W rozwiązaniach satelowo/alarmowych, wyjście można ustawić w dowolnej logice w wersji impulsującej. Czasami było to ciekawe rozwiązanie z punktu widzenia innego alarmowania, czy sterowania testowego obwodów.
Wg mnie w rozwiązaniach prostych ESP takich jak NodeMCU czy D1 mini czasami w projektach suplowych zostaje jakiś wolny GPIO, który dawałby szanse sygnalizacji (nie każdy moduł ma wyświetlacz) - przykłady:
1. sytuacji błędnej (0,25s/0,25s)
2. życia modułu - normalnej pracy albo poprzez LED (0,5s/0,5s czy 0,5 /5s) albo poprzez podłączony Buzzer (0,3s/30s np. w garażu sterownik bram)
3. wymagania interakcji z użytkownikiem (1s/3s).
Ja w swoich suplowych rozwiązaniach wklejam czasami taką procedurę, ale brakuje mi w Generic Gui na gotowo.
Dzieki za rozwazenie
wyjście impulsujące
-
Dioda statusowa działa na podobnej zasadzie
-
dzieki. jak ustawić tryb migania w zależności od warunku?
-
Aktualnie nie da się. Dioda miga zależnie od stanu urządzenia.
Jeśli chcesz coś innego to bez programowania dedykowanego softu się nie obejdzie
-
To może kolega @krycha da się namówić na funkcjonalność w Generic.
-
Myślę, że na razie popyt mały na tego typu funkcjęFryga wrote: Wed Aug 14, 2024 9:20 am To może kolega @krycha da się namówić na funkcjonalność w Generic.

Dodatkowo nie napisałeś jakiego rodzaju "warunki" Cię interesują. Bo jeśli to ma być coś konfigurowalnego, to powinieneś dokładnie określić co byś tam chciał mieć.
-
jasne jasne. rozumiem.
dla mniejszego zakresu wystarczy mi atrybut wyjścia do przekażnika impulsujący 1s/1s obok np. odwrócona logika czy pull-up wewnętrzny.
Wtedy np. mogę podłączyć buzzer, czy diodę LED, lub właśnie przekaźnik.
dla mniejszego zakresu wystarczy mi atrybut wyjścia do przekażnika impulsujący 1s/1s obok np. odwrócona logika czy pull-up wewnętrzny.
Wtedy np. mogę podłączyć buzzer, czy diodę LED, lub właśnie przekaźnik.
-
To ogólnie możesz użyć klasy StatusLed i na niej wywołaniem jednej metody ustawić dowolne cykliczne miganie- podaje się jak długo ma być włączony i jak długo wyłączony
-
Przyglądam się temu właśnie. Jak się nie ma co się chce to się lubi to co się uda zrobić.