zachowanie aplikacji przy braku Internetu

PLF10T

Uruchomienie adroidowego klienta SUPLA w sytuacji, gdy nie ma dostępu do Internetu skutkuje zupełnym brakiem reakcji programu. Wygląd, jakby się zawiesił. W większości przypadków Android pokazuje komunikat "Aplikacja SUPLA nie odpowiada, czy ją zamknąć".

Na szczęście po jakimś czasie program zaczyna reagować pozwalając zweryfikować/zmodyfikować ustawienia dostępu do serwera, ale może można byłoby tak oprogramować proces próbowania nawiązania połączenia z serwerem SUPLA. żeby tego "martwego" efektu nie było? Wiele aplikacji mobilnych polega na tym, że żeby cokolwiek pokazać muszą się połączyć z jakąś usługą w Internecie, jakoś to pewnie więc można rozwiązać.
0xFF

Nie zauważyłem takiego zachowania. Zawsze daje się wejść w ustawienia.
PLF10T

Jeśli wyłączyć w urządzeniu mobilnym sieć (WiFi i transmisję pakietową, jeśli to telefon), to faktycznie od razu pojawia się panel ustawień. Ale jeśli urządzenie mobilne podłączy się do WiFi (np. domowego) w którym nie ma Internetu (sieć lokalna działa, ale Internet "nie dochodzi" z routera), to się wiesza. Taki sam efekt miałem na początku przygody z SUPLA, gdy w nazwie serwera SUPLA byłą literówka. Aplikacja nie komunikowała, że nie może się dostać do serwera, tylko zamierała.
0xFF

Wpisywałem zły adres serwera, wyłączałem internet w routerze - nie udało mi się uzyskać takiego efektu.
slawek

U mnie przy braku internetu po kilku sekundach od włączenia apki pojawia sie okienko "Ustawienia" - może to jeszcze kwestia wersji androida?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
0xFF

U mnie jest napis: "Łączenie" i nic się nie dzieje. Android 6.0.1.

Return to “Android”