Hej, mam 2 pytania - mam na jednym esp32 prawie cale sterowanie domu: ogrzewanie w tym 3 termostaty, światło, czujniki temperatur itp. Potrzebuje dołożyć 1 termostat do klimy. Chce zamienić przekaźnik, ktory do tej pory nie pełnił istotnej funkcji na termostat w GG. Czy jeśli zmienię funkcje z przekaźnika na termostat to w supla cloud wszystko mi się rozsypie i od nowa trzeba będzie ustawiać warunki, sceny itp czy po prostu zmieni się tylko funkcja jednego przekaźnika?
Drugie pytanie: Czy da sie tak zrobić zeby termostat ktory w salonie steruje grzejnikiem, na okres letni sterował klimą i zamiast 2 termostatów miec 1? Musiałby w lato sterować jednym przekaźnikiem a w zimę drugim - jest to wykonalne na jednym termostacie?
Dodanie termostatu
-
1. Tak, będzie konflikt kanałów
2. Jeszcze nie ma takiej opcji, jest w trakcie prac
Btw: jeden esp na cały dom? Długa droga przed tobą
EDIT: co do pierwszego nie jestem pewien - sprawdź
2. Jeszcze nie ma takiej opcji, jest w trakcie prac
Btw: jeden esp na cały dom? Długa droga przed tobą
EDIT: co do pierwszego nie jestem pewien - sprawdź
YoMan
-
Z tym sprawdzeniem wolałbym nie strzelić sobie w kolano. Jeśli zmienię przekaźnik na termostat w gg i powiedzmy że będzie problem, to po powrocie do poprzedniej opcji w gg powinno wszystko wrócić do stanu z przed zmiany?
-
Zapisz konfigurację i potem ewentualnie przywroć bez generowania nowego GUID .... chociaż zwykła zmiana i potem powrót nie powinna sprawić problemów.
YoMan
-
Konflikt kanałów będzie na pewno. Relay i Termostat to dwa inne typy kanałów. Jak znikie Relay, to będzie konflikt. Jak Termostat pojawi się z numerem kanału "gdzieś w środku", to też będzie konflikt kanałów.
Wg mnie opcja 1 raczej nie zadziała.
Opcję 2 można zrealizować w taki sposób, że co pół roku zmieniasz w konfiguracji GPIO sterujące wyjściem tego termostatu.
Wg mnie opcja 1 raczej nie zadziała.
Opcję 2 można zrealizować w taki sposób, że co pół roku zmieniasz w konfiguracji GPIO sterujące wyjściem tego termostatu.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820