym w loopie co jakiś czas czy ostatnia temperatura zadana w Termostacie jest rożna od zadanej w pompie i jeśli tak to ustawiał nową w pompie.
Jak bym miał zgadywać z kodu to pobranie wartości zadanej to:
Code: Select all
hvac->getTemperatureSetpointHeat()Code: Select all
hvac->addAction(Supla::TURN_OFF, redStatusLed, Supla::ON_HVAC_STANDBY, true);
hvac->addAction(Supla::TURN_ON, blueStatusLed, Supla::ON_HVAC_STANDBY, true);Code: Select all
HvacBase::HvacBase(Supla::Control::OutputInterface *primaryOutput,
Supla::Control::OutputInterface *secondaryOutput)Istnieje jakiś diagram/ opis co jest wejściem a co wyjściem termostatu lub jak to faktycznie działa?
Bo tak na logikę to jeśli włączony to przekazuj stan wyjściowy ON tak długo aż nie zostanie osiągnięta temperatura zadana +- histereza, a potem wyłącz no nie?