Cześć,
Kupilem Sonoff dual r3 lite z wgraną juz Suplą, podłączyłem, wszystko działa, oprócz tego, że wskazania położenia rolety w aplikacji są odwrotne. To znaczy jeśli fizycznie roleta jest zamknięta na 0% (jest całkowicie otwarta) to w aplikacji pokazuje się jako zamknięta na 100%. Chce otworzyć przyciskiem w aplikacji to przycisk działa odwrotnie (roleta się zamyka) itp.
Chciałem użyć w konfiguracji modułu opcji „odwrócona logika”, ale nie działa (nie wiem czy ta funkcja służy do tego). Nie chce zamieniać kabli od sterowania roleta bo wtedy przyciski fizyczne na ścianie będą działać odwrotnie.
Jest jakiś sposób, żeby odwrócić działanie urządzenia w aplikacji ?
Sonoff dual r3 lite - rolety odwrócone wskazania
-
misiekyogi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Po prostu źle podłączyłeś, odwrotnie.misiekyogi wrote: Sun Aug 25, 2024 10:18 am Cześć,
Kupilem Sonoff dual r3 lite z wgraną juz Suplą, podłączyłem, wszystko działa, oprócz tego, że wskazania położenia rolety w aplikacji są odwrotne. To znaczy jeśli fizycznie roleta jest zamknięta na 0% (jest całkowicie otwarta) to w aplikacji pokazuje się jako zamknięta na 100%. Chce otworzyć przyciskiem w aplikacji to przycisk działa odwrotnie (roleta się zamyka) itp.
Chciałem użyć w konfiguracji modułu opcji „odwrócona logika”, ale nie działa (nie wiem czy ta funkcja służy do tego). Nie chce zamieniać kabli od sterowania roleta bo wtedy przyciski fizyczne na ścianie będą działać odwrotnie.
1. Możesz zmienić przy module kabelki od rolety i od przycisków.
2. W konfiguracji modulu możesz zamienić ustawienia przekaznikow I przyciskow między sobą na krzyż
YoMan
-
misiekyogi
YoMan wrote: Sun Aug 25, 2024 10:42 amPo prostu źle podłączyłeś, odwrotnie.misiekyogi wrote: Sun Aug 25, 2024 10:18 am Cześć,
1. Możesz zmienić przy module kabelki od rolety i od przycisków.
2. W konfiguracji modulu możesz zamienić ustawienia przekaznikow I przyciskow między sobą na krzyż
Zrobiłem tak jak opisałeś w pkt.2. Po restarcie silnik buczy, wyłączyłem, bezpiecznik.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Zostawiłeś odwrócona logikę? Albo coś innego pomieszałeś. Nie powinien buczeć bo powinien mieć krańcówki.misiekyogi wrote: Sun Aug 25, 2024 2:25 pm
Zrobiłem tak jak opisałeś w pkt.2. Po restarcie silnik buczy, wyłączyłem, bezpiecznik.![]()
Chyba bym zalecał zresetować do fabrycznego i podłączyć jeszcze raz, tym razem poprawnie albo jeszcze raz konfiguracja ale po trochu: najpierw przekaźniki I sprawdzić działanie dopiero potem przyciski
YoMan