Zamel SBW-03 ?

edm
Been thanked: 2 times

lesny8 wrote: Sun Sep 01, 2024 9:37 am Pytanie jaki masz tam soft? Bo te fałszywki, to może być wina softu. Kolega ma ustawione powiadomienia dla tych 2 bram, na których ma ten sterownik i fałszywych powiadomień nie ma, nic bynajmniej nie mówił.
Ja wrzucałem tam GG i jak dobrze pamiętam konfigurowałem odpowiednio wejścia. Dodatkowo, po stronie Cloud'a odwracałem logikę chyba jednego czujnika.
Ja mam soft jaki otrzymałem z tym sterownikiem MK GATE-02 1.1 WerOpr 2.7.16.2 to nie jest GG.
W GG co mam zaznaczyć do generowania softu ?
1. Płytka i procesor chyba zostawić domyślne
2. Przekaźniki też mam zaznaczyć. Pytam bo ten sterownik typowych przekaźników nie ma.
3. Przyciski ?
4. Krańcówki
5. DS18B20

Proszę w wolnej chwili pomóż to ogarnąć. Ewentualnie kolega może wejść na stronę IP tego sterownika i w GG jest tam opcja Zapisz konfigurację.
Nie korzystałem nigdy ale chyba do tego to służy żeby wybrać te same ustawienia. Wygenerowany config można edytować u usunąć dane wrażliwe, hasła itd, tak myślę.
Lub zwykłe screeny z tym co ma dostępne już w GG po zainstalowaniu.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Cześć, w sterownikach od kolegi @mmof pojawi się niebawem nowe oprogramowanie, będzie można je wgrać zarówno poprzez kabel, lub przez opcje Update. Pierwszy Look na wygląd okna z ustawieniami:
Screenshot_2024-09-01-11-40-00-661_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2024-09-01-11-41-46-945_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2024-09-01-11-51-05-782_com.android.chrome.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
edm

@veeroos super :D, czekamy.
Jak uda się wykorzystać oryginalne krańcówki napędu FAAC 740, to będzie sztos.
veeroos

edm wrote: Sun Sep 01, 2024 11:06 am @veeroos super :D, czekamy.
Jak uda się wykorzystać oryginalne krańcówki napędu FAAC 740, to będzie sztos.
Tam jest z tego co kojarzę wyjście napięciowe na krańcówkach, wcześniejsze wersje oprogramowania miały programowy pullup, dlatego też mogło to nie chodzić prawidłowo, teraz przy wyborze typu krańcówki, jest albo włączany, albo wyłączany ten pullup, dodatkowo też wyświetlanie stanu wyłączników krańcowych też jest dostosowywane do załączonej opcji, jakbyś chciał potestować ten soft to mogę Ci go wysłać

Edit. Firmware do bramy jest na moim GH,.a adres jest w "stopce"
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

edm

@veeroos. Chętnie potestuję lecz nie wcześniej jak środa, czwartek.
Wczoraj spędziłem nad bramą i sterownikiem pół dnia, szkoda że się wcześniej nie zgadaliśmy.

@mmof proponuję żebyś założył nowy temat związany z Twoim sterownikiem bram, napędów. W którym będą się przewijać tematy stricte z związane z Twoim sterownikiem. Łatwiej będzie później odleźć co potrzeba. Czy może info odnośnie aktualizacji softu itd.
Teraz jest miszmasz, który jak zapoczątkowałem ;).
Jakbyś założył swój oddzielny temat to proszę wklej tu linka.
veeroos

edm wrote: Sun Sep 01, 2024 12:28 pm ...
Na spokojnie sobie zobacz, ja niestety nie mam automatycznych bram czy drzwi, furtek itp. dlatego nie mogę tego przetestować, ale soft wgrany do tego sterownika zachowuje się poprawnie, oba czujniki temperatury chodzą, krańcówki też zachowują się tak jak powinny, jednakże jakąkolwiek zmiana w webserwerze polegająca na zmianie w ilości kanałów, czyli włączenie czujników/krańcówek będzie powodowała to że będziemy mieli konflikt kanałów, trzeba będzie wtedy usunąć urządzenie z Clouda, ale nie trzeba go ponownie dodawać, jak będzie załączone w Cloudzie dodawanie urządzeń to moduł sam się doda z nowymi ustawieniami. Zmiana typu krańcówki z wyzwalanej niskim sygnałem na wysoki i na odwrót nie będzie powodowała konfliktu kanału, no przynajmniej nie powinna 😉

edm

Soft z github wgrałem do sterownika, testowo na biurku.
W moim przypadku napęd FAAC 740, co powinienem wybrać odnośnie krańcówek. Sterowanie stanem wysokim czy niskim.
Czy dobrze rozumiem, sterowanie stanem wysokim oraz niskim to jest to samo co w cloud.supla.org opcja odwrócona logika?
DS18B20 który otrzymałem od kolegi wydaje się działać. Późnym wieczorem sprawdzę jeszcze inne moje DS-y z którymi miałem problem na poprzedniej wersji softu.

Do czego w praktyce może służyć ADC.
veeroos

W przypadku Twojej bramy to wydaje mi się, że sterowanie stanem wysokim powinieneś ustawić, tak jest to samo co logika odwrócona. Co do ADC to w teorii miał być do pomiaru napięcia zasilania, ale o co autorowi chodziło dokładnie to powinieneś odpytać, ja tam wyświetlam surową wartość odczytaną z pinu analogowego, w kanale pomiarowym ogólnego przeznaczenia, domyślnie wyłączyłem to wejście i niestety jest to wejście 0-10v . Ja nie jestem konstruktorem tego sterownika, tylko według wytycznych napisałem soft. Co do czujników to sprawdziłem u siebie parę sztuk i chodziło, nie wiem dlaczego Tobie nie chciało chodzić, na płytce jest rezystor przy miejscu gdzie podłączasz czujnik, nie trzeba dodatkowego stosować...

edm

veeroos wrote: Sun Sep 01, 2024 3:30 pm ...Co do czujników to sprawdziłem u siebie parę sztuk i chodziło, nie wiem dlaczego Tobie nie chciało chodzić, na płytce jest rezystor przy miejscu gdzie podłączasz czujnik, nie trzeba dodatkowego stosować...
Pisząc to masz na myśli czujniki temperatury DS?.
@mmof pisał mi że trzeba stosować rezystor.
veeroos

Nie nie trzeba stosować, na PCB jest rezystor 4,7k,.on się w sumie też ode mnie o tym dowiedział, bo on też nie projektował ukladu

Return to “Ogólna dyskusja”