Do listwy do jednej sekcji można podłączyć nawet do 4 siłowników i mogą one być sterowane jednym termostatem.Gang wrote: Sat Aug 24, 2024 5:21 am Dzięki klew.
Krzywa grzewcza to taki mój pomysł może na przyszłość.
Co do listw do sterowania podłogówka to taki lekki offtopic. Mi kilka lat temu hydraulik założył osobne sterowniki na zaworach, obwód się otwiera lub zamyka z termostatu i działa tak samo a kosztowało dużo taniej. Ale może nie wiem czegoś, jaka jest przewaga listwy nad osobnymi siłownikami?
Zaproszenie do testów Auraton/Supla
-
woytas1
-
[email protected]
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 18 times
Listwa do ogrzewania podłogowego Auraton posiada kilka dodatkowych funkcji. Oprócz sterowania siłownikami (do 6 na sekcje) może również sterować pompą C.O. (napięciowe) oraz urządzeniem grzewczym (beznapięciowe). Sterowanie pompą oraz piecem następuje po ok 3 minutach od uruchomienia dowolnej sekcji (czas potrzebny na pełne otwarcie siłownika). Listwa posiada również układ ochrony przed termicznym uszkodzeniem podłogi (dodatkowy czujnik przewodowy-edycja temperatury od 40 do 70°C). Wyjście pompy C.O. oraz pieca może być dodatkowo sterowane z innego urządzenia np w przypadku ogrzewania mieszanego (z głowicy grzejnikowej), w tym przypadku oczywiście brak opóźnienia. M.J.
-
Gang
@wojtas1 ja mam 3 siłowniki. One muszą mieć cały czas napięcie żeby być otwarte. To nie jest nic sygnałowego .
@serwis
Dziękuję, ok to coś daje. Ale to zależy od pieca jaki się ma. Niektórzy niestety pchają listwy a używają ich tylko jako siłowników.
@serwis
Dziękuję, ok to coś daje. Ale to zależy od pieca jaki się ma. Niektórzy niestety pchają listwy a używają ich tylko jako siłowników.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
QLQ
Hej chłopaki. A możecie wrzucić jakieś przykladowe screeny z apki z tymi urządzeniami?
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Termostaty, przekaźniki, termometry są takie same jak te dotychczasowe w Supli.QLQ wrote: Sat Aug 24, 2024 6:24 pm Hej chłopaki. A możecie wrzucić jakieś przykladowe screeny z apki z tymi urządzeniami?
Natomiast dojdzie kilka nowych opcji przy termostatach
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Pytanie odnoście głowicy :
- co się stanie w sytuacji gdy ustawimy temperaturę zadaną 23 stopnie i wyłączymy bramkę , czy głowica będzie pamiętała nastawy czy użyję fabrycznego nastawu temperatury 21 stopni ?
Czy po wypełnieni formularza zgłoszeniowego powinien przyjść jakaś wiadomość na pocztę że został prawidłowo złożony ?
- co się stanie w sytuacji gdy ustawimy temperaturę zadaną 23 stopnie i wyłączymy bramkę , czy głowica będzie pamiętała nastawy czy użyję fabrycznego nastawu temperatury 21 stopni ?
Czy po wypełnieni formularza zgłoszeniowego powinien przyjść jakaś wiadomość na pocztę że został prawidłowo złożony ?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Wydaje mi się, głowica będzie pamiętać nastawy. Problem może być z zewnętrznym termometrem ale w takim przypadku pewnie użyje wewnętrznego. Myślę, że @[email protected] się tutaj lepiej wypowie.LukiSpajder wrote: Sun Aug 25, 2024 4:03 am - co się stanie w sytuacji gdy ustawimy temperaturę zadaną 23 stopnie i wyłączymy bramkę
Nie przychodzi potwierdzenie.LukiSpajder wrote: Sun Aug 25, 2024 4:03 am Czy po wypełnieni formularza zgłoszeniowego powinien przyjść jakaś wiadomość na pocztę że został prawidłowo złożony ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Urządzenia Auraton mogą się komunikować ze sobą, gdy nie mają dostępu do bramki. Z reguły trzeba je ze sobą sparować, zanim sparuje się je z bramką.
Dokładne zachowanie i możliwości takiej pracy są opisane w instrukcji każdego urządzenia.
Natomiast nastawa głowicy będzie zapamiętana (nie wróci domyślna). Głowica też po jakimś czasie gdy nie dostanie odczytu temperatury z zewnątrz, to wraca do pracy na podstawie wbudowanego termometru.
Ogólnie wszystkie funkcje "między urządzeniami" są realizowane przez bramkę. Podobnie harmonogram tygodniowy jest też realizowany przez bramkę.
Dokładne zachowanie i możliwości takiej pracy są opisane w instrukcji każdego urządzenia.
Natomiast nastawa głowicy będzie zapamiętana (nie wróci domyślna). Głowica też po jakimś czasie gdy nie dostanie odczytu temperatury z zewnątrz, to wraca do pracy na podstawie wbudowanego termometru.
Ogólnie wszystkie funkcje "między urządzeniami" są realizowane przez bramkę. Podobnie harmonogram tygodniowy jest też realizowany przez bramkę.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Właśnie studiowałem szczegółową instrukcję i nie było odpowiedzi na to pytanie - ale też tak myślałem że zapamięta ostatnią zadaną temperaturę . Z instrukcji sterownika wynika że można połączyć bezpośrednio z głowicą drogą radiową . Ale przy bramce wszystkie urządzenie peryferyjne pewnie będą się łączyć z bramką a ona będzie zarządzać urządzenie wykonawczym -
Chyba się nie mylę ?
Chyba się nie mylę ?
-
[email protected]
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 18 times
Głowica zapamięta ostatnią wartość temperatury jaką otrzymała z bramki. Jeśli głowica była sparowana bezpośrednio z termostatem to po utracie łączności radiowej z bramką zostanie uruchomione połączenie zapasowe, bezpośrednie. W takiej sytuacji pomiar temperatury oraz nastawa będzie pobierana bezpośrednio z termostatu na którym będzie można dokonywać ręcznych zmian. Podobnie wygląda sytuacja połączenia termostatu z listwą ogrzewania podłogowego. Również czujkę zalania należy połączyć bezpośrednio z zaworem wody aby w przypadku awarii bramki system zadziałał prawidłowo. Można również termostat połączyć bezpośrednio ze sterownikiem urządzenia grzewczego.