Interwał odświeżania KLOP/KPOP

iM@rek

Na stronie konfiguracji kanałów KLOP i KPOP jest opcja "Interwał odświeżania"

Mogę tam ustawić np. 1s.
Jest też opcja "Użyj domyślnej wartości z urządzenia" <- to chyba odczyta ustawienia modułu/ szkicu

1. Jakie ustawienie/ parametr w szkicu mam zmienić, żeby ustawić oczekiwaną częstotliwość aktualizacji danych?
2. No i jakie są ograniczenia w szkicu co do częstotliwości wysyłania danych do aplikacji?

Nie ma specjalnie sensu odświeżać danych w aplikacji co 1s, kiedy ze szkicu wysyłane będą co 5s ;-)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

iM@rek wrote: Thu Sep 12, 2024 7:52 am Na stronie konfiguracji kanałów KLOP i KPOP jest opcja "Interwał odświeżania"

Mogę tam ustawić np. 1s.
Jest też opcja "Użyj domyślnej wartości z urządzenia" <- to chyba odczyta ustawienia modułu/ szkicu

1. Jakie ustawienie/ parametr w szkicu mam zmienić, żeby ustawić oczekiwaną częstotliwość aktualizacji danych?
2. No i jakie są ograniczenia w szkicu co do częstotliwości wysyłania danych do aplikacji?

Nie ma specjalnie sensu odświeżać danych w aplikacji co 1s, kiedy ze szkicu wysyłane będą co 5s ;-)
"iterwał odświeżania" jest przekazywany do urządzenia i to urządzenie powinno dane co określony czas próbkować i wysyłać.
Apka nie ma tu żadnych ograniczeń - co dostanie z serwera, to wyświetli.

Domyślnie w sofcie jest 5s ustawione oraz waldacja, aby nie było mniej niż 200 ms.
Jeśli chciałbyś tam ustawić coś innego, to musiałbyś podziedziczyć po klasie KPOP/KLOP i nadpisać implementację metody setChannelRefreshIntervalMs (przed chwilą wrzuciłem poprawke, aby była ona wirtualna)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
iM@rek

Czyli, jeśli chcę odświeżania co 1s,
1. wystarczy w oknie wybrać 1000ms i
2. odznaczyć opcję "Użyj domyślnej wartości z urządzenia"

i to załatwi sprawę - moduł dostanie to info i będzie wysyłać dane co 1s?

I jeszcze:
czy to ustawienie na stronie kanału dotyczy częstotliwości odświeżania danego kanału, czy wszystkich kanałów urządzenia?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

iM@rek wrote: Thu Sep 12, 2024 9:05 am Czyli, jeśli chcę odświeżania co 1s,
1. wystarczy w oknie wybrać 1000ms i
2. odznaczyć opcję "Użyj domyślnej wartości z urządzenia"

i to załatwi sprawę - moduł dostanie to info i będzie wysyłać dane co 1s?

I jeszcze:
czy to ustawienie na stronie kanału dotyczy częstotliwości odświeżania danego kanału, czy wszystkich kanałów urządzenia?
Tak powinien. Czy tak robi - to zależy od użytej klasy i czy coś było w tym zakresie modyfikowane ;P. Domyślne z supla-device powinny to prawidłowo obsługiwać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
iM@rek

Dziękuję za info

Return to “supla-dev”