SBW-02 wyłącza się/nie można zrobić aktualizacji

gadek80

Witam,
Użytkowany jakieś 4 lata Zamel SBW-02 już praktycznie raz tygodniowo się wyłącza. Gaśnie na nim dioda i trzeba go odłączyć od zasilania, żeby ponownie zadziałał. Działa kilka dni i znowu za jakiś czas się wyłączy.
Zasugerowano mi aktualizację lecz kiedy przycisnę przycisk na 5 sek i dioda zacznie migać i w momencie kiedy laptop go znajdzie i kliknę "połącz" moduł się wyłącza i znowu muszę od odłączyć od zasilania.
Czy to znaczy, że muszę kupić już nowy moduł?

Dziękuję
pzygmunt

Opisany objaw jest charakterystyczny dla zbyt małego prądu na zasilaniu. Spróbuj podłączyć SBW pod osobny zasilacz i wtedy sprawdź czy można się z nim połączyć w trybie konfiguracji. Dla bezpieczeństwa odłącz to co masz podłączone pod IN1/2 na czas testu.
gadek80

Być może tak jest, bo moduł jest spięty z zasilaczem od domofonu, lecz przez cztery lata nie miałem takiego problemu tylko ostatnio zaczął się on pojawiać.
Mirosław F.

gadek80 wrote: Sun Jul 28, 2024 9:38 pm Być może tak jest, bo moduł jest spięty z zasilaczem od domofonu, lecz przez cztery lata nie miałem takiego problemu tylko ostatnio zaczął się on pojawiać.
Być może po czterech latach kondensatory w zasilaczu już są zużyte i spadła wartość napięcia.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
gadek80

Założyłem oddzielny zasilacz do Zamela i już ponad tydzień działa super, więc to faktycznie zasilacz.
Dziękuję

Return to “ZAMEL SBW-02”