Witam,
w nowym domu jestem na etapie projektowania instalacji elektrycznej.
Do sterowania 13 roletami chciałbym skorzystać z tytułowych sterowników.
Wiadomo SRW-01 jest produktem dopuszkowym, SRW-02m montuje się w rozdzielnicy.
Sposoby połączenia też się różnią.
Czy jest jakiś racjonalny powód, żeby wydawać więcej pieniędzy na zakup dodatkowych metrów przewodu dla połączenia SRW-02m w rozdzielnicy, skoro oba rozwiązania funkcjonalnie chyba są takie same?
SRW-01 czy SRW-02m
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Różnice są niewielkie. Moduły mają przekaźniki, które cykają. Jak masz je w rozdzielni, to ich nie usłyszysz w sypialni;)
Dodatkowo niedawno wyszedł MEW-02 ETH z portem Ethernet. Istnieje więc szansa, że powstaną też warianty innych urządzeń do rozdzielni z Ethernetem.
Ja osobiście lubię też mieć wszystkie sterowniki w jednym miejscu, a nie we wszystkich puszkach.
Natomiast ilość kabli jest ogromna...
I pamiętaj że przyciski do Srw są realizowane na 230 V, więc nie podłącza się ich na skrętce, tylko na zwykłych przewodach do 230 V
Dodatkowo niedawno wyszedł MEW-02 ETH z portem Ethernet. Istnieje więc szansa, że powstaną też warianty innych urządzeń do rozdzielni z Ethernetem.
Ja osobiście lubię też mieć wszystkie sterowniki w jednym miejscu, a nie we wszystkich puszkach.
Natomiast ilość kabli jest ogromna...
I pamiętaj że przyciski do Srw są realizowane na 230 V, więc nie podłącza się ich na skrętce, tylko na zwykłych przewodach do 230 V
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
robski
"...przyciski do Srw są realizowane na 230 V, więc nie podłącza się ich na skrętce, tylko na zwykłych przewodach do 230 V"
Wydawało mi się to oczywiste, chyba że są jakieś przyciski które podłączą się po skrętce?
To cykanie przekaźników np. w sypialni odbywa się tylko w momencie ich uruchamiania, czyli jak uruchamiam podnoszenie/opuszczanie rolety w sypialni?
Wydawało mi się to oczywiste, chyba że są jakieś przyciski które podłączą się po skrętce?
To cykanie przekaźników np. w sypialni odbywa się tylko w momencie ich uruchamiania, czyli jak uruchamiam podnoszenie/opuszczanie rolety w sypialni?
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Przekaźniki słychać tylko podczas podnoszenia / opuszczania
Ja też jestem zwolennikiem wszystkiego w jednym miejscu - ewentualna modernizacja/przeróbka zawsze łatwiejsza i większe pole manewru
Ja też jestem zwolennikiem wszystkiego w jednym miejscu - ewentualna modernizacja/przeróbka zawsze łatwiejsza i większe pole manewru
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Dość popularne było puszczanie wszędzie skrętki do przycisków i robienie przycisków na niskim napięciu.robski wrote: Fri Sep 06, 2024 7:26 am "...przyciski do Srw są realizowane na 230 V, więc nie podłącza się ich na skrętce, tylko na zwykłych przewodach do 230 V"
Także wolę napisać o rodzaju przewodów, aby zawszczasu było to jasne
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
robski
Na skrętce i niskim napięciu to już chyba inne przyciski muszą być niż do 230 i nie wiem czy w Supla tak się da.