Sonoff Dual R2 - on ESP8285 chip

wirowskm

Sugerując się informacjami z forum podlutowałem pod BUTTON1 4k7 Om do pinu VCC ale efekt był taki, że zwieranie BUTTON1 z GND nie skutkowało niczym. Nawet dioda się w tym momencie nie zapalała, nie mówiąc o przekaźnikach.
Pozdrawiam,
Marek
Mwisk
Been thanked: 2 times

Wgrałem soft i mam problem ze stabilnością, gdy podłącze do 230V. Wszystko działa(nawet czujnik dht22) ale zaraz sonoff wyłącza się albo resetuje. Wygrywałem kilka razy i nawet ściągnąłem dwa razy soft.
Last edited by Mwisk on Sat Feb 10, 2018 7:35 am, edited 1 time in total.
vojtek

Hey
Próbuję wgrać soft do Sonoffa Toch-a i wyskakuje mi błąd EFUSE ERROR
Co mogę robić nie tak ?
Zaprogramowałem już 6 szt wcześniej teraz przyszły mi kolejne 2.
Macie jakieś pomysły ?
elektryk nie saper myli się kilka razy :)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

vojtek wrote: Thu Feb 08, 2018 7:20 pm Hey
Próbuję wgrać soft do Sonoffa Toch-a i wyskakuje mi błąd EFUSE ERROR
Co mogę robić nie tak ?
Zaprogramowałem już 6 szt wcześniej teraz przyszły mi kolejne 2.
Macie jakieś pomysły ?
Jak uruchamiasz FLASH DOWNLOAD TOOL to musisz wybrać ESP8285, a Ty wybrałeś ESP8266
SUPLA.... Nareszcie w domu.
mareks6

Wgrałem do Sonoff'a Duala ten firmware i wszystko prawie działa. Prawie - dlatego, że Zwieranie pinu Button 0 do masy powoduje jego naprzemienne włączanie i wyłączanie, lecz zwieranie masy do Button 1 tego nie robi. Udało mi się jednak przez przypadek dostrzec, że jeśli zewrę na krótką chwilę piny Button 0 z Button 1 to następne zwarcie B1 do masy powoduje zmianę stanu przekaźnika na stan przeciwny. Każde następne zwarcie B1 do masy nic nie robi dopóki nie zewrę znów B1 z B0 - wtedy znów jeden raz mogę zmienić stan przekaźnika zwierając B1 do masy. Podkreślam jeszcze raz, że kanał z przycisku Button 0 działa całkiem normalnie. Z poziomu supli też oba kanały steruję normalnie.

Czyżby Button 1 na płytce nie miał pull up'u i zwierając na chwilę B0 z B1 pull up z B0 idzie również na B1?

W wolnej chwili prześledzę PCB, ale może już ktoś też tak miał, że jeden klawisz działał normalnie (Button 0) a drugi (Button 1) w taki, wyżej opisany sposób?
augusto

Dokładnie, przed chwilą to ogarnąłem - na BTN1 trzeba dać pull-up i mamy pełne sterowanie
Mam też dobrą informacje na jaką wiele osób czeka, Sonoff Dual R2 już u Mnie pracuje jako Roller Shutter na sofcie InCan Easy ;)
InCana wgrałem Nodemcu flasherem z ustawieniami:
Baudrate: 115200
Flash Size: 1MByte
Flash Speed: 40Mhz
SPI: DOUT
polaczenie TX>RX
Tryb Flash poprzez zwarcie BTN0 do masy
Ustawienia InCana:
Relaye - 5 i 12
Buttony: 0 i 9
BTN Config: 10, wg informacji znalezionych w sieci to jest właśnie przycisk z obudowy, niestety ponownie nie udało mi sie dostac do trybu konfiguracji ale moze za malo sie starałem bo generalnie wszystkie funkcje działają i nic nie musze zmieniać, jakby ktoś był w stanie potwierdzić wejsce w config to pewnie sie przyda, termometr zostawiłem na gpio2 i nie mam pojęcia czy działa :)
Espablo

Klikając na przycisk konfiguracji widać w terminalu odliczanie do 10. Po tym układ przechodzi w tryb konfiguracji.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Zybi

Na początku wątku wstawiłem nową wersję softu.

viewtopic.php?f=11&t=2940

Nie powinno być już problemów z prawidłowym działaniem przycisków Button0 i Button1 na header.
Przycisk na obudowie służy do wejścia w tryb konfiguracji - przytrzymać na minimum 5 sekund.

Sprawdzi ktoś czy działa, bo nie mam takiego modułu?
wirowskm

Wgrać się wgrało. Stykanie BOTTOM0 lub 1 podłączane do GND prawidłowo sygnalizowane jest w mobilnej apce ale nadal nie działają przekaźniki.
Pozdrawiam,
Marek
Zybi

A czy na pewno wgrywasz do modelu R2, bo może do starej wersji - to są dwie różne bajki.
W nowym sofcie chodziło tylko o "uruchomienie" BUTTON1, bo poza tym wszystko działało,a piszesz że jest ZONK.

Na początku wątku wstawiłem fotki tego modułu.

Return to “Nowości”