SuplaDevice wersja 24.09

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wczoraj ukazała się SuplaDevice w wersji 24.09 (także dla Arudino IDE).

Ważniejsze zmiany:
- dodanie wsparcia dla zdalnego restartowania urządzenia z poziomu Clouda (dla urządzeń wspierających tą funkcję, pojawi się przycisk) - funkcja włącza się automatycznie na nowej wersji biblioteki, więc nic w kodzie nie trzeba zmieniać
- kanały "Relay" - dodano odczyt i ustawianie konfiguracji. Można teraz podać domyślny licznik energii dla przekaźnika, który przy rejestracji urządzenia zostanie skonfiguorwany razem z przekaźnikiem (np. dla gniazdek z pomiarem energii) (metoda setDefaultRelatedMeterChannelNo(int channelNo) )
- GroupButtonControlRgbw: dodano setButtonControlType(rgbwIndex, type) w celu ustawienia domyślnego trybu bez używania Config'a
- kilka poprawek w klasie HVAC związanych z inicjalizacja i ustawianiem parametrów, oraz mała redukcja zużycia pamięci
- dużo poprawek dotyczących logowania
- Storage: dodano opcję enableChannelNumbers(), dzięki której przy zapisie stanu jest dodawany najpierw numer kanału, którego dotyczy dany rekord. Dzięki temu Storage może działać poprawnie gdy kolejność tworzenia kanałów (Element) się zmienia w kodzie (pod warunkiem zachowania numeracji kanałów). Włączenie i wyłączenie tej opcji będzie skutkować czyszczeniem Storage, więc ona powinna być ustawiona na stałe na początku i potem niezmieniana w trakcie pracy urządzenia.

Pełen changelog:
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... 2024-09-05
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
kurus

Nowa wersja SD już w gg bo widać przycisk wczoraj, aktualizowałem @krycha88 szybko działa :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jak do tej pory Arduino IDE nie znajduje tej wersji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew

Robert Błaszczak wrote: Fri Sep 06, 2024 3:00 pm Jak do tej pory Arduino IDE nie znajduje tej wersji.
Chyba nie ustawiłem wersji dla Arduino
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Widzę znaczącą poprawę jeśli chodzi o pamięć w GG 😁
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

A to kiedyś będzie naprawione żeby pokazywało w PlatformIO bibliotekę Supla-devices a nie zamiast niej Supla-arduino?
.
Zrzut ekranu 2024-09-07 014548.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

zzrr wrote: Fri Sep 06, 2024 11:51 pm A to kiedyś będzie naprawione żeby pokazywało w PlatformIO bibliotekę Supla-devices a nie zamiast niej Supla-arduino?
.
Zrzut ekranu 2024-09-07 014548.jpg
Kiedyś ten temat już się przewijał. Jak będę pamiętał to sprawdzę skąd to Pio bierze.
Ale jeśli ktoś wie albo chciałby sprawdzić co i gdzie trzeba zrobić, to też śmiało
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

klew wrote: Sat Sep 07, 2024 7:48 am Kiedyś ten temat już się przewijał. Jak będę pamiętał to sprawdzę skąd to Pio bierze.
Ale jeśli ktoś wie albo chciałby sprawdzić co i gdzie trzeba zrobić, to też śmiało
@klew jeśli będziesz miał czas żeby ten temat podjąć a przychodzi Ci do głowy co z poziomu samego Pio można by wyciągnąć co mogło by się w temacie przydać to mów.
Może to coś pomoże. https://registry.platformio.org/
https://docs.platformio.org/en/latest/l ... index.html
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

klew wrote: Fri Sep 06, 2024 4:04 pm
Robert Błaszczak wrote: Fri Sep 06, 2024 3:00 pm Jak do tej pory Arduino IDE nie znajduje tej wersji.
Czy może już ustawiłeś? Bo w menadżerze bibliotek Arduino IDE w dalszym ciągu pokazuje dostępność ostatniej wersji 24.8.0
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew

Robert Błaszczak wrote: Sat Sep 07, 2024 11:45 am
klew wrote: Fri Sep 06, 2024 4:04 pm
Czy może już ustawiłeś? Bo w menadżerze bibliotek Arduino IDE w dalszym ciągu pokazuje dostępność ostatniej wersji 24.8.0
Przed chwilą wrzuciłem. W ciągu kilku godzin powinno się pojawić

Return to “supla-dev”