W rozwiązaniach satelowo/alarmowych, wyjście można ustawić w dowolnej logice w wersji impulsującej. Czasami było to ciekawe rozwiązanie z punktu widzenia innego alarmowania, czy sterowania testowego obwodów.
Wg mnie w rozwiązaniach prostych ESP takich jak NodeMCU czy D1 mini czasami w projektach suplowych zostaje jakiś wolny GPIO, który dawałby szanse sygnalizacji (nie każdy moduł ma wyświetlacz) - przykłady:
1. sytuacji błędnej (0,25s/0,25s)
2. życia modułu - normalnej pracy albo poprzez LED (0,5s/0,5s czy 0,5 /5s) albo poprzez podłączony Buzzer (0,3s/30s np. w garażu sterownik bram)
3. wymagania interakcji z użytkownikiem (1s/3s).
Ja w swoich suplowych rozwiązaniach wklejam czasami taką procedurę, ale brakuje mi w Generic Gui na gotowo.
Dzieki za rozwazenie
wyjście impulsujące
-
Dioda statusowa działa na podobnej zasadzie
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2
-
dzieki. jak ustawić tryb migania w zależności od warunku?
-
-
To może kolega @krycha da się namówić na funkcjonalność w Generic.
-
Myślę, że na razie popyt mały na tego typu funkcję
Dodatkowo nie napisałeś jakiego rodzaju "warunki" Cię interesują. Bo jeśli to ma być coś konfigurowalnego, to powinieneś dokładnie określić co byś tam chciał mieć.
-
jasne jasne. rozumiem.
dla mniejszego zakresu wystarczy mi atrybut wyjścia do przekażnika impulsujący 1s/1s obok np. odwrócona logika czy pull-up wewnętrzny.
Wtedy np. mogę podłączyć buzzer, czy diodę LED, lub właśnie przekaźnik.
dla mniejszego zakresu wystarczy mi atrybut wyjścia do przekażnika impulsujący 1s/1s obok np. odwrócona logika czy pull-up wewnętrzny.
Wtedy np. mogę podłączyć buzzer, czy diodę LED, lub właśnie przekaźnik.
-
To ogólnie możesz użyć klasy StatusLed i na niej wywołaniem jednej metody ustawić dowolne cykliczne miganie- podaje się jak długo ma być włączony i jak długo wyłączony
-
Przyglądam się temu właśnie. Jak się nie ma co się chce to się lubi to co się uda zrobić.
-