SHT30 zawyżona temperatura

Slawekf

Zmontowałem dwa termometry z wemos d1 mini + oled i na obu czujnikach mam wyraźnie zawyżona temperaturę o ok 2 st. W ramach testu wystawiony na przewodach poza obudowę nadal pokazuje ok 1-1,5 st za wysoka w stosunku do innych termometrów.
Znalazłem takie info w sieci czy ktoś może to potwierdzić czy trafiłem na takie złe egzemplarze.

"Udało mi się rozwiązać zagadkę zawyżania temperatury - okazuje się, że SHT30 jest przede wszystkim czujnikiem wilgotności. Zastanowiło mnie, że bardzo dobrze podaje wilgotność bezwzględną, jakby ogrzewał powietrze przed pomiarem. No i okazało się, że rzeczywiście je ogrzewa! W kodzie czujnika dodałem:

heater_enabled: false

i odczyt temperatury spadł z 27,7 na 24,3 stopnia! Ale za to wilgotność od razu wzrosła z 46% do 56%, więc coś za coś."
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

SHT30 mierzy temperaturę i wilgotność i on ma funkcję podgrzewania, ale dość dziwne by było, gdyby ona domyślnie była włączona.

Musiałbyś to sprawdzić w oprogramowaniu, którego używasz i w bibliotekach, które używa to oprogramowanie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Mam podobnie od dawna. Zrzucałem to na karb tego, że może być niedokładność sensorów + inna kalibracja przez różnych producentów + odległość między nimi ok. 1m (chociaż to garaż więc jedna wielka przestrzeń). Różnica zawsze 1 stopień (pomijając sytuację kiedy auto rozgrzane staje przy jednym z nich). Oba sensory na GG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by YoMan on Tue Sep 24, 2024 7:38 am, edited 1 time in total.
YoMan

używam gui-generic-builder.supla.io
mam na budowie 2 takie termometry z przed kilku lat i tam są odczyty idealne, pokrywają się z innymi termometrami, chociaż wydaje mi się że teraz użyłem również czujnika zakupionego parę lat wcześniej, w gui wybrałem sht3x
klew

Nie wiem czego używa GG do SHT. W Supla-device jest obsługa SHT na bazie biblioteki, która kiedyś była pod tym linkiem: https://github.com/closedcube/ClosedCube_SHT31D_Arduino - ale obecnie jej tam nie ma...
Z tego co widzę w kodzie biblioteki, to grzałka sama z siebie nie jest ani włączana, ani wyłączana.
Zgodnie z dokumentacją SHT3x, grzałka domyślnie po resecie powinna być wyłączona.
2024-09-24_09-48.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Slawekf

może podczas jakiejś aktualizacji w gg zostało coś zmienione i ta grzałka teraz jest włączona ?
klew

Slawekf wrote: Tue Sep 24, 2024 8:02 am może podczas jakiejś aktualizacji w gg zostało coś zmienione i ta grzałka teraz jest włączona ?
Tego nie wiem, ale wątpię aby ktoś przypadkiem taką funkcję włączał
krycha88
Been thanked: 5 times

Slawekf wrote: Tue Sep 24, 2024 8:02 am może podczas jakiejś aktualizacji w gg zostało coś zmienione i ta grzałka teraz jest włączona ?
Nic nie zostało włączone jest tak od zawsze. Możecie sobie wyłączyć tą grzałkę i zobaczyć czy będzie dobrze sht.heaterDisable();
https://gui-generic-builder.supla.io/
krycha88
Been thanked: 5 times

wrzuciłem domyślnie wywołanie heaterDisable ale wg mnie to nic nie pomoże, ale dajcie znać :)
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “Ogólna dyskusja”