Dodanie czujnika gestów APDS-9960

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
dgproject

Witam,
W kilku projektach arduino korzystam z czujników gestów takich jak APDS-9960.

Image

Aktualnie używam w supla jednego z tych czujników jednakże poprzez program w innym mikrokontrolerze co jest może i funkcjonalne, lecz wymaga użycia dodatkowych elementów.
Próbowałem uruchomić ten sensor bezpośrednio w Supla, lecz jakoś mi nie wychodzi ;)
Czy istniałaby opcja dodania w niedalekiej przyszłości takiej funkcjonalności z poziomu GUI GENERIC?

Pozdrawiam :mrgreen:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

dgproject wrote: Wed Aug 28, 2024 5:47 pm Witam,
W kilku projektach arduino korzystam z czujników gestów takich jak APDS-9960.

Image

Aktualnie używam w supla jednego z tych czujników jednakże poprzez program w innym mikrokontrolerze co jest może i funkcjonalne, lecz wymaga użycia dodatkowych elementów.
Próbowałem uruchomić ten sensor bezpośrednio w Supla, lecz jakoś mi nie wychodzi ;)
Czy istniałaby opcja dodania w niedalekiej przyszłości takiej funkcjonalności z poziomu GUI GENERIC?

Pozdrawiam :mrgreen:
A co byś chciał uzyskać z tego czujnika w Supli ? Bo dodać to dużo powiedziane
dgproject

Obecnie tym czujnikiem pod Suplą steruję w mojej pracowni:
-roletami (gesty góra i dół)
-Wentylacją (zbliżenie i oddalenie)
-Oświetleniem (prawo i lewo)

Sprawuje się to dosyć ciekawie, niestety pomiędzy arduino NANO a ESP wymagany był jeszcze Level Shifter, no i szkoda mi oczywiście zajmowanej przestrzeni, jaką te płytki zajmują. Aż szkoda drukować obudowy dla takiej pajęczyny.

Mam zamiar przenieść i rozbudować to rozwiązanie na ESP32 WROOM dodając kilka opcji monitorowania z czujnikami analogowymi Flying Fisch, do kontroli jakości powietrza itp. które mi zalegają (Pomieszczenie z drukarkami 3D, HotPlate, Lutownice i wypalarka laserowa)
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

dgproject wrote: Thu Aug 29, 2024 10:51 am Obecnie tym czujnikiem pod Suplą steruję w mojej pracowni:
-roletami (gesty góra i dół)
-Wentylacją (zbliżenie i oddalenie)
-Oświetleniem (prawo i lewo)

Sprawuje się to dosyć ciekawie, niestety pomiędzy arduino NANO a ESP wymagany był jeszcze Level Shifter, no i szkoda mi oczywiście zajmowanej przestrzeni, jaką te płytki zajmują. Aż szkoda drukować obudowy dla takiej pajęczyny.

Mam zamiar przenieść i rozbudować to rozwiązanie na ESP32 WROOM dodając kilka opcji monitorowania z czujnikami analogowymi Flying Fisch, do kontroli jakości powietrza itp. które mi zalegają (Pomieszczenie z drukarkami 3D, HotPlate, Lutownice i wypalarka laserowa)
no to pośrednio odpowiada na moje pytanie, bo chyba te gesty muszą być jakoś zaprogramowane, nie umiem sobie wyobrazić jak by to miało działać w GG , jaka jest Twoja wizja? Co się powinno zadziać jak wykryjemy gest "w górę" ? Obawiam się, że po stronie GG ogarnięcie tego nie będzie wystarczające

generalnie jak umiesz programować to możesz sobie to dodać samemu budując GG samodzielnie
dgproject

Właśnie nad tym pracuję.
W Arduino gotowe biblioteki są dostępne.
Czujnik gestów zwraca po prostu informację o kierunku detekcji takich jak "GESTURE_DOWN"...
Zatrzymałem się obecnie na przerwaniach.
Może po weekendzie to rozkminię ;)
Zibi

Nie wiem po co grzebać w GG.
Jeśli chcesz ten czujnik pożenić z Supla to wystarczy do przykładu z biblioteki z Supla Device dodać kawałek kodu i masz to czego chcesz.
Wystarczy pod dany gest podłożyć flagi i potem te flagi wyzwalają to co chcesz w Supli.
Nie wiem co dokładnie chcesz zrobić w połączeniu z Supla?
Jeśli np chciałbyś sterować danym urządzeniem w Supli machając ręką w określonym kierunku.
Wystarczy np dodać sobie przekaźniki wirtualne, które w kodzie będą się włączały po wykonaniu gestu, a potem na te przekaźniki stworzyć reakcje w Cloud lub wykonać to przez linki możliwości są różne.

Return to “Pomysły i koncepcje”