Zaproszenie do testów Auraton/Supla

[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

Cześć forumowicze

Chcielibyśmy zaprosić wszystkich chętnych do przetestowania urządzeń Auraton Smart przeznaczonych do współpracy z Suplą.
Zapraszamy do wypełnienia formularza:
https://forms.gle/uefK4tFNt7x8Loiv8

Za wsparcie techniczne na forum ze strony Auratona, będą odpowiadali koledzy Marek Jaśniak i Waldek Rogalski. Tak więc jeśli będą jakieś pytania techniczne z Waszej strony dotyczące urządzeń Auraton - pytajcie nas śmiało.
avatr

Super. Na pewno się zgłoszę.
Jak to jest z głowicami elektronicznymi? Mają one wbudowany w siebie termometr i na jego podstawie sterują ciepłem? Jakoś biorą pod uwagę to, że mierzą temperaturę zaraz przy grzejniku?
Działają one w trybie 0-1 czy płynnie przymykają?
Bezprzewodowy wewnętrzny czujnik temperatury można połączyć z głowicą i wtedy odczyty są brane z niego?

Mając piec gazowy na ogrzewanie i ciepłą wodę bez żadnego innego dodatkowego sterowania temperaturą co potrzebuję? Sterownik urządzenia grzewczego i termostat bezprzewodowy lub głowice na grzejniki?
[email protected]

Głowice mają wbudowany czujnik temperatury i można nimi sterować według tego czujnika. Jednak wskazane jest, aby pomiar był brany z regulatora temperatury lub termometru i według sztuki tak to właśnie powinno wyglądać.
Głowice działają płynnie według trybu PWM.

Docelowo, żeby wysterować temperaturę w każdym pomieszczeniu osobno będziesz potrzebował: głowice, regulatory temperatury lub termometry, sterownik urządzenia grzewczego no i bramkę. W.R.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Mam pytanko, czy już zainstalowanym termometrem w systemie Supla będzie można sterować taka głowicą poprzez bramkę wifi?
[email protected]

Auraton gwarantuje prawidłową pracę urządzeń współpracujących między sobą z rodziny Auraton Smart. Będziemy dążyć do tego aby również elementy innych producentów mogły współpracować z urządzeniami Auraton np. z innym termometrem ale na początek trudno jednoznacznie odpowiedzieć na zadane pytanie. M.J.
Gang

Widziałem że też jest termometr zewnętrzny. Czy głowice można połączyć też z takim termometrem aby ustawiać krzywą grzewczą? Ewentualnie czy listwa może być z tym czujnikiem polaczona i wg tego inna temperatura jest puszczana w wymienniki
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Gang wrote: Fri Aug 23, 2024 7:48 pm Widziałem że też jest termometr zewnętrzny. Czy głowice można połączyć też z takim termometrem aby ustawiać krzywą grzewczą? Ewentualnie czy listwa może być z tym czujnikiem polaczona i wg tego inna temperatura jest puszczana w wymienniki
Termometr Auraton można ustawić jako źródło informacji o temperaturze dla głowic i dla listwy.
W głowicach nie ma opcji ustawienia krzywej grzewczej. Konfiguruje się tylko termometr i ustawia zadaną temperaturę.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Chciałem dopytać bramka Supli komunikuje się bezpośrednio x głowicami ?
Czy można odczytać temperaturę z wbudowanego czujnika w głowicy i czy ona jest wyświetlana w aplikacji ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

LukiSpajder wrote: Sat Aug 24, 2024 3:58 am Chciałem dopytać bramka Supli komunikuje się bezpośrednio x głowicami ?
Czy można odczytać temperaturę z wbudowanego czujnika w głowicy i czy ona jest wyświetlana w aplikacji ?
Można odczytać i jest widoczna. Natomiast gdy używany zewnętrznego termometru z głowicą, to ten pomiar nie jest dostępny
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Gang

Dzięki klew.
Krzywa grzewcza to taki mój pomysł może na przyszłość.

Co do listw do sterowania podłogówka to taki lekki offtopic. Mi kilka lat temu hydraulik założył osobne sterowniki na zaworach, obwód się otwiera lub zamyka z termostatu i działa tak samo a kosztowało dużo taniej. Ale może nie wiem czegoś, jaka jest przewaga listwy nad osobnymi siłownikami?
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:

Return to “Nowości”